Papež Valentin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
 Valentin 
Papež Valentin
Papež Valentin
Škofija27. avgust 827 (izvoljen)
Začetek papeževanja31. avgust 827 (posvečen)
Konec papeževanja10. oktober 827
PredhodnikEvgen II.
NaslednikGregor IV.
Redovi
Položaj100. papež
Osebni podatki
RojstvoValentin
cca. 780
Rim
Smrt10. oktober 827[1]
Rim
PokopanCerkev sv. Petra v Rimu
NarodnostItalijan
Staršioče Leoncij (Leontius) Leoni
Prejšnji položajarhidiakon
Catholic-hierarchy.org

Valentin, papež Rimskokatoliške cerkve; * okrog 780 Rim (Papeška država, Frankovsko kraljestvo); † 10. oktober 827 Rim ( Papeška država, Italija, Sveto rimsko cesarstvo).

Življenjepis[uredi | uredi kodo]

Po rodu je bil Valentin Rimljan, sin Leoncija (Leontius, Leonzio) iz rodbine Leoni iz Via Lata, plemenitega porekla. Že zgodaj je kazal ukaželjnost; zato so ga iz osnovne šole prestavili v Lateransko palačo. “Liber Pontificalis” omenja, da ga je imenoval za diakona, kmalu potem tudi za arhidiakona Pashal I.. Naklonjen mu je bil tudi Pashalov naslednik Evgen II.[2]

Izvolitev za papeža[uredi | uredi kodo]

Legenda pripoveduje, da se je po smrti njegovega predhodnika Evgena rimsko plemstvo zbralo v cerkvi, kjer je pobožni duhovnik ravno molil. Nad glavo mu je priletel golob, ki je pomenil Svetega Duha, in je glasno zaklical: »Valentin je vreden apostolskega sedeža!« Odpeljali so ga v Lateran, kjer so ga – kljub njegovemu nasprotovanju – izvolili za papeža.

Volitve so se odvijale v Lateranu, od koder se je celoten zbor napotil k Mariji Snežni . