Pogovor:Janez Drnovšek

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

To je stran za pogovor o izboljšanju članka Janez Drnovšek.
Stran ni namenjena splošnim pogovorom o temi članka.

Pravila za članke

Angleška različica[uredi kodo]

Morda bo koga zanimala debata o Janezu Drnovšku na angleški Wikipediji. Predlog Avale je, da se v članek vključi podatek o tem, da je skupaj z Milanom Kučanom in Janezom Janšo obtožen vojnih zločinov. Sam menim, da so tovrstne obtožbe srbskih političnih strank neumnost in ne sodijo v Wikipedijo. --romanm 01:42, 9 maj 2004 (CEST)

Tudi sam tako mislim. Pregledal sem Avalin URL, pa sploh ne vem zakaj gre. 'Kr-neki' bi kdo lahko rekel. Če je bil zločin storjen, se bo vse pokazalo. Škoda, da pride do takšnih stvari, ker so Srbi zelo v redu narod - enako kot mi. Sam imam podobne težave na strani o seznamu Slovencev, kjer nekdo (LightningHop) blati NOB, 'posiljuje' s pojmom državljanske vojne med 2. SV, poveličuje okupatorjeve sodelavce ter omalovažuje slovenske narodne heroje in slovenske partizanske borce. Hoče tudi prepričati, da je označitev nekoga kot vojnega zločinca neprimerna za wikipedijo. Če je kdo vojni zločinec, ne glede na to ali je celo Slovenec - ali to spada v wikipedijo ali ne. Seveda pa Kučana, Drnovška ali Janše ne moremo nikakor označevati za vojne zločince. Še 'trivialist' Bora Đorđević je lepo v zadnjem intervjuju dejal kaj bi bilo potrebno narediti s Slobodanom Miloševićem. Sam se nerad spuščam v pogovore o takšnih 'občutljivih' temah (2. SV v Sloveniji) zaradi jezika, čeprav je vse jasno in ni debate - ker, če do zdaj zgodovina ni pokazala, pa še bo! Še dobro, da je vojna v SVN trajala samo 10 dni, če ne, ne vem...

Ali imate še kakšne pripombe na angleško različico (predvsem moj del s predpolitično kariero), ali pa jo ob prvi priliki prevedemo in prenesemo sem? BTW, ali ne bi bilo treba letnic predsedniškega mandata zmanjšati za 1 (2002 - 2007), če se še prav spomnim, je Rop moral po najhitrejšem postopku spraviti skozi "novo" vlado, da je Drnovšek lahko prisegel do konca decembra 2002 in ni bilo brezvladja... --Heretik 12:07, 16 jun 2004 (CEST)

Izbrisan odstavek[uredi kodo]

Spet sem zbrisal tale odstavek uporabnika 213.240.1.54:

Drnovsek v 2004 bil tugovan vrduzeno s Milanom Kucanom in Janezom Jansom za komandno odgovornost za ubilstvo 44 nenapuskanih vojnikov k priblizju v 1991.

Tole je še bolj očitna neumnost kot natolcevanje o Milanu Kučanu, saj Drnovšek leta 1991 sploh ni imel poveljstva nad komerkoli - takrat je bil le predstavnik Slovenije v kolektivnem predsedstvu SFRJ, premier (takrat že samostojne) Republike Slovenije pa je postal šele leto kasneje. --romanm 22:13, 15 jun 2004 (CEST)

Ni povsem res. Drnovšek je bil v času napada na Slovenijo predsednik predsedstva SFRJ, in s tem formalni vrhovni poveljnik oboroženih sil te države, torej poveljnik JLA! Dejansko je seveda JLA vodil generalštab. »Novica«, ki jo znova in znova vrača nesrečni 213.240.1.54, je zato še bolj abotna. --Peterlin 10:36, 16 jun 2004 (CEST)
Ne drži povsem. Drnovšek je bil predsednik predsedstva SFRJ do 15. maja 1990, v času napada na Slovenijo pa predsednika predsedstva Jugoslavije ni bilo - prejšnji, Borisav Jović je končal mandat maja 1991, zakaj pa ga Stipe Mesić ni prevzel se ne spomnim več. Delni vir podatkov o mandatih: [1]. Drnovšek torej čisto zares ni mogel ukazovati nikomur, je pa bil takrat formalno član kolektivnega vodstva SFRJ. --romanm 11:14, 16 jun 2004 (CEST)

Vrtiljak urejanj[uredi kodo]

Najprej kopiram tole iz Uporabniški pogovor:212.62.63.33:

Hej, to je slovenska Wikipedija. Če želiš sodelovati, prosim piši slovensko.
Govorim o teh »prispevkih«. Prepričan sem, da bi imel manj dela s stalnim pisanjem enega in istega stavka, v katerega očitno verjameš samo ti, če bi se poskušal pogovoriti še s kom. Lahko kar tu. LP--spiko-carpediem 03:23, 25 jul 2004 (CEST)
Za pogovor s tem človekom, kolikor je mogoč, glej Pogovor:Janez Drnovšek in Pogovor:Milan Kučan, pa tudi en:Talk:Janez Drnovsek. --romanm 10:09, 25 jul 2004 (CEST)
Tole sem napisal po srbsko, ker je ta naš uporabnik iz Jugoslavije:
Pronašao sam tvoj vir (u scanu na ) i jednu omembu u Mladini, tako da tek sad znam o čemu pričaš. U buduče molim te, da takve linke i sam predložiš, da mogu I drugi presuditi o tvojim obsudama. Što se mene tiče, mislim, da obsuđivanje nekoga za akcije koje nisu dokazane (nije još odlučeno od suda, koji če trebati dokaze) nije nešto, što treba biti u Wikipedii. Ali ako očeš možeš napisati "Proti JD je bila vložena tožba za uboj neoboroženih vojakov agresorske strani v času Vojne za samostojnost.", jer to je jedino, što je istinito i dokazljivo. A što se tiče pisanja na srbskom. Evo ti Janez Drnovšek u srbskoj Wikipedii pa tamo piši šta očeš. Ja volim moj jezik i očem čistu Wikipediju --spiko-carpediem 15:17, 25 jul 2004 (CEST)

