Pogovor:Kraljestvo (biologija)

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Pri Whittakerju (v tabeli) je enka; ali je to tn ali pa manjka opomba. MMG Katero razdelitev naj bi uporabljali tu? LP, --Klemen Kocjančič 22:03, 25 maj 2005 (CEST)

Ja, sem opazil tisto enko. Vendar ne vem odgovora. Včeraj, ko sem urejal članek, se mi ni ljubilo gledati zgodovine angleškega članka, ker sem sumil, da se je nanašala na neko opombo, ki jo je potem nekdo pobrisal, enke pa ne. Če sem odkrit, ne vem katero? Ali ne tisto, ki je v veljavi? (Tudi za to ne vem katera je). --xJaM 22:16, 25 maj 2005 (CEST)

Npr. Kraljestvo protistov sem napisal po prvi razdelitvi. Ali je OK? LP, --Klemen Kocjančič 22:18, 25 maj 2005 (CEST)

Za probleme s kraljestvi in 'gospostvi' (nadkraljestvi) glej prosim še:

Ne vem, če je. Zgleda zelo v redu. Moti me (tako na oko, seveda) edino naslov. Ali ne bi bilo zadosti, če bi to opisali v članku o protistih? Ali potrebujemo še druge članke, oziroma še posebej o delitvi tega in onega kraljestva, sistematske enote? Pa latinska imena ne bi pisal krepko. --xJaM 22:25, 25 maj 2005 (CEST)

Za vsak primer sem naredil nov članek, ker nisem vedel, katero razdelitev se uporablja in istočasno, da se razdelitev po eni metodi poveže z drugimi (v tem primeru z rastlinskim in živalskim kraljestvom). Mogoče bi protisti bil članek o splošnih značilnostih tega kraljestva, potem pa se na njega vežejo članki o različnih razdelitvah? LP;--Klemen Kocjančič 22:31, 25 maj 2005 (CEST)

Nisem te čisto sicer razumel kako si si to zamislil, vendar je lahko tako. Poskusimo le, da to težko tematiko ne bi še bolj zakomplicirali. --xJaM 22:39, 25 maj 2005 (CEST)

Sem našel kaj je tista enka pomenila:

¹ R. H. Whittaker's Five Kingdoms system, first propounded in 1959, has remained substantially unchanged since then, but subsequent refinements were made (see References). The terms protoctista and prokaryotae are often substituted for protista and monera respectively.

Ker se sedaj ne nanaša neposredno na Whittakerjevo delo, jo bom pobrisal. --xJaM 23:07, 25 maj 2005 (CEST)

MMG - ta članek se na en: zelo hitro preminja, tako da je to seveda le različica, recimo maj leta 2005. Eni navijajo za nadkraljestva, gospostva, drugi pa so zadovoljni, da je kraljestvo najvišja sistematska enota. Čas bo prinesel svoje in mi tu ne moremo kaj dosti pomagati. Wikipedisti niso evolucijski ali molekularni biologi. No, morda pa se nam vseeno kdo pridruži od njih. Leta 2027, bo vse še malo drugače, kot je zapisal Andrej. --xJaM 23:11, 25 maj 2005 (CEST)

Arhebakterije[uredi kodo]

Izraza »starinske bakterije« nisem uspel zaslediti nikjer drugje – kolikor sem uspel videti, govorijo slovenski biologi kar o »arhebakterijah«. Če nisem spregledal kakega pomembnega vira, ki uporablja ta termin, predlagam da sledimo ustaljenemu izrazju. --Peterlin 16:16, 27 maj 2005 (CEST)

V slovenskem prevodu in predelavi (prevod in priredba Jelka Strgar) novejšega Dudnovega leksikona Biologija Mladinske knjige je izraz notri. Lahko je članek z ustaljenim izrazom, ta, ki pa je že tudi uporbljen, je lahko preusmeritev. --xJaM 16:25, 27 maj 2005 (CEST)