Pogovor:Mura

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Mesta ob Muri[uredi kodo]

A kdo ve še kakšno mesto? --romanm (pogovor) 19:34, 15 feb. 2005 (CET)

Mlini na Muri[uredi kodo]

Nekaj (ampak odločnih) besed o mlinih na Muri. Mlin na Muri "Sevad da dobi to oznako" mora biti plavajoč.


Mlin na Muri je plavajoč mlin.

Da mlin priznamo za plavajoč mora biti tako vodno kolo, kot hišica v kateri se melje na vodi.

Babičev mlina je na suhem, večima mlevskih strojev je poganjana z elektriko. Pa še vse obiskovalke šlata po ritih.

Bili so v preteklosti (na žalost jih ni več) pravi mlini na Muri. Potem so Avstrijci zgradili plavajoč mlin pri Murecku (na naši strani je Cmurek).

Potem so v Ižakovcih (imajo tudi brod čez Muro in muzejćek bürjaćev, urejevalcev obrežij) zečeli gradit5i in zradili mlin "NA MURI". -Ta nepodpisani komentar je dodal Uporabnik:Janeznovak (pogovorprispevki).

Poplave leta 1925[uredi kodo]

Naplavina pred kolodvorom v Murski Soboti, november 1925. Vir: Ilustrirani Slovenec, letnik 1, številka 50

V članku trenutno piše:

"Ena najhujših poplav ob našem delu Mure je bila 11. in 12.11.1925. Po močnem in dolgotrajnem deževju se je Mura na široko razlila in poplavila številne vasi na obeh straneh. Najhuje so bili prizadeti Veržej, Dokležovje in Petišovci, tudi v Murski Soboti je voda segala več kot dva metra visoko. Slovenski gospodar opisuje tragedijo: 'Za Prekmurje se lahko reče, da ga taka nesreča še ni nikoli zadela. Vsled strašnega naliva so izstopili vsi potoki in Mura je zalila celo pokrajino v višini več metrov.' "

Želel sem v članek dodati sliko poplave iz leta 1925 iz takratnega Ilustriranega Slovenca, vendar na 4. strani le-ta navaja:

"Lendava, glavna prekmurska voda, je v noči na 13. november tako narasla, da je proti jutru prestopila nasipe; od 11 dopoldne pa je že od vasi Črnelavci dalje do Murske Sobote drla z vso silo čez bregove ter z veliko naglico zalila vso Mursko Soboto. /.../ Mura je bila tokrat nekoliko bolj mirna, le na nekaterih mestih je prestopila bregove ter preplavila okolico."

Kako je zdaj s tem, so bile poplave v Murski Soboti novembra 1925 posledica pobesnele Mure ali Ledave? V prvem primeru lahko uporabimo to sliko, v drugem pa najbrž ni relevantna. Najbrž bo res Ledava, ker je tudi bližja železniški postaji, ki se omenja. --romanm (pogovor) 22:36, 26. junij 2017 (CEST)[odgovori]

napačne koordinate[uredi kodo]

Objavljene koordinate izvira Mure so v resnici koordinate izvira Drave pri Toblachu. 89.142.33.43 19:16, 20. februar 2024 (CET)[odgovori]

DaD Popravljeno, hvala za opombo. — Yerpo Ha? 20:13, 20. februar 2024 (CET)[odgovori]