Moje mnenje o tem, ki sem ga na en: že večkrat povedal, pa ga je očitno treba znova in znova ponavljati, je, da je novica o tem, da so štiri srbske minorne stranke tožile Drnovška, Kučana in Janšo irelevantna, razen morda za srbsko notranjo politiko. Vsakdo si lahko izmisli karkoli in toži kogarkoli, in na dan imaš lahko tri take rumene novice o predsedniku republike, a bomo potem vse to tlačili v enciklopedijo?

Na angleški Wikipediji (gl. en:Janez Drnovšek) smo šli skozi vse mogoče postopke in prišli do arbitražne komisije, ki je o tem izrekla, da ne bo sprejela arbitraže in navedla razlog:

What follows is a repost from RfA, where this article was briefly discussed. Emphasis is mine. Snowspinner 15:51, 19 May 2004 (UTC):
Oppose acceptance:
Suggest mediation. I have done some research regarding the law suit at issue. I suggest it not be mentioned in the articles (or anywhere in Wikipedia) until the International Court of Justice has decided to hear it. (in other words not just filed but accepted by the court as worth hearing). If the parties continue with personal attacks the matter could be heard on that basis with offending parties all banned for a day or two. Meanwhile I suggest everyone just delete all personal attacks. I did not observe any neo-nazis or clowns myself. If we do eventually accept this matter it will not be to determine the content of the article, but to determine whether the users involved have followed Wikipedia policies. Fred Bauder 12:03, May 12, 2004 (UTC)
Concur with Fred. James F. (talk) 12:20, 12 May 2004 (UTC)
Please try to resolve the dispute amicably through mediation or other means first. See Wikipedia:Requests for mediation if you've tried other methods. --Camembert 13:13, 12 May 2004 (UTC)
Concur with Lee (Camembert). Martin 18:20, 12 May 2004 (UTC)

Pa še to: "novico" je uporabnik Avala na angleški Wikipediji prvič objavil ravno 1. maja 2004, na dan vstopa Slovenije v EU. Naključje ali malce nagajanja bivšim sodržavljanom?

Prosim za mnenje ostalih. --romanm 20:04, 25 jul 2004 (CEST)

Se popolnoma strinjam. Obtožbe, ki še niso dokazane, nikakor ne sodijo sem. --XJam 20:08, 25 jul 2004 (CEST)
Moje mnenje o vključitvi tistega skorpucala je zapisano. Kar se pa tiče informacije o vloženi tožbi proti njemu in ostalih, pa naj se napiše, če je resnična, in če ima uporabnik thrill pisati takšne stvari. Kot sem prebral na tisti Mladinini strani - saj bi lahko nacisti tožili žide zaradi samoobrambe. Pa naj jih. Ko bo sodba sprejeta (oziroma obtožba zavrnjena?) naj se le dopolni zapis v Wikipediji.--spiko-carpediem 23:49, 25 jul 2004 (CEST)

I think that this part of the article should be included. Plus I didn`t add it on 1. May because Slovenia entered EU on that day. I don`t see how would this be connected? It is because they pressed charges against JD and MK one or two days before. If they pressed charges in February I would post it back then. 212.62.63.33 11:46, 26 jul 2004 (CEST)

O tem se je, kot je videti zgoraj, izrekla že skupnost na angleški Wikipediji, in nobenega razloga ni, da bi bili mi na slovenski bolj papeški od papeža. Predlagam, da odstavek izbrišemo z utemeljitvijo, da do nadaljnjega spada med rumeni tisk, ne v enciklopedijo. --romanm 12:37, 26 jul 2004 (CEST)
Odstavek sem izbrisal. Ko (in, jasno, če) bo mednarodno sodišče vložilo obtožnico, bom prvi, ki bo to zapisal v tem članku. --romanm 18:56, 26 jul 2004 (CEST)

Tožba[uredi kodo]

213.137.124.218 je ponovno dodal spodnji stavek Drnovšku, Janši in Kučanu:

Proti Janez Drnovšeka i Milana Kučana je bila vložena tožba za uboj neoboroženih vojakov agresorske strani v času Vojne za samostojnost ot dve srbski stranki zelenih in dva srbska ekološka gibanja v 2004.

Zanimiv detajl:

...uboj neoboroženih vojakov agresorske strani v času...

Torej le agresorska stran!? --AndrejJ 21:16, 1 nov 2004 (CET)

Predlog za blokado 213.137.124.218 je anonimnež in vnaša (vedno znova) neke podatke o vloženih tožbah trivialnih strank (usoda teh ovadb je neznana) proti slovenskom politikom. Predlagam da se ga blokira!!! Če mora o tem odločati nek forum se javim (brez pravniških izkušenj) za tožilca. Nesprejemljivo je, da (vkljub odprtosti Wikipedije in možnosti vnosa osebnih stališč nekfdo vedno znova vnaša zelo problematično trditev.

