Pogovor:Severna Evropa

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Britansko otočje ne sodi pod Severno Evropo... prav tako ne tudi "severna Nemčija" (severna Nemčija??) in Beneluks. -Ferdi 09:07, 29 april 2006 (CEST)

Kot kaže ti veš več kot :en, saj je to prevedano iz tam. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 09:11, 29 april 2006 (CEST)
Bog pomagaj, kdo pa pravi, da je angleška Vikipedija resnicoljubna!? Tole me spominja na nekatera omizja, kjer se politiki radi primerjajo in še bolj radi oponašajo druge, bolj razvite države, kot da ne bi znali sami kaj modrega skupaj spacati. -Ferdi 09:15, 29 april 2006 (CEST)
?="!#%))*$">( Britansko otočje NE SODI POD SEVERNO EVROPO!!!! -Ferdi 09:16, 29 april 2006 (CEST)
Tako ti je to s podolgovatimi državami. A zdaj razumeš, zakaj se (je hotela) Škotska odceptiti? Enkrat se odpelji do kraja Wick, na primer, pa se vprašaj a je to sever ali ne... lp., --Ziga 09:17, 29 april 2006 (CEST)
Naj ugibam kateri osebek je skupaj sestavil predlogo Regije sveta (po angleški Vikipediji...)...-Ferdi
Kje za vraga ste pa videli, da se recimo severna Nemčija (severna Nemčija?????????) posebej regionalizira???? -Ferdi 09:19, 29 april 2006 (CEST)

To je tvoje zadnje opozorilo glede obnašanje. Še kakšnemu uporabniku reči osebek, oz. karkoli v narekovajih. Se mi zdi, da je Tcie bolj kvalificiran od tebe, ki se napenjaš z izjavami v slogu, da je Bolgarija zasedla del Slovenije. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 09:20, 29 april 2006 (CEST)

Btw., Ali spada Slovenija pod Panonske države (Prekmurje), če pa spada tudi pod Alpske države (v Panonski ravnini vendar ni Alp) ?? --Ziga 09:21, 29 april 2006 (CEST)
Klemen, prosim? Kaj bi rad glede Bolgarije? Naprej mi mečeš Bolgarijo, kar sem v polovici minute popravil??? Žalostno je to, da kljub nekaj letom prednosti razlika v znanju sploh ni primerljiva z razliko v letih, kajne? Kaj je sedaj s Slovenijo, Alpsko državo?? Ne sodi pod Zahodno Evropo??
Težava je v tem, ker na angleški Vikipediji, od koder ti tako naivno kopiraš, regijo opredeljujejo POLITIČNO in ne GEOGRAFSKO, torej izključno po naravnogeografskih značilnostih! -Ferdi 09:26, 29 april 2006 (CEST)

PMSM je najboljše, da naredita ločeni delitvi (geografsko in politično), potem bo vsebina člankov nesporna.--Ziga 09:29, 29 april 2006 (CEST)

Z geografsko razdelitvijo Evrope je vedno problem, ker je to zmeraj tudi politična zadeva. Tale tukaj se mi zdi preveč slovenocentrična. Imaš vtis, da je Severna Evropa vse, kar je malo bolj severno od Slovenije. Slovenija axis mundi? Dobrih dvajset let živim na severnem Poljskem in prvič slišim, da bi bili Severna Evropa. Tudi če vzameš zemljevid in ravnilo, je severna Poljska čisto enako oddaljena od Laponske kot od Sicilije. A naj bi bila potem obenem del Južne Evrope? Isto velja za Litvo. Nekdo je v eni prejšnjih različic članka o Baltih zapisal, da je to severovzhodna Evropa. Kako to? Ker je severovzhodno od Ljubljane? Kolikor vem, se Litvanci čutijo Srednje Evropejce. Zadeva je dovolj zapletena, saj skoraj vsak narod po svoje določi razdelitev Evrope na regije. Zato bi mogoče veljalo predstaviti problem iz različnih vidikov in pustiti pri miru argumente, da naj bi bila angleška Viki vselej najpametnejša. Kastuś 10:19, 29 april 2006 (CEST)

Regionalizacija (ali Bog nas nima rad)[uredi kodo]

Ma PROSIM VAS, NO, regionalizacija česar koli je izjemno komplicirana reč. Že v lepem številu trditev sem poudaril, da regionalizacija lahko teče po tisoč in enem merilu, definicija regije je namreč pokrajina, ki se po izbranih značilnostih loči od sosednjih pokrajin. Te izbrane značilnosti pa so lahko izbrane po celem kupu idej. In vse, na kar se je moč ozirati, je:

  • lastno znanje o pokrajinskih značilnostih, ki mora biti za dobro regionalizacijo izjemno veliko (in ga ne premoremo ne jaz, ne (po vsej verjetnosti) kdo drug med nami)
  • priznane regionalizacije, kot je npr. regionalizacija po Združenih narodih, pa seveda še množica drugih; tale od OZN je sicer tudi orientirana precej po političnogeografskih značilnostih.

Tako da bi še enkrat prosil, ne moremo se glede tega kregat kar na horuk, vsak s svojimi idejami, ki jih je slučajno zasledil iz nekih morda nedoločenih virov. In zahtevam, da ne zmerjamo eden drugega s sočnimi pridevniki, če je nek uporabnik prispeval napačno regijo po mnenju drugega. Če bi bila regionalizacija tako strašno lahka, bi se je za našo WP sam lotil že zdavnaj. | Tcie 18:25, 7 maj 2006 (CEST)