Pogovor:Kitara

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Zabavna glasba:tipi električnih kitar in kategoriziranje izvajalcev[uredi kodo]

Prestavljeno s strani Pogovor:Seznam slovenskih glasbenikov

Dodal sem še nove kategorije - fretlessbass in fretlesskitara sta dva povsem samostojna inštrumenta tudi po definicijah, ki so v veljavi po drugih državah. To sta bas kitara in kitara brez prečk. V vsaki državi je nekaj deset takih basistov in nekaj tovrstnih kitaristov. Aleksander Cepuš, 11:28, 13 april 2007

  • Aleksander , v resnici si dodal besedilo (ki bi, če bi bilo b oglatih oklepajih, pomenilo notranjo povezavo, ne pa kategorijo). Vendar pa moramo doreči tole:
    • besedilo "seznam basistov" (ki si ga dodal) je zelo preohlapen, saj se bas lahko nanaša na mnoga glasbila in nenazadnje na pevski glas
    • fretlesskitara in fretlessbass sta tujki, torej bosta na wp. morali dobiti imeni v našem jeziku
    • strinjam pa se s tem, da predvsem pri kitaristih ločimo med klasičnimi in zabavnjaki; drobljenje na to, katere od n-različic električnih kitar kdo igra, pa je zaenkrat utopija in sta dovolj "bas-kitara" in "električna kitara".
  • če misliš sodelovati na wp., se prijavi in na pogovornih straneh podpisuj s 4 tildami: ~~~~
  • zaradi zgoraj navedenih razlogov sem ti izničil urejanje (notslovene, bas-drugi pomeni)

lp., Ziga 11:54, 13 april 2007 (CEST)

  • OK, seznam baskitaristov IN seznam ...karkoli. Fretless guitar bo nekoč po slovensko (po vzoru zgoščenke) "brezprečkata kitara". Do takrat je pač ne bo. Na svetovni (angloameriški) wikipedii imajo članek o fretless bassu. Konec koncev - to zadošča, saj smo vsi na tem planetu. Vsaj seznam bi dodali : baskitaristi. In seznam triangelistov (diskriminirane se počutijo). alex 12:07, 13 april 2007
Glede poimenovanja se pa strinjam. Mogoče ne ravno freetless guitar, ampak freetlesskitara pa lahko, po zgledu longplayplošče, zapisane v SP. --Eleassar pogovor 12:16, 13 april 2007 (CEST)

Najbolje bo posortirati takole:

  • kitaristi
    • kitaristi zabavne glasbe
      • 1. bas
      • 2. solo
      • 3. whatever
    • resna glasba

So pa tudi ljudje, ki igrajo na več instrumentov v več skupiunah itd. itn. kar prinaša jake težave pri urejanju. Hvalabogu, triangelisti so lepo spravljeni med tolkalce in se imajo tam prav dobro. Ziga 12:19, 13 april 2007 (CEST)

Fret=prečka, less=brez. Fretless guitar, fretless kitara. Jaz sem kar fretlesskitarist (v eni besedi). Ne bomo pa delili in fragmentirali na one, ki imajo fingerboard v enem kosu (kot violina) IN one, ki imajo zakitane zareze od prečk in prebrušene. To bi bilo pa že od sile! Je pa samostojna zadeva, nič podobna navadni elektični kitari - kot fretlessbass nima veze z navadnim basom. Igram oba in je velika razlika. Kot med tovornjakom in osebnim avtomobilom. Ni to za v isti žep! Aleksander Cepuš, ki ne zna uporabiti teh nesrečnih tild... 12:25, 13 april 2007


Torej, da ne bom kradel časa Vama in sebi : najdimo čimprej slovenske izraze. Fretlessbass naj bo fretlessbas, fretless guitar pa fretlesskitara. Ker to OBSTAJA tu pod Alpami! Tudi beseda homoseksualec je tujka in gay je tujka - pa se uporabljata. Do dandanes še ni "slovenskega" izraza, ki bi bil v rabi za istospolne in nihče ne trdi, da takih ljudi v Sloveniji ni. Na SIGICu niso napisali, da igram fretlessbass (ker to ne obstaja) in so napisali, da igram bas-kitaro. OK. So pa napisali, da igram fretless kitaro. Da je volk sit in koza cela. Ja : zahotelo se mi je, da bi dal še fotko na svojo stran Aleksander Cepuš. Bi lahko komu poslal fotko ali dve po mailu in bi montiral? Sumim, da jaz to ne bom znal. Če se še s 4mi tildami ne znam podpisati. Avtorja fotke bi navedel, to itak vem. Evo, dovolj sem Vama vzel časa. Hvala zanj. Fretlesscitrar Alex, 12:41, 13 april 2007

