Pogovor:Južnoslovanski jeziki

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Starocerkvenoslovanščina / starobolgarščina[uredi kodo]

Na bolgarskih straneh o južnoslovanskih jezikih berem, da je tam starocerkvenoslovanščina podveja bolgarščine in ji rečejo starobolgarščina, če prav razumem. V članku o njej se nekaj govori o naših dveh jezikoslovcih, Kopitarju in Miklošiču, ki sta ta jezik poimenovala po imenu, kot ga poznamo danes, drugi jezikoslovci v njem vidijo starosrbsko narečje, tretji pa starobolgarščino (nemško Altbulgarisch). Kaj, če bo kdo kdaj našel še pojem staroslovenščine? Ali še sploh velja danes, da starocerkvenoslovanščino uvrščamo v vzhodno vejo južnoslovanskih jezikov? Kaj pa zahodna veja? Ali so ti jeziki nastali iz nič ali so bile na delu kakšne druge 'kvantnojezikovne fluktuacije'? Še naprej bom raje veselo sledil spoznanjem povezav med slovenščino in etruščino. Če se ta teorija res kdaj izkaže za pravilno, bo to pravi paradigemski premik. Seveda, vsakdo lahko najde v tujem jeziku nadomestek za neko slovensko besedo. Primer: Trieste proti Trstu. Hmh, poglejmo kaj pravi SES na str. 688 o trstu:

trst -a m 'močvirska ali vodna rastlina Phragmites australis', trsten, trstenke, trstje, 
trstika. Beseda se zaradi glasovnega sovpada delno meša s trs. Enako je stcslovan. trъstъ 
'trst, bičje',  hrv., srb. trst 'trst', narečno rus.trostь (knjižno trostnik), 
starejše češ. trest 'trst'. pslovan. *trъstь je dalje sorodno z lit. trušis 'trst, bičje', 
let. trusis v enakem pomenu, srvnem. struch, nem. Strauch 'grm', stprus. strambo 
'strn', let. striebs, stroubs 'trsje, ločje, slama', gr. thryon 'ločje', 
kar so vse tvorbe na osnovi ide. korena *(s)ter- 'trd, tog, nepremičen' z različnimi 
determinativi...

Saj se menda krajevno ime Trst nekako nanaša na trst, ali pač ne. Odkod Italijanom beseda Trieste, pa je težje reči. SES tudi razvojno loči starocerkvenoslovanščino od bolgarščine in makedonščine.. --xJaM 22:01, 8 okt 2004 (CEST)

Mislim, da imajo nekateri bolgarski jezikoslovci svojstven pogled na razvoj slovanskih jezikov in vlogo bolgarščine pri njem. --romanm (pogovor) 00:12, 9 okt 2004 (CEST)

Bošnjaščina?[uredi kodo]

Bošnjaščina kot ime za jezik ne obstaja niti uradno niti neuradno in kot tako tudi ni sopomenka bosanščini[navedi vir]. -Ta nepodpisani komentar je dodal/-a 213.157.226.3 (pogovorprispevki).