Pogovor:Enologija

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Uvodni stavek je zelo čuden, vsebuje krožno definicijo. Poleg tega, sta vinarstvo in enologija res eno in isto? Kaj pa kletarstvo? --Eleassar pogovor 14:05, 19 marec 2007 (CET)

Bo moral povedati kak strokovnjak, saj so mnogi pojmi med seboj povezani:

  • vinarstvo

1. gospodarska dejavnost, ki se ukvarja s predelovanjem grozdja v vino in z nego vina: ukvarjati se z vinarstvom; vinogradništvo in vinarstvo s kletarstvom / inženir vinarstva

2. zastar. vinogradništvo: vinarstvo in vrtnarstvo

  • enologija e ž (i) nauk o predelovanju grozdja in negi vina
  • kletarstvo -a s (a) dejavnost, ki se ukvarja s predelovanjem, hranjenjem vina: pomen kletarstva / dognanja kletarstva
  • vinogradništvo -a s (a)

gospodarska dejavnost, ki se ukvarja z gojenjem vinske trte in pridelovanjem grozdja: obnoviti vinogradništvo; ukvarjati se z vinogradništvom; vinogradništvo in vinarstvo / zaslužek od vinogradništva pridelovanja grozdja, vina

Ziga 14:07, 19 marec 2007 (CET)

Hvala. Po temle sodeč je vinarstvo gospodarska dejavnost, enologija pa veda. --Eleassar pogovor 14:12, 19 marec 2007 (CET)
Ja, tudi v Slovenskem pravopisu to piše. Seveda pa to niso zanesljivi viri. --Eleassar pogovor 14:19, 19 marec 2007 (CET)

Nemara bi združili kategoriji vinarstvo in vinogradništvo? Ziga 14:20, 19 marec 2007 (CET)

Vinarstvo sem zamenjal z enologijo. To sta dve različni stvari, kot vemo, tako da se mi jih s strokovnega vidika (seveda nisem strokovnjak, a vendarle) ne zdi smiselno mešati. Pa tudi če si pogledaš iw na en:, imajo številne WP obe kategoriji ločeni. --Eleassar pogovor 14:25, 19 marec 2007 (CET)