Pogovor:Klasična glasba

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Glede na to, da članek govori samo o evropski klasični glasbi bi ga bilo dobro prestaviti.--Wailer 20:48, 24 avgust 2006 (CEST)

Tako kot npr. Pariz pomeni glavno mesto Francije (čeprav jih je po svetu še nekaj z istim imenom), tudi klasična glasba v slovenščini pomeni evropsko klasično glasbo. PMSM (Žiga ima gotovo bolj strokovno podprto mnenje). --romanm (pogovor) 22:59, 24 avgust 2006 (CEST)

Torej bo klasična glasba=evropska klasična glasba, za npr. azijsko pa bo posebej azijska klasična glasba.--Wailer 00:37, 25 avgust 2006 (CEST)

Izraz »klasična glasba« se v 99% tolmači kot evropska (odnosno glasba, nastala v slogovnih okvirih evropske klasične glasbe). Tudi, če greš v trgovino na Japonskem, ti bodo po to rubriko servirali Mozarta, Beethovna, itd. Druga področja sveta za svojo starejšo glasbo uporabljajo termin tradicionalna glasba, tržijo jo tudi kot etno glasbo ipd. Izraz »Klasika« namreč etimološko ne izvira iz npr. Azije ampak so to besedo uvozili od nas. Čeravno obstajajo (zaradi kolonij) skladatelji klasične glasbe tudi v npr. Avstraliji in Ameriki, ki nista v Evropi; je treba vedeti, da je to glasba evropske tradicije. Zato »azijske klasične glasbe« tule zaenkrat ne potrebujemo. lp., --Ziga 00:52, 25 avgust 2006 (CEST)

Nekaj podobnega je s klasično mehaniko, ki je kar mehanika. Morda je sicer moja pripomba offtopic. --xJaM 06:45, 25 avgust 2006 (CEST)