Najprej se moraš registrirati in prijaviti. Klikni tole povezavo: prijavi se (sicer je povezava tudi v desnem zgornjem kotu). Potem pa se vrneš sem in vpišeš za svojim komentarjem štiri tilde kot kombinacijo tipke altGr in tipke 1. Tako vsaj jaz to počnem. Upam, da je zadosti jasno. --Eleassar pogovor 12:46, 13 april 2007 (CEST)

OK ~~~~


Jaz bi naredil nekaj takega:

  • pevci
  • resne glasbe
  • zabavne glasbe
  • rap izvajalci,...
  • instrumentalisti
  • rogisti
  • bobnarji,...
  • umetniški vodje
  • dirigenti
  • zborovodje
  • avtorji/skladatelji
  • skladatelji
  • tekstopisci
  • aranžerji
  • producenti
  • strokovnjaki za glasbo
  • muzikologi
  • pedagogi

Komorni ansambli, orkestri in zbori bi bili v seznamu slovenskih glasbenih skupin. --Janezdrilc 15:01, 13 april 2007 (CEST)

Dobra ideja, Janez - ker so eni samo tekstopisci, eni samo skladatelji (komponisti glasbe), eni samo aranžerji. Mi, ki smo vse, bi bili pa na vseh seznamih. Torej mi, ki smo na ovitkih albumov zapisani kot "glasba, besedilo in aranžma"... Rap pa vseeno sodi v zabavno glasbo - tako, kot vse oblike rocka (metal, black metal) in popa. Tako nas rangirajo na SAZASu že od 1996. LP, Aleksander Cepuš, 16:12, 13 april 2007 Alexbass 16:13, 13 april 2007 (CEST)

Torej, začel sem uvajati bolj poslovenjene rangirne enote : na svoji strani sem basist zamenjal z baskitarist. Se kdo strinja, da bi uvedli rubriko Baskitaristi? To je najbolj opredeljen pojem. (Alexbass 10:36, 14 april 2007 (CEST))

Baskitarist = ok. Ziga 11:13, 14 april 2007 (CEST)

Naj nekdo preveri, če ni bolj pravilno bas-kitarist ali bas kitarist Ziga 11:33, 14 april 2007 (CEST)

Ne vem. Ker nekateri pišejo bas-kitarist, nekateri bas kitarist, nekateri baskitarist. V slovar bo treba : Toporišič vaianta. Trd oreh je to. Fretless bass je menda najbolj prav (ločeno). Fretlesskitara bi bila lahko skupaj. USA jo zapisuje kot fretless guitar. Ne vem, če jo kdo v SLO igra (razen mene, ki igram izključno kot boogie/blues zadevo). Stefanovski od Leb i sol jo tudi igra, pa Andy Summers od Police tudi. Tu in tam. Ne bom se pametnega delal...(Alexbass 21:10, 14 april 2007 (CEST))

Še nekaj - skrčili bi na dve rubriki. Kitaristi IN fretlesskitaristi. OBA instrumenta imata iste lastnosti : lahko sta akustična, električna, ali kovinska ("Dobro"). Lahko imata 6,7 ali 12 strun. Razlika je "samo" v enem bistvenem argumentu, ki nas prepriča, da je fretlesskitara HIBRID med brenkalom in godalom. Namreč : fingerboard fretlesskitare je povsem enak kot pri violini, violi, violončelu. Zbrušena ebenovina. Ali palisander. Celo korak dalje : steklen. Ali kovinski. To nima nobene veze s kitaro, to je povsem samostojen instrument, zato bi ga kot takega vpisali. So firme, ki to izdelujejo na naštete načine. Zakaj se to uvršča med kitare? Po obliki in sekundarnih znakih. Funkcija fingerboarda je primaren znak. Glasbilo ni za gledat, ampak za uporabljat. Zdaj pa dovolj o tem! (Alexbass 10:20, 15 april 2007 (CEST))

