Pogovor:Arabska abeceda

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Bivši izbrani članek Članek je bivši izbrani članek. Na razpolago sta prvotna stran nominacije (za starejše članke glej arhiv predlogov) in razlog, zakaj je članek izgubil oznako.


Po kriteriju kakovosti je bil članek označen kot izbrani.


Članek se začenja :"Arabska abeceda je pisava...". Mislim da to ni vredu. Za mene sta pisava in abeceda dva različna pojma.--Bojan PLOJ 22:11, 22 november 2005 (CET)

Se strinjam. Pisava je nabor znakov za pisno sporazumevanje, abeceda pa je ustaljeno zaporedje teh znakov. Za zgled: pišemo v latinici, slovenska abeceda vsebuje 25 latiničnih črk, angleška 26, nemška še kakšno več... Sam predlagam, da pregledamo vse članke o abecedah in ocenimo, kateri res govorijo o abecedah, kateri pa o pisavah, ter slednje primerno preimenujemo (pri čemer seveda dodamo povezave, dokler se kdo ne spomni napisati naslovu ustreznega članka). --Peterlin 15:50, 5 januar 2006 (CET)

Števke[uredi kodo]

Izvor tako imenovanih arabskih števk in desetiškega sistema je v Indiji (zato jim Arabci tudi pravijo indijske števke). Spremenil sem del članka, tako da ustreza dejstvom (izbrani članek, pa s takšnimi grobimi napakami???). Števke sem tudi dal v tabelo in kolone opremil z imeni, ampak ne vem katere so katere, tako da bi to moral nekdo še preveriti. Pa Indijo sem izločil iz področij ki naj bi uporabljale števke arabske pisave, tam uporabljajo števke domačih pisav (devanagari, bengalske, tamilske, itd...) Naslednji teden bom popravil še glavno stran o arabskih številkah.

Verjetno bi bilo to stran dobro prestaviti iz 'arabska abeceda' na 'arabski abdžad'. NikNovi 01:55, 26. julij 2008 (CEST)[odgovori]