Pogovor:Kvas (pijača)

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Prestavljena recepta:

== Kvas iz kruha ==
Potrebujemo:
* 2 kg črnega kruha
* 400 g ržene moke
* 40 g kvasa
* 3 X po 5 litrov vode
Kruh narežemo v tanke rezine in ga dobro posušimo v pečici. Nato ga damo v velik sod, dodamo 2/3 ržene moke in prelijemo s   petimi litri vrele vode. Prekrijemo z tkanino in pustimo 24 ur na miru.
Ostanek moke damo v  drugih 5 litrov tople, prevrete vode,. Dodamo kvas in pustimo da 24 ur fermentira (vre). 
Tej tekočini dodamo mešanico iz črnega kruha, moke in vode ter dobro premešamo. Dodamo še 5 litrov tople prekuhane vode. Po nekaj dnevih je kvas gotov. Shranjen mora biti v hladnem prostoru. Tri do štirikrat lahko dolijemo vodo.
== Kvas iz rdeče pese ==
Potrebujemo:
* 2,50 kg rdeče pese
* 6 l vode
Rdečo peso operemo in očistimo. 1/5 pese narežemo na liste, pomešamo s celo peso in prelijemo z hladno, prekuhano vodo.  Postavimo v topel prostor. Po koncu fermentacije damo kvas za 13 – 15 dni na hladno. Po tem času je kvas gotov. Hladno, prekuhano vodo lahko dodamo 3 do 5 krat. Občasno moramo odstraniti plast plesni na površini.

LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 23:58, 16 januar 2006 (CET)

Eh, dokler Wikirecepti ne zažive (tam do leta 2027) morda dodamo stran Kvas (pijača)/Recept, da ne bi kvarili Wikipedije? --AndrejJ (pog., prisp.) 07:42, 17 januar 2006 (CET)
Ja, mene npr. tudi moti, da nekoga moti par receptov, zastava nacistične Nemčije s kljukastim križem pa v seznamu zračnih asov ne. Nimam pa nič proti asom ali receptom, seveda. --xJaM 12:32, 17 januar 2006 (CET)
, Ja, mene npr. pa moti, da ljudje ne upoštevajo jasno napisanih ljudje. Zanimivo je tudi, da jih zastave drugih totalirističnih režimov ne motijo (kot je ZSSR, NDH, Irak,...). Pristranskost? Ja. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 12:56, 17 januar 2006 (CET)
Moti me tudi, da ljudje pišejo in govorijo brez dokazov. Dokaži npr., da je v Sovjetski zvezi (ZSSR) vladal totalitarizem. Si kdaj tam živel? Za Nemčijo po Hitlerjevem nastopu oblasti, mislim da, to ni težko. Tako da je razlika med zastavo Sovjetske zveze in zastavo nacistične Nemčije, prosim, in ne gre za nobeno nekritičnost. Le ti si tako zaverovan vase, da si ne moreš priznati nekaterih (dobro veš katerih stvari). --xJaM 16:06, 17 januar 2006 (CET)
  • Prvič. Mene recepti nič ne motijo. To niso kompletni recepti (vsaj večinoma objavljeni) ampak le dodatno pojasnilo o sestavi neke jedi ali pijače.
  • Drugič. Če na Wikipediji v angleščini (ne angleški Wikipediji, na njej sodeluje vrsta ljudi ostalih narodnosti, tudi nekaj Slovencev) lahko in morajo razselektirajo članke (če se ne motim okrog 800.000) to ni nujno da je smiselno v Wikipediji z cca 20.000 članki, od tega (po Klemenovi navedbi 1/3 škrbin).
  • Tretjič. Ne prevzemajmo avtomatično pravil za velike Wikipedije, predvsem Wikipedijo v angleščini za tako skromno (a ponosno!) kot je slovenska.
  • Četrtič. Pravila, ki veljajo za organizacijo podjetja z 200.000 ali 2.000 ali 20 zaposlenimi so popolnoma različna. To velja tudi za Wikipedije!

Pa lep pozdrav! --Janez Novak 14:39, 17 januar 2006 (CET)