Pogovor:Balista

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Sporen je tale odsek:"V 4. stoletju je bila balista pri Rimljanih jeklen lok, katerega moč je imela osnovo v elastičnosti dveh jeklenih lokov." V knjigi "Zgodovina rimske vojske" je opisana balista iz obleganja Jeruzalema (70), kjer je razvidno, da je prožnostna energija produkt dveh pletenic in ne jeklenega loku. Kovinski deli na drugače popolnoma leseni balisti so bile mehanski deli za napenjanje in vezni elementi med posamezni deli. To je v nasprotju tudi z tvojo trditvijo, da so obstajale take baliste šele v 4., medtem ko so bile v uporabi že prej. MMG: Zakaj si dal link na (glagol) "Metati", saj drugače dajemo povezave v samostalniški obliki? LP, --Klemen Kocjancic 19:44, 31 dec. 2004 (CET)

Odgovor. Metati in met -> čist spregled. Do leta 200 so se uporabljale take baliste (z pletenicami), po letu 400 pa z lokom. Če me računanje ni popolnoma zapustilo, je leto 70 pred letom 200. Pa ne sprašuj kakšne baliste so uporabljali medtem.
nwAwak
iianz

Janez Novak 19:51, 31 dec. 2004 (CET)

Malo sem slabo formuliral zgornjo trditev (mea culpa). Slika "tvoje jeklene" "Balista, po letu 400" je enaka skici "moje lesene" baliste iz leta 70, ki sem jo omenil že zgoraj (iz tu izhaja moje {sporno}). Možno je, da si zamenjal opis balist pod slikami/v besedilu. Torej so "tvojo" "Balista, po letu 400" uporabljali že prej (najpozneje v 1. st.), tisto "Balista, pred letom 200", pa je bila v uporabi še pr. Kr. Tudi glede uporabe jekla nisem prepričan. LP, --Klemen Kocjancic 20:02, 31 dec. 2004 (CET)ž

Na risbi Balista se lepo (???) vidi, da sta drogova vpeta v pletenici, an fotografiji (rekonstrukcija) pa sta dva (pol)loka. Vir je bil predvsem DE Wiki, in tam govorijo o jeklu. Železo ne more biti, seveda pa so verjetno uporabljali tudi loke iz lesa.

Janez Novak 20:27, 31 dec. 2004 (CET)

Sporna je trenutno predvsem časovna opredelitev. Tvojo "po 400" so po mojem viru uporabljali že najmanj 300 let prej. Glede uporabe jekla/les, je bil les bolj uporaben (povsod ga najdeš), medtem ko je jeklo treba obdelati, Rimljani pa niso sloveli po kakšnem dobrem kovaču. LP, --Klemen Kocjancic 20:36, 31 dec. 2004 (CET)