Pogovor:Nekropola v Gizi

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Po kriteriju kakovosti je bil članek označen kot izbrani.

Potrebno bi bilo povedati tudi to, da so bile predhodnice piramid GOMILE, ki so nastale že 3200 let p.n.š.. Kasneje so nastale mastabe, djoserjeva piramida oz. stopničaste piramide, sledile so zlomljene piramide, na koncu pa so nastale klasične piramide.

Djoserjev kompleks s stopničasto piramido nam pove, da sta bila Egipt in Mezopotamija povezana,saj so v Mezopotamiji tudi stopničasti templji, oz. ZIGURATI.

Naselja, v katerih so živeli graditelji piramid imenujemo KAHUN.

Urška

potemtakem bi bilo treba povedati tudi nekaj o megalitih nasploh (+ o močnih argumentih, da tako Keopsova piramida kot Sfinga tam stojita že malo dlje časa, kot je uradno rečeno) --Ziga 6 julij 2005 00:45 (CEST)

Izbrani članek[uredi kodo]

  • Predlagatelj bi moral upoštevati, da članek z neurejenimi sklici ne more biti izbrani članek.
  • Bolj primeren naslov članka bi bil Piramidno polje v Gizi, Piramidni kompleks v Gizi ali nekaj podobnega. Predlagam naslov Piramide v Gizi.
  • Članek je treba po preimenovanju pravilno povezati na primer z En:Giza pyramid complex, ker je sedanja povezava enosmerna.
  • Preusmeritev s članka Velika piramida v Gizi je treba prekiniti, ker je napačna. Velika piramida zahteva svoj članek. --Octopus (pogovor) 09:22, 5. marec 2018 (CET)[odgovori]

Se opravičujem za pozni odgovor. Ne razumem točno, kako deluje sistem spremljanja člankov. Mislil sem, da me bo obvestil o takšnih komentarjih in pomembnejših spremembah.

  • Bom pridobil administratorsko dovoljenje za spremembo imena, ker se mi zdi naslov "Piramide v Gizi" bolj dostopen za bralca, čeprav so stvari ustrezno preusmerjene in tudi nekropola ni napačno poimenovanje za od piramid samih širše grobišče. Bom povezal z angleškim in ostalimi članki.
  • Glede urejanja sklicev bi prosil za nasvet, da bom drugič to sproti pravilneje urejal (lahko na uporabniški strani).
  • Komentarja glede preusmeritve ne razumem ali pa je že bila stvar popravljena?

Luka11235 (Luka11235) 16:46, 2. april 2018 (CET)[odgovori]

Luka11235, za preimenovanje člankov sicer ne potrebuješ posebnih pooblastil, v tem konkretnem primeru pa je ti je zataknilo, ker se naslovi Piramide v Gizi, Piramide pri Gizah, Piramide v Gizah in Piramide pri Gizi že preusmerjajo na Nekropola pri Gizi. Obstoječe geslo bom v kratkem prestavil na Piramide v Gizi in ustrezno preusmeril ostale naslove, če je to konsenz tudi vseh ostalih uporabnikov. Članek se res najbolj ukvarja s kompleksom piramid, čeprav je ustrezen tudi tvoj argument, da je celoten kraj po funkciji v resnici grobišče oziroma nekropola.
Luka, še par nasvetov za boljšo oroentacijo: spremembe v člankih in na pogovornih straneh lahko najhitreje vidiš prek zavihka zgodovina strani, ki je na vrhu vsake wikistrani. Spremembe ti bodo hitreje padle v oči, če jih boš dodal na spisek nadzorov; klikni na ukaz opazuj na vrhu strani, ki jo želiš spremljati. V svojih uporabniških nastavitvah (do njih prideš prek klika na nastanitve na vrhu strani, ko si prijavljen v svoj uporabniški račun na Wikipediji) dobro preglej zavihka spisek nadzorov in obvestila ter obkljukaj čim več možnosti, ki ti pomagajo spremljati spremembe na nadzorovanih straneh.
Uporabniški račun lahko povežeš tudi s svojo e-pošto (nastavitve -> podatki o uporabniku -> Možnosti e-pošte). O spremembah nadzorovanih strani boš obveščen po e-pošti, če obkljukaš Ob spremembah strani ali datotek mi pošlji e-pošto in Pošlji e-pošto tudi za manjše spremembe strani in datotek. MZaplotnik(sporočilo) 18:11, 2. april 2018 (CEST)[odgovori]

Naslov članka[uredi kodo]

Problem, ki ga je načel Octopus zgoraj, je zapleten, ker različne Wikipedije pišejo o nekropoli ali o zbirki piramid, druge pa celo o obeh - v nemški sta recimo ločena članka de:Nekropole von Gizeh in de:Pyramiden von Gizeh. Glede na to, da naš članek pokriva tudi razne pogrebne templje in druge spomenike, bi se meni vseeno zdel obstoječi naslov primernejši. Ali se ta dva pojma res toliko razlikujeta, da upravičita ločeno obravnavo, ali je dovolj preusmeritev z enega na drugega? Dodaten argument je, da ta članek, ki je vezan na objekt nekropola v Gizi (Q13217298), šteje za enega od 1000 nujnih, piramide pri Gizi (Q12508) pa ne - ampak to je tehničen detajl, relevanten samo, če ni vsebinskih razlogov. Mnenje? — Yerpo Ha? 11:48, 13. april 2018 (CEST)[odgovori]

• Ker se je članek od pisanja mojih pripomb razširil, se pridružujem mnenju, da ostane naslov Nekropola v Gizi tak kot je. --Octopus (pogovor) 15:42, 13. april 2018 (CEST)[odgovori]