Pogovor:Inženir

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Kakšna je razlika med diplomiranim inženirjem (vejetno je študiral pod 11. mostom) in univerzitetnim dilomiranim inženirjem?

Ali spada univ.dipl.ing nekam k že videnim podpisom diplomiranih tehnikov, le da malo več? Janez Novak 23:32, 15 nov 2004 (CET)

Za matematike so stopnje (po spominu in morda narobe) takšne:
* inženir matematike (stari višji program),
* diplomirani inženir matematike (novi visokošolski program, prej ga ni bilo),
* diplomirani inženir matematike (stari univerzitetni program) ustreza novemu nazivu univerzitetni diplomirani matematik.
Malo je zmede, ampak nam bo že Klemen naredil spisek vseh slovenskih inženirjev od nosilcev bronastih Vegovih priznanj naprej, pa se bomo znašli. --romanm (pogovor) 23:43, 15 nov 2004 (CET)

Misliš reči da potem zaradi listja ne bomo videli gozda (problemov)?Janez Novak

Zaznati je Romanovo očitno veselje do vsekategorizacije... O izobraževanju je sicer več napisano v šoli. --AndrejJ 23:58, 15 nov 2004 (CET)

Po "reformi" leta 1996 (ali takrat enkrat) je univ .dipl. inž + področje (namesto ing. so torej uvedli bolj slovenski inž.) tisti, ki konča univerzitetni program (naslednik visokošolskega) neke tehniške vede. Samo dipl. inž. VSS je tisti, ki konča nekoliko krajši visokošolski strokovni program (nekaj med bivšim višjim in visokošolskim), višješolski programi (sklepam, da diplomant postane inž.) pa od takrat sodijo na privatne šole in ne več na univerze. Razne inženirske zbornice so dipl. inž. pred tem avtomatsko prekrstile v univ. dipl. inž. Sicer pa prihaja bolognska deklaracija in nobenemu ni še čisto jasno, kako bo po tem....--Heretik 07:37, 16 nov 2004 (CET)

Sedaj mi je jasna razlika med univ.dipl.inž in dipl.inž. Ker je tudi sin že pred časom diplomiral (vnuku pa so še daleč) pač ne spremljam sprememb visokošolskega sistema. Bi bilo dobro da en od avtorjev da pojasnilo tudi v članek! Hvala za pojasnilo, saj zato pa je Wikipedija. Janez Novak 10:33, 16 nov 2004 (CET)

Ne vem kako je pri matematikih. Tisti, ki je zaključil 1. stopnjo fakultetnega programa (v glavnem je študij trajal 2 leti in pol) – torej »stari« program, je dobil naziv inženir. Enak naziv so uvedli za diplomante VSŠ po 1996, programa obeh študijev pa nista bila enake moči. Uvedba nazivov dipl. inž. po prenovi v univ. dipl. inž. je bila smiselna, ker so bili (oziroma so) programi enakih moči. Razlikuje se sedaj tudi nadaljni študij. V Nemčiji, če prav vidim, sedaj ločijo med (dipl. inž.) „Dipl.-Ing. (FH)“ / „Dipl.-Ing.“ in (univ. dipl. inž.) „Dipl.-Ing. Univ.“ Naprej je tam še: B.Sc. / B.Eng. in M.Sc. / M.Eng., ter Dr.-Ing. (doktor inženirstva). --xJaM (pogovor) 10:13, 18. marec 2017 (CET)[odgovori]