Pogovor:Živali

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije


Ednina / množina[uredi kodo]

Ja, to 'zbrko' sem zagrešil jaz. Ne vem kaj me je obsedlo, da sem pri kraljestvih ptičev navajal »živali« v množini :o). Verjetno sem bil pod vplivom bioloških redov, ki pa so v množini. Sedaj, ko je še čas - bom moral popraviti, da ne bomo neštetokrat preusmerjali. Saj, Roman ni druge rešitve v tem trenutku, ne?

Ja, če pa še naprej malo pomislim - pa je mogoče vseeno pravilno - vsaj glede na ostale biološke delitve. Hmh, ni pa konsistentno. Enkrat ptič - razred v ednini, drugič živali - kraljestvo v množini, pa spet npr. orli - red in seveda orel - družina. Bom še malo premislil, preden popravim na ednino. Vendar kakor zgleda, bo vseeno potrebno popraviti... Še dobro, da imamo Romana, ki opazi te razlike in nedoslednosti - čeprav se kot 'prerok' mogoče tega sam ne zaveda, ha, ha. To je tudi eden od razlogov, da članka o orlih še ni. Po mojem so najtežji - pa še nova spoznanja s pomočjo DNK - prava zmešnjava za sladokusce in ljubitelje nereda. Sam sem bolj pripadnik reda. --XJam 00:30, 14 maj 2004 (CEST)

Mene ednina moti le v primeru iskanja. Intuitivno bom vedno iskal živali in ne žival. Iskal pa bom husky npr. in ne huskyji, iskal bom kamenine in ne kamen, turnirje in ne turnir, iskal pa bi Vidmarjev memorial, čeprav jih je več. Torej mislim, da bi bilo user friendly narediti vsaj preusmeritve iz množin na ednine pri takih primerih. Da, pri ćlankih, ki se ukvarjajo z vrstami je potrebno ohraniti ali dodati množino. Mislim tudi, da tukaj železno edninsko pravilo ni dobro. Na angleški strani tudi mrgoli preusmeritev in tam so mi prej v pomoč, kot v breme. Kako se sploh naredi preusmeritev?--Igor 02:44, 14 maj 2004 (CEST)
Pod pojmom "živali" bi pričakoval biološko-sistematski pogled na kraljestvo živali (latinsko Animalia). Preusmeritev PMSM nikdar ne škodi, naredi pa se takole: #REDIRECT [[živali]] --romanm 09:59, 14 maj 2004 (CEST)
Če je tako, je potem pravilno umeščena. Angleži imajo pod Animalia preusmerjeno na »Animal«. Bo kar prav tako. V tem primeru pa bi morali npr. ptiči Aves biti pod »ptiči« in ne tako kot sedaj »ptič« - pa naj vseeno tako ostane, ker načeloma ni v biološki delitvi ptičev nikjer drugod kot le v bioloških razredih. --XJam 10:43, 14 maj 2004 (CEST)