Klemen ti izgleda poznaš zgodovino naše SLO vojske. Namesto da bi iskal ne vem kje te sprašujem, če veš iz uradnih virob koliko agresorskih vojakov je umrlo (nasilne smrti, v bojih) med boji za osamosvojitev Slovenije.Janez Novak 15:23, 2 nov 2004 (CET)

  • Na jugo strani je padlo 146 ljudi (ne vem, kaj je všteto v to številko: samo JLA, JLA+Zvezna policija, tudi ubiti s strani JLA (npr. pri poskusu prebega je bilo ubitah nekaj pripadnikov JLA)). LP, --Klemen Kocjancic 15:52, 2 nov 2004 (CET)

dr. Janez Drnovšek, predsednik RS[uredi kodo]

Janez Drnovšek, predsednik Republike Slovenije

Janez Drnovšek se je rodil 17. maja 1950 v Celju. Že v mladosti je kazal zanimanje za rekreativne dejavnosti in ekonomske vede. Ekonomijo je študiral na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, leta 1986 je doktoriral iz ekonomskih znanosti na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Do leta 1989 je opravljal različne posle v gospodarstvu in se ukvarjal s kreditno monetarno politiko.

Po uspešni karieri v bančnem sektorju je bil dr. Janez Drnovšek na prvih svobodnih demokratičnih volitvah aprila 1989 izvoljen za slovenskega predstavnika v kolektivnem predsedstvu bivše zvezne države, kjer je opravljal 1989-1990 funkcijo predsednika predsedstva SFR Jugoslavije, septembra 1989 je predsedoval v Beogradu Vrhu neuvrščenih.

V obdobju osamosvajanja Republike Slovenije je bil dr. Janez Drnovšek glavni pogajalec med vodstvom Slovenije, Jugoslavije in vrhom JLA, julija 1991 se mu je uspelo dogovoriti za dokončni umik JLA iz Slovenije.

Dr. Janez Drnovšek je v Državnem zboru Republike Slovenije 22. decembra 2002 zaprisegel kot predsednik Republike Slovenije, da bo po svoji vesti in ustavno skrbel za blaginjo vseh Slovencev in za narodov blagor. Od leta 1992 je bil predtem slovenski premier in predsednik Liberalne demokracije Slovenije (LDS), kjer je na parlamentarnih volitvah tudi z LDS zmagoval leta 1992, 1996 in 2000.

Nenehno je dr. Janez Drnovšek dejaven strokovno, redno sodeluje v letih političnega delovanja na mednarodnih srečanjih, konferencah, forumih, simpozijih, okroglih mizah, in to na najvišji ravni. Kot gospodarstvenik strokovnjak je dr. Janez Drnovšek pogosto častni gost in predavatelj na uglednih mednarodnih ustanovah in univerzah po svetu, kjer prispeva delo zlasti s področja kreditne in monetarne politike in mednarodnih finančnih odnosov, posebej s področja svetovne dolžniške krize.

Predsednik RS dr. Janez Drnovšek ima javne in odmevne pogovore o prihodnosti Republike Slovenije, h katerim pritegne politično, kulturno, znanstveno in strokovno javnost. Na znamenitih Pogovorih pri predsedniku RS govorijo o aktualnih in globalnih temah, ki soodločajo o prihodnosti in strateških projektih slovenske države.

Za izjemne zasluge pri obrambi svobode in suverenosti RS je prejel dr. Janez Drnovšek 24. junija 1992 najvišje državno odlikovanje - Zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

Leta 1994 je bostonska Univerza dr. Janezu Drnovšku podelila častni doktorski naziv, enako leta 1999 tudi Univerza Illinois Wesleyan. Poleg tega je Evropska akademija znanosti in umetnosti v Salzburgu leta 2004 podelila predsedniku RS dr. Janezu Drnovšku častni naziv senator. Za svoje politične, gospodarske in humanitarne dosežke in osebni prispevek k uspešnemu prehodu in razvoju Slovenije v demokratično in gospodarsko stabilno državo ter k njenemu povezovanju v evropskem in mednarodnem prostoru je dr. Janez Drnovšek prejel mednarodne nagrade, med drugimi: nagrado La prix de la Mediterane - Crans Montana Forum, Malta, oktober 1995; nagrado Hubert H. Humphrey Ameriškega instituta za javne zadeve - Univerza v Minnesoti, maj 1997; nagrado Sklada za ameriške študije - American Institute on Political and Economic Systems, Praga, avgust 1998; nagrado Diálogo Europeo - Madrid, november 1998; nagrado Ramón Trias Fargas - Barcelona, november 2003.

Predsednik RS dr. Janez Drnovšek obvlada med tujimi jeziki aktivno srbski, hrvaški, bosanski, angleški, francoski, španski in nemški jezik.

