Pogovor:Šahovska pravila

Vsebina strani ni podprta v drugih jezikih.
Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Eminentno, samo še vedno mi ni jasno kako do kakšne druge slike. Tale Xboard, hmm ... treba je priznati, da je uporabnejši kot lepši. Vem, 1:1 pa je prevelik.

Rad bi te sicer razumel. Xboard je za moje znanje preveč. Verjetno kakšen program za igranje ali analizo šaha? Nisem šahist, tudi računalniškega zelo redko igram - saj je že GNUchess zame preveč. Pač še en povprečnež. Meni je slika všeč. Zamenjal bi samo zeleno (oziroma zeleno bi pustil - tisto drugo - katera je že - z vijolično). Seveda stvar okusa. Drugače pa se da enostavno zamenjati, za popoln izbris pa se ti ni potrebno živcirati. Bo že kdo poskrbel za to. Drugače pa ne morem kaj več pomagati - zato utihnem. Aja, nekaj se menda trudijo, da bodo lahko vključili tudi zapis šahovskih pozicij preko nekakšnega TeXovevskega metajezika. Prezapleteno. Tudi z ASCII kodom lahko igraš šah, kajne - oziroma še bolje - iz glave, če seveda znaš. Lovec E2-C6, Mat. (Verjetno nepravilna poteza - iz glave ne znam). LP --XJam 03:45, 7 jan 2004 (UTC)

) Ni mi preveč do brisanja. Zadnjič sem samo poskusil uredniško reakcijo brisanja ... Na nekih straneh (NL?) sem opazil druge grafike za šahovske pozicije. Se pravi bo potreben zunanji link za pozicije, ki še niso v bazi? Hmm, kaj je potem s pokvarjenimi linki? Ali se da kam uploadat sliko? Huh, kolk vprašanj.
Sliko naložiš čisto enostavno. Glej ukazne vrstice na levi strani "Naložite datoteko". Lahko jo tudi povežeš iz drugih wikipedij, vendar tega nekako ne priporočajo kolikor vem, ker je potem krajevno nalaganje v strežniku počasnejše. Ni pa to problem sicer. Zadnjič je bila PB onemogočena, pa sem nekaj člankov tako uredil. Pri Bajkalskem jezeru celo nekaj časa ni bilo slike, ker sem hotel naložiti NASAino sliko. Te so kolikor je meni znano v javni lasti in ni težave z AP (avtorsk. pravic.), samo, če ni drugače navedeno. Pokvarjene povezave se bodo že počistile. Trenutno sicer tega še ne zmoremo, ker še nima noben od nas administratorskih pravic. Vendar jih bomo že dobili. Saj PB (podatkovna baza) še ni tako gromozanska. Upam, da sem ti vsaj malo odgovoril. Se slišimo. Predlagam tudi občni zbor Wikipedije. Letos je to znani kraj Zgornja Kungota lahko pa tudi Ig, ali pa Terst, vseeno. No, v bližnji prihodnosti - mogoče na Havajih. In bomo rekli "wikiwiki piki siki", al, kako se že reče. --XJam 04:13, 7 jan 2004 (UTC)
Občni zbor je dobra ideja! A bo res v Zg. Kungoti in kdaj? --romanm 11:52, 8 jan 2004 (UTC)
Glasujmo, predlagam Krumperk ali Pri Žabarju.
Predlagam glavno mesto ali kjerkoli. --romanm 18:20, 8 jan 2004 (UTC)
Enako. [XJam]
Zagorje ob Savi? --XJam 22:20, 8 jan 2004 (UTC)
  • Kako pustite ta podpis in time stamp? A je to copy paste al kaj? Igor
Ne, napiši štiri ~ in zgodil se bo čudež. :-) --romanm 18:20, 8 jan 2004 (UTC)


štiri :(

:-) Štiri znake "~", enega za drugim in brez narekovajev. Če jih napišem jaz, se bo pojavilo tole: romanm 22:02, 8 jan 2004 (UTC)

Nekaj sem pripravil na pijaci. Glej tudi Wikipedija:Urejanje strani - tam je sicer bolj htmljevsko in nekaj wikijevskega. --XJam 22:18, 8 jan 2004 (UTC)

Vau XJam! Hudo! Zlati rez pa to. Kje jih najdeš?

Že kar nekaj časa imam nek majhen zveščič (.. še ni bilo interneta), notri pa kar precej takih od teorije grafov, topologije, fraktalne geometrije do iger. Malo je že rumen tale zvezek, pa mogoče kaj tudi ne velja več... Bom vse skupaj navedeno še preveril, ker nisem hudi šahist, oziroma sploh nisem 'šahistofil'. Matematika pa C++ pa to v zvezi s šahom in ostalimi mogočimi in nemogočimi igrami me pa nadvse zanima. Pa 'tale' knjiga _ VG Boltjanskij, VA Jefremovič, Što je topologija, ŠK, Zagreb 1973 me je tedaj hudo pretresla :)--XJam 22:33, 8 jan 2004 (UTC)

XJam Maestro, tebi je zgleda jasno tudi kako delujejo šahovski programi, meni se tudi približno ne sanja kako lahko programje pozicijsko žrtvuje figuro in ne samo to, ni mi jasno niti kako premakne kmeta :) --Igor 22:44, 8 jan 2004 (UTC)

