Pogovor:Afrika

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Madagaskar?[uredi kodo]

Vsebino za države sem dobil iz angleške različice. Potem pa sem na koncu urejene strani našel Države sveta: Afrika. Tam sem opazil Madagaskar, ki ga v angleški različici ni... Kdo strokovnjak ? spiko-carpediem 14:17, 23 jun 2004 (CEST)

Madagaskar sem dodal sam. Če ga ni v en:, ga lahko dopišemo še tja, ker če sta Sv. Helena in Sejšeli v Afriki, ni nobenega razloga, da Madagaskar ne bi bil. Ene države so še vedno "rdeče" (ne kažejo nikamor), če kdo ve njihova prava imena. Sem morda še pozabil na kakšno kolonialno odvisnost?--Heretik 14:29, 23 jun 2004 (CEST)
Imena držav izveš na strani "države sveta". --romanm 22:53, 23 jun 2004 (CEST)

Mauritius[uredi kodo]

Ali velja tudi preusmeriti še eno ime za to afriško državo - namreč Mavricij - ali ni potrebe? [XJam]

Ne vem, a kdo reče "Mavricij"? Pravzaprav tudi "Mauritius" malo kdo reče. :-) --romanm 22:52, 23 jun 2004 (CEST)
Sem že velikokrat slišal (beri bral) Mavricij. Za Mauritius pa prej še nisem slišal - razen tukaj na wikipediji - čeprav to ne pomeni, da ni pravilen izraz. Pa saj, kar dva izraza verjetno ne moreta biti 'pravilna', ne. [XJam]
Naredil povezavo z Mavricija na Mauritius. Sledita še Mavricius in Mauricius; morda še Mavricijus in Mauricijus? --Peterlin 10:01, 24 jun 2004 (CEST)

Prebivalstvo[uredi kodo]

Tako za Evropo, kot za Afriko trdimo, da sta po prebivalstvu druga največja celina. Verjetno bo ena od njiju morala popustiti? --Peterlin 15:33, 23 jun 2004 (CEST)

Če velja verjeti številkam, manjka Evropi okoli 100 milijonov prebivalcev, da bi bila druga. Bom preveril kako je s tem. [XJam]

Celina[uredi kodo]

Zanimiva je tudi definicija celine. Po angleškem članku je lahko od štiri do sedem celin. Kolikor se spomnem ur zemljepisa, so nas učili o petih kontinentih. Ali jih je bilo šest :o)? --XJam 15:53, 23 jun 2004 (CEST)

Srednji vzhod[uredi kodo]

Ali ni angleški Middle East slovensko Bližnji vzhod? --romanm 23:06, 23 jun 2004 (CEST)

Hmh. Middle East bo res Srednji vzhod, Bližnji vzhod bo Near East. Vsaj tako pravi slovar. Kje je že ta Srednji vzhod potem? Tam okoli Indije, ali vzhodneje, oziroma zahodneje? Ahah, SSKJ pravi »področje med Pakistanom in Bližnjim vzhodom«, torej zahodno od Indije. Še nisem pozabil vsega zemljepisa. --XJam 00:16, 24 jun 2004 (CEST)

Strinjam se z Romanom, da se v slovenščini bolj uporablja termin »Bližnji vzhod«, dosti redkeje pa »Srednji vzhod« (Nova beseda: 876:41); še pri teh nekaj gre dostikrat za suženjsko prevajanje iz angleščine. V angleščini je, nasprotno, termin »Near East« praktično neznan, medtem ko sta »Middle East« in »Far East« pogosta. V resnici sumim, da Slovenci nimamo svoje definicije Srednjega vzhoda, da skratka to niso države, ležeče med tistimi, ki jih poimenujemo z »Bližnji vzhod« in tistimi, ki jih poimenujemo z »Daljni vzhod«, ampak kar prevod tistega, čemur Angleži pravijo Middle East, in da se potemtakem pojma Bližnjega in Srednjega vzhoda v veliki meri prekrivata. --Peterlin 09:48, 24 jun 2004 (CEST)
Meni je pojem Srednjega vzhoda poznan. Ali ni jasno? Bližnji vzhod so dežele ob vzhodni obali Sredozemskega morja (Izrael, Jordanija, Palestina, mogoče še Sirija, ... - kje je meja je res vprašanje), na Srednjem vzhodu pa med drugim že dalj časa divjajo vojne, kot nam je znano. Kolikor vem nikoli ne rečemo za vojno v Iraku, da je potekala na Bližnjem vzhodu. Kako Angleži opredeljujejo Near East je drugo. PMSM se pojma ne moreta kar tako prekrivati, saj ležijo dežele na Bližnjem vzhodu ob Sredozemskem morju, dežele s Srednjega vzhoda pa vzhodno v notranjost. Definicija je v SSKJ - niso jo dali noter verjetno 'reda radi'. Znani so tudi pojmi kot je Jugovzhodna Azija in podobno. --XJam 12:23, 24 jun 2004 (CEST)

Zgodovina Afrike[uredi kodo]

Lepo bi bilo če bi kdo napisal še kaj (več) o zgodovini črne celine. Sam bom napisal »en mčkn« od Egipta. lp, --Miha 18:10, 10 december 2006 (CET)

mal'plej evolu'ig'it'a'j land'o'j / najmanj razvite države[uredi kodo]

(Mi pardon'pet'as je skrib'i en Esperanto, mi ne kon'as la Slovenan. Se iu pov'us traduk'i ĝi'n por la ne'Esperanto'kon'ant'o'j, tio est'us tre ŝat'at'a.)

Kio'n spac'o'n oni dev'as don'i al la fakt'o ke la Afrik'o est'as ĉef'e kun'met'it'a de mal'plej evolu'ig'it'a'j land'o'j ? Ĉu ni parol'as pri ĝi mult'e aŭ ne mult'e ? 2A01:CB0C:38C:9F00:DC69:A8AB:7020:C074 01:57, 13. marec 2021 (CET)[odgovori]

[sodeč po Google Translate govori o razvitosti afriških držav] Če bo kdo dodal poglavje o gospodarstvu, je to seveda vredno omembe. Ampak tema je kompleksna. — Yerpo Ha? 07:59, 13. marec 2021 (CET)[odgovori]