Piero de' Medici Protinasti

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Piero de' Medici (na belem konju) in njegov oče Cosimo Starejši na freski v palači Medici-Ricardi v Firencah. Slikar Benozzo Gozzoli.

Piero de' Medici Protinasti, ugledni gospod, dejanski voditelj Firenc, * 19. september 1416, Firence, † 2. december 1469, Firence.

Piero, ki je trpel za hudim protinom, je očeta Cosima preživel za vsega 5 let. Banko Banca de' Medici je vodil dobro toda bolj drobnjakarsko kot oče in je zahteval plačilo zapadlih dolgov mnogih medičejskih privržencev, kar je slabo vplivalo na njegov politični položaj.

Očetovo vlogo je prevzel tudi v upravi mesta. Te mu niso priznavali nasprotniki Medičejcev in tudi ne bratranec Pierfrancesco. 1466 so pripravili zaroto z namenom, da Piera ubijejo. A zasedo, postavljeno na njegovi predvideni poti, je pravočasno odkril šestnajstletni Pierov sin Lorenzo in atentat preprečil.

Zarotniki so bili izgnani v Benetke, kjer so prepričali doža, da bi se dalo z napadom benečanske vojske prevzeti oblast v Firencah. Firence so se povezale z vojvodino Milan, Neapeljskim kraljestvom in papeško državo in 1467 v bitki premagale Benetke.

Piero je nadaljeval je z zbiranjem redkih knjig in s podporo umetnikom. Med njimi so bili izdelovalec terracotta reliefov Lucca della Robia, slikar in kipar Antonio del Pollaiuolo, slikarji Paulo Uccello, Sandro Botticelli in Benozzo Gozzoli, kateremu je naročil poslikavo kapele v medičejski palači, kjer je v procesiji treh kraljev upodobil tudi člane medičejske družine in druge znane meščane.

Družina[uredi | uredi kodo]

Pierov oče je bil Cosimo de' Medici Starejši. Njegova soproga, s katero se je poročil 1444, je bila Lucrezia Tornabuoni (1425 - 1482), modra, tolerantna in kulturno izobražena hči firenške patricijske rodbine. Z njo je imel 5 otrok:

  • Maria(ca.1445-1472), poročena Leonetto de' Rossi.
  • Bianca (1445-1488), poročena Guglielmo de' Pazzi.
  • Lucrezia (klicali so jo Nannina) (1448-1493), poročena Bernardo Rucellai.
  • Lorenzo(1449-1492), poročen Clarice Orsini.
  • Giuliano(1453-1478) umorjen v atentatu.

Nezakonski sin je bil:

  • Giovanni.

Viri[uredi | uredi kodo]

  • Hibbert Christopher (1979). The Rise and Fall of the House of Medici. London: Penguin Books