Aleks, imamo tudi akistične bas kitare in čeprav je v dandanašnjem pogobornem konteksu vedno jasno, da govorimo o zabavnjakih, ki igrajo na električne bas kitare. Zaradi razlikovanja bomo pač morali dopisati še, da niso akustične. Vglavnem, dogovarjanju še ni konca...Ziga 17:03, 15 april 2007 (CEST)

Ja, Žiga, vem. Torej : kitaristi (električni in akustični), fretlesskitaristi (el in ak), bas kitaristi (električni in akustični,4,5,8 strun), fretlessbasisti (el in ak,4,5,8 strun). Vpisovali bomo glasbenike - zato. e bi pa pisali : blues kitarist, boogie kitarist, jazz kitarist... ker vsak igra več zvrsti. Malo je Rory Gallagherjev, ki ga vsi imamo za blues kitarista. Jaz sebe izpostavljam kot boogie kitarista - igram pa ohoho stilov. V Sloveniji ni nekih definiranih kitaristov - razen Ivana Bekčiča, ki je REPRO Jimi Hendrix iz LJ. Z njim sem igral bass leta 1998 in vse, kar smo igrali, je bilo od Jimija. Dobro, tudi to mora biti - nekdo mora igrati na klavir dela od Bartoka, na orgle dela od Bacha. Zakaj bi vsi morali biti neki avtorji? Naj bodo občudovalci, ki igrajo REPRO približek. Why not? Jaz pač igram svoje stvari. Nekdo, ki REPRO igra, ni nič manj vreden - kot nek avtor. LP,(Alexbass 13:03, 17 april 2007 (CEST))

Dozdeva se mi, da gre tole drobljenje predaleč. PMSM je povsem dovolj zapisati XY, slovenski kitarist, v članku pa dodamo da obvlada vseh 20 različic kitare in podobnih inštrumentov. --Andrejj 13:21, 17 april 2007 (CEST)
O tem bodo odločali tisti, ki je to njihovo področje. Ker to bodo prebirali tisti, ki jih to zanima. Potemtakem je brezveze, da Wikipedia sploh obstaja - če izveš manj, kot sploh veš. Kdo je bil Artur Rimbaud? Nek pesnik. To je dovolj. Jaz trdim, da ni.(Alexbass 13:59, 17 april 2007 (CEST))
Avto ima 4 kolesa. Je to definicija? Seveda ni. Šahist je oseba, ki igra šah. Dovolj? Ni. Kdor bo brskal po poglavjih, verjetno zna igrati šah. Verjetno bolje, kot jaz, ki nimam pojma. Režal se nam bo.(Alexbass 14:01, 17 april 2007 (CEST))
Konec koncev pa ima Andrejj prav. Zakaj pisati o tako ekstremnih zadevah, kot je fretlesskitara? Kot da bi pisali o šahovski plošči, ki ima 9 krat 9 polj. Videl sem na lastne oči tipa (na psihiatriji), ki je cele dneve izračunaval, koliko kombinacij potez je možnih vsake figure z vsako nasprotno, če naredi 9 krat 9 šahovsko tablo. In je imel cele gore papirjev - računal je ročno! Tam sem videl dva, ki sta šah igrala tako, da sta se skoraj tolkla po rokah - tako sta hitro nabijala figure. V Celju je en tip Srečko, ki se obrne in igra šah s petimi naenkrat - in jim kaže hrbet. Pa ve za vsako potezo na vseh platah in celo premaga vseh pet. To ni za Wikipedio, to so ekstremi. Kot fretless kitara.(Alexbass 08:24, 18 april 2007 (CEST))
Opazil sem, da je po novem bas kitara in solo kitara eno in isto. Tudi prav. Hitler je vedno govoril : "Ni pomembno, če drugi vedo. Važno je le, da MI vemo, kaj hočemo..." Glavno, da jaz poznam razliko. In angloameriška Wikipedia, ki ima to lepo definirano. Škoda energije za kaj takega. Predlagam da odpremo rubriko Igre za kratek čas in notri strpamo šah, Človek ne jezi se, mikado... Saj so samo igre. Ne bom več sodeloval. Prestar za take "debate". Lep pozdrav...(Alexbass 09:36, 18 april 2007 (CEST))