Predsednik RS dr. Janez Drnovšek redno in vestno izpolnjuje najvišjo državno funkcijo v notranjih in zunanjih zadevah ter je priljubljen in znan zaradi vedno miroljubne in pokončne drže. Dr. Janez Drnovšek spada nedvomno kot miroljubni in preudarni politik med najvidnejše miroljubne svetovne in evropske državnike novega tisočletja. �* Iz bibliografije Janeza Drnovška:

  1. Politika obrestnih mer - Drnovšek, Janez 1986  slv- članek/sestavek
  2. Bez zapadnih šablona           Drnovšek, Janez 1989  scc- članek/sestavek
  3. Novi Ustav - dogovor - Drnovšek, Janez 1989  scr- članek/sestavek
  4. Novi Ustav: osnov - Drnovšek, Janez 1989  scc- članek/sestavek
  5. Za pet godina na zdravim nogama- Drnovšek, Janez 1989  scc- članek/sestavek
  6. Die Situation in Jugoslawien   Drnovšek, Janez 1990  ger- članek/sestavek
  7. Kontinuitet i prilagođavanje - Drnovšek, Janez 1990  scr- članek/sestavek
  8. La situation en Yougoslavie    Drnovšek, Janez 1990  fre- članek/sestavek
  9. Situacija v Jugoslavii         Drnovšek, Janez 1990  rus- članek/sestavek
 10. Situacion en Yugoslavia        Drnovšek, Janez 1990  spa- članek/sestavek
 11. Situation in Yugoslavia        Drnovšek, Janez 1990  eng- članek/sestavek
 12. The continuity and adjustment- Drnovšek, Janez 1990  eng- članek/sestavek
 13. V prihodnjem letu nam ne bo - Drnovšek, Janez 1991  slv- članek/sestavek
 14. Ekonomski program Janeza Drno- Drnovšek, Janez 1992  slv- članek/sestavek
 15. Kaj ste počeli v predsedstvu- Drnovšek, Janez 1992  slv- članek/sestavek
 16. O gospodarski viziji           Drnovšek, Janez 1992  slv- članek/sestavek
 17. Slovenija je morala iz - Drnovšek, Janez 1992  slv- članek/sestavek
 18. Smo proti divjim privatizacij- Drnovšek, Janez 1992  slv- članek/sestavek
 19. Začetek s podedovanih stališč- Drnovšek, Janez 1992  slv- članek/sestavek
 20. Kar naravnost v evropsko unij- Drnovšek, Janez 1994  slv- članek/sestavek
 21. Nisem vrgel puške v koruzo - Drnovšek, Janez 1994  slv- članek/sestavek
 22. Ali smo za Evropo ali za Balkan- Drnovšek, Janez 1996  slv- članek/sestavek
 23. Moja resnica: Jugoslavija - Drnovšek, Janez 1996  slv- monograf. publ.
 24. Uranovtežen[!] proračun - Drnovšek, Janez 1996  slv- članek/sestavek
 25. Zgodba tihega človeka: o knjigi- Drnovšek, Janez 1996  slv- članek/sestavek
 26. Brez skrbi, Slovenije ne bomo- Drnovšek, Janez 1997  slv- članek/sestavek
 27. V naslednjem mandatnem obdobju- Drnovšek, Janez 1997  slv- članek/sestavek
 28. Meine Wahrheit: der Jugoslawien- Drnovšek, Janez 1998  ger- monograf. publ.
 29. El laberinto de los Balcanes -  Drnovšek, Janez 1999  spa- monograf. publ.
 30. Ludvik XIV. pa nisem: premier- Drnovšek, Janez 2000  slv- članek/sestavek
 31. Naveličan slabih koalicij  -    Drnovšek, Janez 2000  slv- članek/sestavek
 32. Ne bojim se usode odsluženega- Drnovšek, Janez 2000  slv- članek/sestavek
 33. Predsednikova nova skromnost - Drnovšek, Janez 2000  slv- članek/sestavek
 34. Slovenija z dveh strani     -   Bajuk, Andrej - 2000  slv- članek/sestavek
 35. Uspeh bo, če se izkažejo  - Drnovšek, Janez 2000  slv- članek/sestavek
 36. Verjamemo v avstrijsko demokracijo- Drnovšek, Janez 2000  slv- članek/sestavek
 37. Ko me napadajo z desne in leve- Drnovšek, Janez 2001  slv- članek/sestavek
 38. Mandat bom najbrž zaokrožil - Drnovšek, Janez 2001  slv- članek/sestavek
 39. Poskušal sem, zato imam čisto - Drnovšek, Janez 2001  slv- članek/sestavek
 40. V ciljno ravnino smo vstopil- Drnovšek, Janez 2001  slv- članek/sestavek
 41. Ne igram dvojne igre: [premier- Drnovšek, Janez 2002  slv- članek/sestavek
 42. Ni ga, ki bi prišel od nikoder- Drnovšek, Janez 2002  slv- članek/sestavek
 43. Ni nedorečenosti. Vse je dorečeno- Drnovšek, Janez 2002  slv- članek/sestavek
 44. Odgovori na preteklost: Janez Drnovšek, Janez 2002  slv- članek/sestavek
 45. Drnovšek : poletni pogovor s - Drnovšek, Janez 2003  slv- članek/sestavek
 46. " Politika postane manj pomem- Drnovšek, Janez 2003  slv- članek/sestavek
 47. Slovenija brez duše? : predse- Drnovšek, Janez 2003  slv- članek/sestavek
 48. Pogovori o prihodnosti Slovenije- Drnovšek, Janez- 2004  slv- video DVD
 49. Pogovori o prihodnosti Slovenije- Drnovšek, Janez- 2004  slv- video DVD
 50. Pogovori o prihodnosti Slovenije- Drnovšek, Janez -2004  slv- zbornik
 51. Pogovori o prihodnosti Slovenije- Drnovšek, Janez- 2004  slv- zbornik
 52. Razprava - Drnovšek, Janez- 2004  slv- članek/sestavek
 53. Palača domača slovenstva - predsednik dr. J. Drnovšek - Gajšek, Vladimir, IW, 2004       

elektronski vir

 54. Pogovori o prihodnosti Slovenije- Drnovšek, Janez- 2005  slv- prispevek, elektronski vir

Napisal: Vladimir Gajšek, slovenski književnik, odg. in gl. ur. INTELY WAY intely.com

