Pogovor:Furlanija - Julijska krajina

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Furlanska wikipedija! --AndrejJ 00:56, 25 julij 2005 (CEST)

Kaj ni res? O tem naj sodijo zavedni Furlani, ki ohranjajo svoj jezik in kulturo kljub temu, da nimajo matične države tako kot jo imajo slovenci.

Furlani so samostojen narod s svojim jezikom in kulturo.
Če smem vprašati, na kakšni podlagi trdiš, da so Furlani samostojen narod? Ta informacija se mi zdi dvomna. Furlani, ki jih poznam, se opredeljejo kot Italijani (ampak tudi kot člani posebne etnične furlanske skupine).
Njihov jezik se od Italijanščine razlikuje tako, kot Srbščina od Slovenščine.
Takšna primerjava, čeprav mogoče ni napačna, se mi zdi zelo "pogovorna" in ni dobra v znanstveno utemeljenem besedilu, ki naj bi bila Wikipedia. Kako merimo razliko med slovenščino in serbščino po eni strani, italijanščino in furlanščino po drugi?
Na žalost so jih Italijani pod fašizmom skoraj popolnoma asimilirali.
No, to se mi zdi malce pretiravano. Po mojem fašistična politika ni bila tako uspešna. Razen tega Wikipedia bi morala biti nevtralna. "Na žalost" je pa vrednotenje.
V zadnjem času ustanavljajo svoje privatne šole in vrtce, saj jim Italijani, podobno kot Slovencem, ne priznajo nobenega posebnega statusa in zato tudi ne podpirajo izobraževanja v materinem jeziku.
Italijanski državni in deželni zakoni priznajo furlanščini in slovenščini posebni status v Furlaniji-Julijski krajini in rečejo, da ju je treba varovati. Naj omenim zakon o slovenski manjšini iz leta 1999 kot primer. Obstajajo pa problemi z uresničevanjem teh zakonov.
Hvala, ker nisi zavrnil sprememb!
Boraczek 11:19, 10 februar 2006 (CET)


Ne razumem : "Del prebivalstva dežele govori furlansko ali slovensko." To se razume tako, kot da je furlansko isto kot slovensko? Kaj pa Avstrijci? Jurij