Pogovor:12. april

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Etiopski datum Velike noči ni tako zapleten, kot pri nas?

Ja, zanimivo vprašanje. Kakor zgleda - vsaj po podatkih iz angl. inačice, je ta praznik na nepomični dan. Res pa ne vem kako jim uspe, da praznik 'pade' vsako leto na ponedeljek. Mogoče tudi ne poznajo termina 'ponedeljek' kot ga poznamo pri nas, (čeprav imajo ime zanj - »segno«). Ja, problem iskanja velike noči naj bi predstavljal kar obsežen matem./astron. problem - čeprav je, po mojem mnenju, z njunega stališča bolj ničen. Pred parimi leti se je o tem na široko, mislim da, razpisal Bogdan Kilar. Etiopski koledar je, tako z glave, menda lunarni (nekak analog judovskemu), poleg tega pa imajo še 'neodvisni' dan, ki ni 'član' nobenega meseca - ali nekaj takšnega - vsekakor pa precej starinsko.

Ne vem tudi ali je njihova 'velika noč' v povezavi z judovsko. Judje menda veliko noč praznujejo v spomin na njihovo osvoboditev nad babilonskim suženjstvom in ne na spomin na vstajenje preroka, ki ga tako ali tako niso in ga ne priznavajo.

Zanimiv se mi zdi tudi njihov praznik pravega križa. Se bom še malo o tem razpisal - ob priliki.

Strokovnjaki za pomične dneve (oziroma natančneje ponedeljke) so tudi Japonci - glej njihove državne praznike v članku o japonskem koledarju.

Kako pa je z ostalimi krščanskimi ortodoksnimi cerkvami? »Kada naš narod slavi uskrs, brate«? --XJam 13:27, 22 apr 2004 (CEST)