Janez Drnovšek, predsednik Republike Slovenije[uredi kodo]

Janez Drnovšek, predsednik Republike Slovenije

Janez Drnovšek se je rodil 17. maja 1950 v Celju. Že v mladosti je kazal zanimanje za rekreativne dejavnosti in ekonomske vede. Ekonomijo je študiral na Ekonomski fakulteti Univerze v Ljubljani, leta 1986 je doktoriral iz ekonomskih znanosti na Ekonomsko-poslovni fakulteti v Mariboru. Do leta 1989 je opravljal različne posle v gospodarstvu in se ukvarjal s kreditno monetarno politiko.

Po uspešni karieri v bančnem sektorju je bil dr. Janez Drnovšek na prvih svobodnih demokratičnih volitvah aprila 1989 izvoljen za slovenskega predstavnika v kolektivnem predsedstvu bivše zvezne države, kjer je opravljal 1989-1990 funkcijo predsednika predsedstva SFR Jugoslavije, septembra 1989 je predsedoval v Beogradu Vrhu neuvrščenih.

V obdobju osamosvajanja Republike Slovenije je bil dr. Janez Drnovšek glavni pogajalec med vodstvom Slovenije, Jugoslavije in vrhom JLA, julija 1991 se mu je uspelo dogovoriti za dokončni umik JLA iz Slovenije.

Dr. Janez Drnovšek je v Državnem zboru Republike Slovenije 22. decembra 2002 zaprisegel kot predsednik Republike Slovenije, da bo po svoji vesti in ustavno skrbel za blaginjo vseh Slovencev in za narodov blagor. Od leta 1992 je bil predtem slovenski premier in predsednik Liberalne demokracije Slovenije (LDS), kjer je na parlamentarnih volitvah tudi z LDS zmagoval leta 1992, 1996 in 2000.

Nenehno je dr. Janez Drnovšek dejaven strokovno, redno sodeluje v letih političnega delovanja na mednarodnih srečanjih, konferencah, forumih, simpozijih, okroglih mizah, in to na najvišji ravni. Kot gospodarstvenik strokovnjak je dr. Janez Drnovšek pogosto častni gost in predavatelj na uglednih mednarodnih ustanovah in univerzah po svetu, kjer prispeva delo zlasti s področja kreditne in monetarne politike in mednarodnih finančnih odnosov, posebej s področja svetovne dolžniške krize.

Predsednik RS dr. Janez Drnovšek ima javne in odmevne pogovore o prihodnosti Republike Slovenije, h katerim pritegne politično, kulturno, znanstveno in strokovno javnost. Na znamenitih Pogovorih pri predsedniku RS govorijo o aktualnih in globalnih temah, ki soodločajo o prihodnosti in strateških projektih slovenske države.

Za izjemne zasluge pri obrambi svobode in suverenosti RS je prejel dr. Janez Drnovšek 24. junija 1992 najvišje državno odlikovanje - Zlati častni znak svobode Republike Slovenije.

Leta 1994 je bostonska Univerza dr. Janezu Drnovšku podelila častni doktorski naziv, enako leta 1999 tudi Univerza Illinois Wesleyan. Poleg tega je Evropska akademija znanosti in umetnosti v Salzburgu leta 2004 podelila predsedniku RS dr. Janezu Drnovšku častni naziv senator. Za svoje politične, gospodarske in humanitarne dosežke in osebni prispevek k uspešnemu prehodu in razvoju Slovenije v demokratično in gospodarsko stabilno državo ter k njenemu povezovanju v evropskem in mednarodnem prostoru je dr. Janez Drnovšek prejel mednarodne nagrade, med drugimi: nagrado La prix de la Mediterane - Crans Montana Forum, Malta, oktober 1995; nagrado Hubert H. Humphrey Ameriškega instituta za javne zadeve - Univerza v Minnesoti, maj 1997; nagrado Sklada za ameriške študije - American Institute on Political and Economic Systems, Praga, avgust 1998; nagrado Diálogo Europeo - Madrid, november 1998; nagrado Ramón Trias Fargas - Barcelona, november 2003.

Predsednik RS dr. Janez Drnovšek obvlada med tujimi jeziki aktivno srbski, hrvaški, bosanski, angleški, francoski, španski in nemški jezik.

