Pogovor:Richard Verderber

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Glede na to, da je bil kočevski Nemec in da je živel v Sloveniji v času Avstro-Ogrske, ga štejemo za Slovenca? --Tone 18:05, 28 avgust 2006 (CEST)

Ne! Le zakaj? --IP 213 18:08, 28 avgust 2006 (CEST)
Od kdaj je sploh smiselno govoriti o Slovencih? Posebej me zanima šahist en:Joseph Plachutta in de:Josef_Plachutta: rojen v Zadru, slovenskim staršem iz Gorice, živel v Avstriji? --Andrejj 18:11, 28 avgust 2006 (CEST)

Pri Plahuti po moje ni dvoma: slovenski starši, pojavlja se kot Josip Plahuta... Seveda ni nujno, da se je do konca življenja imel za Slovenca, ampak za enciklopedijo moramo malo poenostaviti tako tudi Josef Stefan. Vseh težav in okljuk nacionalne identitete pač ne moremo stlačiti v en stavek.

Sicer pa je odgovor zapleten: načeloma govorimo o oblikovanju modernega slovenskega naroda nekako od srede 19. stoletja (leto 1848...), kar pa ne pomeni, da so bili od takrat dalje vsi ljudje z ozemlja današnje Slovenije Slovenci. Ampak če ni nasprotnih podatkov, bi jaz takšno opredelitev zapisal za ljudi, rojene nekako od leta 1800 dalje. Za stoletje predtem bi bil previden, nikakor pa za Slovenca ne bi imel Valvasorja.

Najbrž nisem zelo pomagal, ampak tu ni jasnih odgovorov. --IP 213 18:20, 28 avgust 2006 (CEST)

No, to me je zanimalo. Hvala. --Tone 19:22, 28 avgust 2006 (CEST)

Sam bi Valvasorja in Verderberja kategoriziral med Slovence, vedoč (tj. kljub temu), da nista bila Slovenca. PMSM naj npr. Kategorija:Slovenski plemiči vključuje Slovence in prebivalce ozemlja današnje Republike Slovenije, nič pa ni narobe, če je kdo v dveh kategorijah, npr. Kategorija:Slovenci in Kategorija:Avstrijci. Seveda bi v Kategorija:Slovenci potem napisal, da so poleg pripadnikov naroda tu še prebivalci z ozemlja današnje Slovenije. --romanm (pogovor) 22:59, 28 avgust 2006 (CEST)

Ali ni potem bolj korektno Kategorija:Plemiči s slovenskega ozemlja in podobno? Vem da kompliciram, ampak zadeve niso enostavne. Lahko sicer sprejmem tudi Romanovo utemeljitev, toda prav zelo všeč mi pa ni. Predvsem zato, ker ogromno laičnih uporabnikov WP potem dela napačne in občasno celo neumne sklepe o pretekli slavi in velikosti Slovenije. Čeprav je re tudi, da tega najbrž na noben način ni mogoče preprečiti. --IP 213 10:21, 29 avgust 2006 (CEST)

Napačni sklepi, ja, ampak tudi drugi narodi "delajo" napačne sklepe in si "prisvajajo" ljudi. Poglejmo samo ameriške znanstvenike drugih rodov (npr. Tesla). Kategorija je lahko dvojna, tu se strinjam z Romanom, še bolj pomembno je v članku opisati dejstva. Verjetno pa se večina ljudi ni kaj dosti ubadala s tem, kam pašejo. --Andrejj 10:34, 29 avgust 2006 (CEST)

Saj pravim, komplicirano je. Toda gotovo je tudi, da kraj rojstav ni zadosten kriterij. Admiral Wilhelm von Tegetthof se je recimo rodil v Mariboru, vendar ne more biti slovenski admiral. Bil je trden avstrijski Nemec, za katerega je izpričano, da Slovanov ni maral.
Sicer pa mislim, da je Tesla res bil (tudi) ameriški znanstvenik, tako da si ga tu vsaj deloma upravičeno lastijo.
Predvsem pa drži, da je bil najprej Nikola Tesla, potem pa kar koli drugega. --IP 213 11:07, 29 avgust 2006 (CEST)

Še to, morda ne bi bilo narobe če bi napravili kategoriji Kategorija:Kočevarji in Kategorija:Nemci na Slovenskem? S kategorijami se mi ponavadi ne ljubi ukvarjati in zato nimam veliko izkušenj pa raje vprašam, preden naredim neumnost. --IP 213 11:44, 29 avgust 2006 (CEST)

Kategorija:Nemci na Slovenskem, kdo sodi sem? --Andrejj 13:40, 29 avgust 2006 (CEST)

Hm, po moje vsi, ki so se rodili na današnjem slovenskem ozemlju (=ozemlju RS), pa so bili nedvoumno Nemci. Valvasor torej ne, Anastasius Grün pa vsekakor. Poleg tega pa tudi njihova kulturna dediščina in podobno. Recimo celjska Nemška hiša ipd. Kočevarji bi najbrž lahko bili podkategorija? --IP 213 15:00, 29 avgust 2006 (CEST)