Pogovor:Goffredo Mameli

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

--XJam 15:38, 24 mar 2004 (CET)Nacionalist vs. domoljub

V mojem slovarju je nationalist prevedeno kot nacionalist, narodnjak. Iz današnje perspektive bi o človeku, ki v (takrat še) mirnem času poziva na boj z irazi kot so drobovje, kri, Bog in smrt težko rekel kaj drugega ... :-) No ja, pa naj bo domoljub. Če bi se rodil sto let pozneje, bi mu morda rekli drugače. --romanm 11:47, 24 mar 2004 (CET)

Ne, saj je lahko tudi nacionalist, če je tako bolj prav. V angleški različici pač piše »patriot«, kar je domoljub. Seveda »nationalist« je nacionalist, oziroma narodnjak. Verjetno je tudi 'tanka črta' med domoljubom in narodnjakom. Primer - Zmago Jelinčič je, kakor se velikokrat sliši, slovenski narodnjak (alias prvak Slovenske narodnjaške stranke :--) - mogoče je pa 'le' velik domoljub. Bom popravil nazaj na narodnjak, nočem pa sam biti narodnjak - tako ali drugače. »God save the Queeen«, bi bilo vse kar bi rekel Sean Connery v The League of Extraordinary Gentlemen o domoljubju do Združenega kraljestva. --XJam 15:08, 24 mar 2004 (CET)

Zanimivo. Sam bi izraz »narodnjak« uporabil predvsem v pomenu »izvajalec narodnozabavne glasbe«. Nova beseda pa me prepričuje, da je v resnici še vedno v rabi v pomenu »domoljub«. --Peterlin 15:19, 24 mar 2004 (CET)
Ja, tudi sam nisem 'pravilno' rabil besede narodnjak. Po posluhu ja. SSKJ pa pravi, da je beseda že starinska - pomeni pa domoljuba. Meni sicer ne zveni starinsko, vendar učenjaki že vedo. Plemeniti tako ni narodnjak, temveč nacionalist - (ampak to niso moje besede). --XJam 15:38, 24 mar 2004 (CET)