Predsednik RS dr. Janez Drnovšek redno in vestno izpolnjuje najvišjo državno funkcijo v notranjih in zunanjih zadevah ter je priljubljen in znan zaradi vedno miroljubne in pokončne drže. Dr. Janez Drnovšek spada nedvomno kot miroljubni in preudarni politik med najvidnejše miroljubne svetovne in evropske državnike novega tisočletja. �* Iz bibliografije Janeza Drnovška:

  1. Politika obrestnih mer - Drnovšek, Janez 1986  slv- članek/sestavek
  2. Bez zapadnih šablona           Drnovšek, Janez 1989  scc- članek/sestavek
  3. Novi Ustav - dogovor - Drnovšek, Janez 1989  scr- članek/sestavek
  4. Novi Ustav: osnov - Drnovšek, Janez 1989  scc- članek/sestavek
  5. Za pet godina na zdravim nogama- Drnovšek, Janez 1989  scc- članek/sestavek
  6. Die Situation in Jugoslawien   Drnovšek, Janez 1990  ger- članek/sestavek
  7. Kontinuitet i prilagođavanje - Drnovšek, Janez 1990  scr- članek/sestavek
  8. La situation en Yougoslavie    Drnovšek, Janez 1990  fre- članek/sestavek
  9. Situacija v Jugoslavii         Drnovšek, Janez 1990  rus- članek/sestavek
 10. Situacion en Yugoslavia        Drnovšek, Janez 1990  spa- članek/sestavek
 11. Situation in Yugoslavia        Drnovšek, Janez 1990  eng- članek/sestavek
 12. The continuity and adjustment- Drnovšek, Janez 1990  eng- članek/sestavek
 13. V prihodnjem letu nam ne bo - Drnovšek, Janez 1991  slv- članek/sestavek
 14. Ekonomski program Janeza Drno- Drnovšek, Janez 1992  slv- članek/sestavek
 15. Kaj ste počeli v predsedstvu- Drnovšek, Janez 1992  slv- članek/sestavek
 16. O gospodarski viziji           Drnovšek, Janez 1992  slv- članek/sestavek
 17. Slovenija je morala iz - Drnovšek, Janez 1992  slv- članek/sestavek
 18. Smo proti divjim privatizacij- Drnovšek, Janez 1992  slv- članek/sestavek
 19. Začetek s podedovanih stališč- Drnovšek, Janez 1992  slv- članek/sestavek
 20. Kar naravnost v evropsko unij- Drnovšek, Janez 1994  slv- članek/sestavek
 21. Nisem vrgel puške v koruzo - Drnovšek, Janez 1994  slv- članek/sestavek
 22. Ali smo za Evropo ali za Balkan- Drnovšek, Janez 1996  slv- članek/sestavek
 23. Moja resnica: Jugoslavija - Drnovšek, Janez 1996  slv- monograf. publ.
 24. Uranovtežen[!] proračun - Drnovšek, Janez 1996  slv- članek/sestavek
 25. Zgodba tihega človeka: o knjigi- Drnovšek, Janez 1996  slv- članek/sestavek
 26. Brez skrbi, Slovenije ne bomo- Drnovšek, Janez 1997  slv- članek/sestavek
 27. V naslednjem mandatnem obdobju- Drnovšek, Janez 1997  slv- članek/sestavek
 28. Meine Wahrheit: der Jugoslawien- Drnovšek, Janez 1998  ger- monograf. publ.
 29. El laberinto de los Balcanes -  Drnovšek, Janez 1999  spa- monograf. publ.
 30. Ludvik XIV. pa nisem: premier- Drnovšek, Janez 2000  slv- članek/sestavek
 31. Naveličan slabih koalicij  -    Drnovšek, Janez 2000  slv- članek/sestavek
 32. Ne bojim se usode odsluženega- Drnovšek, Janez 2000  slv- članek/sestavek
 33. Predsednikova nova skromnost - Drnovšek, Janez 2000  slv- članek/sestavek
 34. Slovenija z dveh strani     -   Bajuk, Andrej - 2000  slv- članek/sestavek
 35. Uspeh bo, če se izkažejo  - Drnovšek, Janez 2000  slv- članek/sestavek
 36. Verjamemo v avstrijsko demokracijo- Drnovšek, Janez 2000  slv- članek/sestavek
 37. Ko me napadajo z desne in leve- Drnovšek, Janez 2001  slv- članek/sestavek
 38. Mandat bom najbrž zaokrožil - Drnovšek, Janez 2001  slv- članek/sestavek
 39. Poskušal sem, zato imam čisto - Drnovšek, Janez 2001  slv- članek/sestavek
 40. V ciljno ravnino smo vstopil- Drnovšek, Janez 2001  slv- članek/sestavek
 41. Ne igram dvojne igre: [premier- Drnovšek, Janez 2002  slv- članek/sestavek
 42. Ni ga, ki bi prišel od nikoder- Drnovšek, Janez 2002  slv- članek/sestavek
 43. Ni nedorečenosti. Vse je dorečeno- Drnovšek, Janez 2002  slv- članek/sestavek
 44. Odgovori na preteklost: Janez Drnovšek, Janez 2002  slv- članek/sestavek
 45. Drnovšek : poletni pogovor s - Drnovšek, Janez 2003  slv- članek/sestavek
 46. " Politika postane manj pomem- Drnovšek, Janez 2003  slv- članek/sestavek
 47. Slovenija brez duše? : predse- Drnovšek, Janez 2003  slv- članek/sestavek
 48. Pogovori o prihodnosti Slovenije- Drnovšek, Janez- 2004  slv- video DVD
 49. Pogovori o prihodnosti Slovenije- Drnovšek, Janez- 2004  slv- video DVD
 50. Pogovori o prihodnosti Slovenije- Drnovšek, Janez -2004  slv- zbornik
 51. Pogovori o prihodnosti Slovenije- Drnovšek, Janez- 2004  slv- zbornik
 52. Razprava - Drnovšek, Janez- 2004  slv- članek/sestavek
 53. Palača domača slovenstva - predsednik dr. J. Drnovšek - Gajšek, Vladimir, IW, 2004       

elektronski vir

 54. Pogovori o prihodnosti Slovenije- Drnovšek, Janez- 2005  slv- prispevek, elektronski vir

V besedilu je narobe sklon Liberalna demokracija Slovenije pa ne morem popravit. Ta nepodpisani komentar je dodal/-a 86.61.1.36 (pogovor • prispevki)

