Pogovor:Severnojadranski Veneti

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Se mi je kar zdelo, da ne smem dodajati v Wikipedijo. Pristransko je navajanje virov iz samo ene strani! Prosim, da se to upošteva. To je drugo temeljno pravilo!--R. P. 09:24, 8 maj 2006 (CEST)

Severozahod Italije[uredi kodo]

Veneti so živeli v severozahodni Italiji. Tukaj me malo zmede in imam pripombo, da bi bilo potrebno najti neko drugačno rešitev. Kajti v Italiji je pravzaprav ves sever na severozahodu, vključno s srednjim severozahodom, kjer so bili Veneti :)Ker pa so Veneti na desni strani tega severa,bi lahko rekli, da so tudi na severovzhodu. Ali bi bilo bolje reči samo, da so živeli na severu ali na vzhodnem delu italijanskega severa? -Ta nepodpisani komentar je dodal Uporabnik:Bostjan46 (pogovorprispevki).

Retija in Veneti[uredi kodo]

Nerad komurkoli vsiljujem svoje mišljenje, ampak ta članek je poln zavajajočih informacij oz. dezinformacij in se moram oglasiti. Npr.: Venetov na območju atestinske arheološke kulture ne omenja niti en pisni vir pred Polibijem, ko so inskripcije atestinske kulture postopno že prenehale nastajati. Starejši viri (Herodot, Evripid, Psevdo-Scylax, Psevdo-Scymnos,…) pa omenjajo Venete na severovzhodni obali Jadrana in do Donave ter preko, ne pa na območju atestinske kulture. Ti Veneti so bili preko jantarske poti in preko Faetonovega mita tako materialno kot duhovno povezani z baltsko vejo Venetov.

Retija ni bila boginja, ampak ime ljudstva in dežele; potencialno morda kvečjemu boginja rodu. Retijci so bivali v Padski nižini do vdora Keltov, ko so se umaknili v Alpe; izjema so bile Ateste, kjer so se, kot pričuje epigrafsko gradivo, ohranili. Inskripcije Atest so tako retijske, ne pa venetske. Veneti so bivali vzhodno od Retijcev.

Kogar zanima kaj več o Venetih, si lahko prebere to študijo (https://repozitorij.uni-lj.si/IzpisGradiva.php?id=84617&lang=slv). Malo kontra-hegemonije ne bo škodilo nikomur, da ne bodo bralci vašega članka mislili, da ne obstaja. Lepo pozdravljeni, Matej.-Ta nepodpisani komentar je dodal Uporabnik:89.212.151.152 (pogovorprispevki).

@89.212.151.152 Pingam urejevalca, ki je napisal ta članek @86.61.87.220, a dvomim, da se bo oglasil. Če meniš, da je nekaj napisano zavidljivo/narobe, lahko v miru popraviš, saj tako deluje Wikipedija. Jaz o tej temi ne vem ravno veliko, lahko pa za mnenje pingam @Octopus, a kot rečeno, če je kaj narobe prosim popravi in navedi vire. --GeographieMan (pogovor) 14:18, 5. december 2021 (CET)[odgovori]