Vsi se učimo. Ne, v bistvu ne vem. Še včeraj sem prevajal GNUjev program, pa ga nisem uspel povezati ('zlinkati'). Ni mi jasno, po pravici povedano. Še zdaleč ne. Vem sicer nekaj o drevesih, iskalnih algoritmih, ampak veliko premalo. Več vem kako delujejo backgammoni in othelli - pa tudi tukaj premalo. Da o goju ne govorim. Še vprašanje. Pri nas smo rekli obratni igri šahu takrat "žri". A je še kakšen izraz za takšno igro v našem jeziku? Kaj pa tale igra. Figure še niso na deski in jih je potrebno izmenoma postavljati na šahovnico. To je verjetno tudi igra - in prav gotovo tudi že kje opisana. Kompliment je prehud!

Hmm, tale cifra se mi zdi pa malo majhna ... Nekje sem bral, da je v partiji, ki traja 40 potez možnih legalnih kombinacij več, kot je atomov v vesolju (no, ta se mi zdi pa pretirana)?--Igor 22:52, 8 jan 2004 (UTC)

Bom z veseljem preveril. --XJam 23:03, 8 jan 2004 (UTC)

Nekdo je rekel: Polni smo znanja in prazni modrosti. Hehe, lahko ga imamo za slogan Wikipedije. Malo diši po metafiziki. Ja, ja, impresivna je širina področij s katerimi se ubadaš, anyway... --Igor 23:32, 8 jan 2004 (UTC)

Seveda ta impresija ni bahanje - tukaj v wikipediji pride vsekakor prav. Kar poglej nekatere uporabnike na angleški inačici. Verjetno sedijo po cele dneve za računalnikom (pa saj tudi sam :)) - nekdo je celo poslal fotografijo svojega 'delovnega mesta'. Drugače sem pa profesionalno trenutno (in verjetno še nekaj časa) na 3D CADu - za ljubi naš kruhek. Mogoče pa občni zbor (ali kakorkoli ga pač imenujemo) sploh ne bo potreben - saj se bomo verjetno dobro spoznali preko urejanj, slogov itd, pa bo live touch nekako odpadel - če že. Trenutno so me tudi 'obsedla' severna področja našega planeta. Pa seveda tudi šah, ko si ti začel prispevati članke zanj. Vedno sem ga igral zelo slabo - poraze sem pa tudi slabo prenašal. Pri backgammonu ali, ko naštudiram Freelancer bo mogoče drugače - uph. O našem mojstru šaha Milanu Vidmarju pa sem uredil kratek članek v angleški inačici. Aja, poteza E2-C6 za lovca seveda ni mogoča. O vrsticah, linijah, horizontalah, stolpcih, vertikalnih poljih, črtah bom tudi malo pogledal naokoli. LP --XJam 01:00, 9 jan 2004 (UTC)

Krasna Vidmarjeva stran. Nujno tudi v Slovenščini. Dr. Milan Vidmar je bil res eminenca. Med drugim je imel čast se družiti z Nikolo Teslo. Svetovna multidisciplinarna klasa, ni kaj.

Hvala lepa za pohvalo o vrednosti članka. Bil je eminenca vsekakor, menim pa, da je svetovno premalo poznan. No tisti, ki vedo, ga prav gotovo poznajo. Imel sem namen dodati še nekaj naših velikih velemojstrov, pa še nisem uspel.

Našel sem neko staro ovrednotenje figur. Najbrž pa je tvoje bolj precizno, vendar nisi ovrednotil moči kralja (ali pa nisem prav razbral). Kot razumem iz tvoje tabele pomeni D - dama, T - top, S - skakač in L - laufer? Sicer pa tudi sam ne vem kakšno je pravilno slovensko poimenovanje, kar lahko postane zelo nerodno, če bom prepozno ugotovil. Dami se reče tudi kraljica, kmetu pešak ali pijon, konju skakač ali jezdec, lovcu tudi tekač ali laufer. Edino za kralja nisem še slišal, da bi ga kako drugače poimenovali.

Ne vem več od kod je to ovrednotenje. Sicer je kar logično. Res je - manjka še moč kralja in moč kmeta. Poglejva še izraze in kaj pravi angleška wikipedija:
  • kralj (itak), okrajšava K, (angleško K (itak),
  • dama (kraljica, po mojem enakovredna izraza), okr. D, (angl. Q),
  • trdnjava (ti praviš top - tudi v redu), okr. T, (R),
  • skakač (konj, jezdec), okr. S, (N),
  • lovec (tekač, 'laufer'), okr. L, (B), (francosko npr. F),
  • kmet (pešak, pijon, (menda tudi) peon, okr. P - v notaciji pa brez oznake.

Prav gotovo bomo mi uporabili naše oznake. Sicer pa bi bile angleške, (ki so verjetno tudi mednarodne) tudi v redu, samo v naši abecedi praviloma ni q-ja. To mislim zaradi tega, ker je potrebno potem tisoče spiskov že odigranih iger 'prevajati' v naše oznake. Pa tudi ŠZS ima nedvomno že ustaljene pojme in oznake. --XJam 18:21, 9 jan 2004 (UTC)


romanm je itak predlagal zbor kjerkoli, tako da smo že skupaj :) --Igor 13:36, 9 jan 2004 (UTC)