Pogovor:Računalniška miška

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Slika:IB peculiar ergonomic mousepad.jpg
Ergonomska podloga za miško?

Je pridevnik »računalniška« res potreben? Sam si namreč zdajle ne uspem zamisliti primera, kaj drugega bi lahko še opisali v geslu miška. Glodalca z latinskim imenom Mus musculus, po katerem je naprava resda dobila ime, bomo verjetno obdelali v geslu miš, pa še ta bo verjetno le povezava na geslo hišna miš, kar je polno zoološko ime za to vrsto. Skratka, kakšne miške razen računalniških (in belih, pri katerih pa je pridevnik pomemben) še imamo? --Peterlin 10:01, 17 jan. 2005 (CET)

Nekje je bila povezava le na »miško«. Sam sem dodal še »računalniška ~« in upam, da to niso tudi drugi privzeli. Ni pa rečeno. Če pa razmišljam naprej, ponavadi govorimo o 'računalniški miški', ki načeloma tukaj res ne potrebuje tega pridevnika. Kaj rečemo večkrat »miška« ali »rač. ~«? Poleg mišk je še nekaj sodobnih naprav za nadzor kurzorja in ekranskih koordinat, ki imajo še bolj čudna imena. Poleg tega SSKJ npr. govori o miškah kot o vrsti peciva, seveda pa, če bomo imeli še članek o tem pecivu, bo potrebno v skladu z dogovorom o poimenovanjih premisliti kaj je večkrat uporabljeno, da bo tam članek ali pa bomo ločili oba izraza kot »miška (pecivo)«, »rač. ~« (kar že imamo) in bo »miška« morda le razločitvena stran. --xJaM 10:21, 17 jan. 2005 (CET)

Seveda običajno miška ne potrebuje pridevnika, razen morda kadar se pogovarjaš s kuharji ali pa biologi!
XJaM ali lahko dodaš pri urejevalnem oknu povezavo za #REDIRECT - opažam, da bi prišla prav (Saj bi sam, pa ne znam press)! --AndrejJ 10:58, 17 jan. 2005 (CET)

Zdaj se lahko MMG naučiš to narediti. Ker si skrbnik boš lahko sam poskusil. Greš na Vsa sistemska sporočila in klikneš na spremenljivko copyrightwarning navedeno po abecednem redu v prvem stolpcu tabele in, recimo za našimi šunkimi č,š,ž dodaš znakovni niz charinsert>#REDIRECT [[_]]</charinsert>. Ali pa za nizom "Č č Š š Ž ž" dodaš le #REDIRECT [[_]]. To je vse. Poskusi. Ko boš že na tej posebni strani in, če imaš kaj dodatnega časa, lahko prevedeš še kakšen nepreveden znakovni niz ali pa še urediš kakšnega, ki je slabo preveden/zapisan, da bo vmesnik še boljši. Sistem v drugem stolpcu pokaže privzete vrednosti, v tretjem pa morebitne popravljene. Tiste spremenljivke, ki so popravljene, so pobarvane z roza bravo, nepopravljene pa s svetlo modro, tako da se lahko prprosto vidijo spremembe. --xJaM 16:50, 17 jan. 2005 (CET)

Za to malo zmedo okrog imena gesla sem (odkrito priznam) sokriv. Včeraj ali predvčejajšnim so bile neke diskusije o "dvojmem kliku" in "dvokliku", pa me niso pobno zanimale. Danes dopoldan, ko sem si v "službi" hotel malo spočiti možgane od pisanja vsebinsko zahtevnega članka v nemščini sem malo pogledal na naš Wiki. Zagledal sem urejanje članka o "miški" in malo pomanjkliv se mi je zdel. Na hitro sem pod obstoječim geslom nekaj dodal, pa nič razmišlja o tem ali je geslo primerno.

Ker trenutno delam v kulinariki bo tudi ona "miška", ki ni žival, je pa za pojesti prišla na vrsto.

Za redirect počajmo malo. Ko bodo nastali nivi članki bo nekdo že vedel, kako napisati redirecte.

Seveda po PMGP mora imeti računalniška mš pridevnik računalniška.

Članek je še pomanjkljiv, manjka ona "mš" na prenosnikih, ki niti iz 10 KM oddaljenosti ni podobna oni prjazni a nepriljublejni živalci.

Za sedaj predlagam da pustimo to računalniško čudo tam kjer je, o redirectrih pa bomo (bom) razmišljal takrat ko se bo pojavila še kakšna (s člankom seveda).


Sedaj si moram skuhati kosilo, ga pojesti, spiti kavo in potem bom dopolnil čalnek. PAm lep pozdeav in veliko užitka z miškoi. Janez Novak 13:40, 17 jan. 2005 (CET)

Napisal sem tisto, kar mi je desna roka znala povedati o delu z mišjo. Jaz bi z tem mišom zaključil, oni za pojesti pa še čaka. Lep pozdrav vsem! Janez Novak 15:33, 17 jan. 2005 (CET)