Ta stran je trenutno zaščitena zaradi vandalizma, pa jo lahko popravljajo samo administratorji. Bom popravil, tebe pa vabim k prijavi. LP --Tone 20:55, 17 januar 2006 (CET)

Slovenski bankir[uredi kodo]

??? --AndrejJ (pog., prisp.) 22:39, 17 januar 2006 (CET)

Da, bil je direktor Ljubljanske banke v Trbovljah in strokovnjak za mednarodno monetarno politiko. Sem dopisal. --romanm (pogovor) 23:12, 17 januar 2006 (CET)

In ekonomski svetovalec na jugoslovanskem veleposlaništvu v Kairu. LP, --Klemen Kocjančič (Pogovor - Talk) 23:30, 17 januar 2006 (CET)

Da, saj, to sem tudi dopisal. To verjetno sodi v mednarodne monetarne zadeve (verjetno smo jim kaj posodili ali oni nam). --romanm (pogovor) 23:33, 17 januar 2006 (CET)
To vse drži, ampak tudi Rop igra tenis pa ne bo v kategriji tenisači! Ampak to je spet tema kategorije, od katerih se mi dela tema. --AndrejJ (pog., prisp.) 08:07, 18 januar 2006 (CET)
Potemtakem lahko to kategorijo mirno prilepimo tudi Bajuku? --Heretik 08:22, 18 januar 2006 (CET)
Bankir ali tenisač? ;-)--AndrejJ (pog., prisp.) 08:27, 18 januar 2006 (CET)
Bankir, seveda. Sicer bo moral še Mihael Brejc postati golfist in skoraj sleherni Slovenec smučar :-) --Heretik 08:31, 18 januar 2006 (CET)

Predloga nasledstvo[uredi kodo]

V tem članku je že toliko predlog "nasledstvo", da ni pregledno. Predvsem zaradi 2* "Predsednik Vlade Republike Slovenije", ki se ne držita skupaj. Bi verjetno bilo dobro, če bi kakšno pobarvali. Ziga 09:59, 12. november 2007 (CET)[odgovori]

V drugih krajih imajo bolj elegantne predloge; kakšno bi pa lahko tudi spustili? --Andrejj 10:02, 12. november 2007 (CET)[odgovori]
Sj obstaja lepša (samo namest Športni dosežki bi dal npr. Politične funcije):
Športni dosežki
Predhodnik:
Raif Dizdarević
198815. maj 1989
Predsednik Predsedstva SFR Jugoslavije
15. maj 1989 - 15. maj 1990
Naslednik:
Borisav Jović
19901991
Predhodnik:
Alojz Peterle
16. maj 1990 - 22. april 1992
Predsednik Vlade Republike Slovenije
22. april 1992 - 7. junij 2000
Naslednik:
Andrej Bajuk
7. junij 2000 - 30. november 2000
--Sporti 10:44, 12. november 2007 (CET)[odgovori]

Sem jaz uredil. lp, --Miha 21:44, 25. februar 2008 (CET)[odgovori]

Govorice o domnevni smrti[uredi kodo]

zakaj se ne upate objaviti da je včeraj umrl??

Janez Drnovšek (izgovorjava: IPA, [janɛz dərnɒuʃɛk] Zvočne datoteke »janez_drnovsek.mp3« ni mogoče najti), slovenski ekonomist, bivši predsednik in državnik, * 17. maj 1950, Celje - 17.februar 2008,Ljubljana. -Ta  nepodpisani komentar je dodal/-a Uporabnik:89.142.156.163 (pogovorprispevki).

Ker to ni res, in bi tudi mediji objavili novico, navsezadnje bil je 5 let predsednik zato, da to ne bi bila skrivnostnost. lp,--Miha 08:31, 18. februar 2008 (CET)[odgovori]
Sodeč na tole novico, so to le zlonamerne govorice: http://www.rtvslo.si/modload.php?&c_mod=rnews&op=sections&func=read&c_menu=1&c_id=165661. lp, --Miha 19:07, 20. februar 2008 (CET)[odgovori]
Žal je novica postala resnica. Pa zakaj ne morem popravljati članka? Mafijec 09:38, 23. februar 2008 (CET)[odgovori]
Lahko. --Andrejj 10:01, 23. februar 2008 (CET)[odgovori]
Mislim da nebi bilo sedaj nič narobe če bi kdo v članek vključil govorice o tem da je umrl že nekaj dni prej (kot je napisano tudi v članku pri Josipu Brozu Titu).
http://24ur.com/naslovnica/novice/slovenija/20080223_3096716.php tle piše 23.--5er 10:26, 23. februar 2008 (CET)[odgovori]
Najbolj elegantno in dostojanstveno je da na pišemo, tako kot je na na en:. --Miha 14:48, 23. februar 2008 (CET)[odgovori]

Ne bi bilo prvič, če bi bila novica o smrti znane osebnosti objavljena z drugačnim datumom. Končno za kasnejšo objavo obstaja tudi motiv, t.j. Drnovškova želja, da bi bil pokopan v ožjem krogu. Kdo je lahko 100%, da se taka želja lahko izpolni državniku, ki mu po vseh tradicijah pripada protokolarni pogreb? Z vso gotovostjo le, če je pokopan prej. Ziga 20:12, 23. februar 2008 (CET)[odgovori]

Kaj je z vami? Kaj nas **** ***** za internetne trače, če bi verjeli vse kar na spletu piše bi se kaj kmalu znašli v "psihiatrični bolnici", brisal bom predelek "Smrt", prav tako je neverjetno kako lahko angleška verzija nosi več podatkov kot slovenska... Preminul je velik Človek, Srečno pot Drnovšek!!!

