Pogovor:Nauruz

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

A so Irančani nekaj takega kot Slovenians ali gre za pomoto in bi morali biti Iranci? --romanm (pogovor) 23:54, 23 jun. 2005 (CEST)

Vsekakor. Sem že popravil, še preden sem prebral tvojo opazko. Hvala vseeno. Mislil sem na Iračane, pisal pa za Irance. Čeprav je hec v zvezi s Slovenians tudi zelo na mestu. --xJaM 00:05, 24 jun. 2005 (CEST)

Ta beseda, ki nosi članek - »nauruz«, je iz nekega mojega 'zapoznelega' (morda bosanskega?) vira, ki je navajal besede perzijskega zgodovinarja 'Izz-al-Dina Ibna al-Asirja (1160-1234), za moj Spikin članek o Hajamu. Nekako se ne sklada z vsemi poimenovanji, ki jih uporabljajo v različnih državah in narodi. Če ima morda kdo še kakšen vir, ki 'eksplicitno' navaja kakšno drugačno poimenovanje, naj prosim pove. Najbolj je podobno še poimenovanju navruz iz Tadžikistana in Uzbekistana. Sicer pa je bil Omar Hajam, eden največjih tedanjih astronomov in iniciator odlične astronomsko-matematične šole na teh tleh tadžikiškega porekla, pa morda zato - čeprav je tudi naprej res, da ta 'praznik', kot navaja članek, praznujejo vsaj že 3000 let. Tedaj pa ni bilo ne duha ne sluha o arabskih ali perzijskih astronomih. Ja, no morda so bili za takšno poimenovanje krivi kakšni njihovi sumerski predniki. --xJaM 00:19, 24 jun. 2005 (CEST)