Ziga, saj Drnovšek še ni pokopan. Če bi bil to res trik da bi ga lahko v miru pokopali, bi veljalo omenit, tako se pa strinjam da trač ne sodi v članek. --Yerpo Ha? 18:49, 24. februar 2008 (CET)[odgovori]

Trači absolutno ne sodijo v članke, je pa v praksi, da se včasih o njih izrazimo tudi na pogovornih straneh. V tem ni nič spornega. Kot je razvidno, je akademska raven dialogov na pogovornih straneh relativno nizka, nekateri celo kolnejo, potemtakem kot replika na trače sem mirno sodi tudi domišljijski scenarij. Zdaj, če koga to tako zelo moti, naj si pobriše. lp., Ziga 19:31, 24. februar 2008 (CET)[odgovori]

Nisem proti debati o stvari, ampak proti vključitvi v članek, kot je predlagal anonim par komentarjev nazaj. --Yerpo Ha? 20:25, 24. februar 2008 (CET)[odgovori]

Imaš prav Žiga, izrazil sem se skrajno ne resno, za kar se oproščam, a žal me je premagala "mržnja" proti povsod nastajajočih in vse obsegajočih "teorijah zarote", ki niso na mestu, posebaj ob taki Osebi, pa tudi če bi bilo res, kaj nam to mar, če je bila želja dotičnega preminulega malo številčen pogreb, brez prevelikega "šundra" to vsaj spoštujmo... Še zmeraj predlagam, da se "navedek" o katerem razpravljamo nemudoma izbriše... Andrej

Če se bo omenjala v glavnem članku o JD tudi domnevna smrt, se lahko napiše tudi najverjetnejši vzrok teh natolcevanj. Mafijec 17:59, 25. februar 2008 (CET)[odgovori]

Predlog za preureditev[uredi kodo]

Predlagam, da se preuredi razdelek življenje kronološko in sicer razdeli na:

  • otroštvo in šolanje (bolje: Zgodnja leta)
  • vodenje Jugoslavije
  • vodenje slovenske vlade
    • + odkritje bolezni in zdravljenje
  • Predsednik Slovenije in sprememba načina življenja
    • ukvarjanje s svetovnimi problemi
    • Kosovo (ponudil "avtonomijo" pretežno srbskih pokrajin znotraj neodvisnega Kosova)
    • reševanje humanitarnih kriz
    • Gibanje
  • smrt

lp, --Miha 20:24, 24. februar 2008 (CET)[odgovori]

Strankarska pripadnost Janeza Drnovška[uredi kodo]

Politične funkcije
Predhodnik:
stranka ni obstajala
Predsednik Liberalne demokracije Slovenije
12. marec 1994 - 19. december 2002
Naslednik:
Anton Rop

Tole, da stranka ni obstajala, po mojem mnenju ne drži povsem. Kolikor mene služi moj lastni spomin, je Drnovšek postal predsednik stranke že nekje 1992 leta in sicer predhodnice Liberalne demokracije Slovenije, ki se je takrat imenovala Liberalno demokratska stranka. Predsedovanje je prevzel od Jožefa Školjča, ki je pa je predsedoval že predhodni ZSMS-liberalni stranki, ki pa je nastala iz Zveze socialistične mladine Slovenije. Ta je obstajala že desetletja prej.

Torej "drnovškova stranka" ni nastala šele z njegovim prevzemom predsedovanja in de-facto ni nastala šele 1994. Mislim, da je prav, da se dejstev ne pozabi.
Članka nisem popravljal, ker je tole direkno in samo po spominih iz moje glave. Bom ob priliki poiskal vire. --84.255.205.11 16:47, 10. maj 2008 (CEST)[odgovori]

Stranka je nastala z združitvijo, torej prej ni obstajala. --Domen 17:24, 10. maj 2008 (CEST)[odgovori]
Stranka je nastala s pridružitvijo Bavčarjeve Demokratske stranke k Liberalno demokratski stranki (pa še par manjših satelitkov). Ob tej priložnosti so jo še (malenkostno) preimenovali (uradno je šlo za preimenovanje obstoječe stranke) in ker se ve, kdo je bil močnejši partner, je novo ime skoraj identično tej stari stranki, kratica je povsem ista: LDS. Opazil sem, da tudi wikipedija kar preusmeri Liberalno demokratsko stranko na Liberalno demokracijo Slovenije, kar je najbrž prav.
Drugo dejstvo, ki je za članek o Drnovšku bolj pomembno, pa je, da je Drnovšek postal predsednik stranke že 2 leti pred tem. Torej k predhodni stranki in ne šele k Liberalni demokraciji Slovenije 1994 leta. To mesto je nasledil neposredno od Školjča. Neuradno je to tudi razlog, da je ta stranka toliko pridobila na popularnosti. Brez Drnovška LDS zagotovo ne bi bila tako dolgo tako močna stranka. --193.77.157.221 17:42, 10. maj 2008 (CEST)[odgovori]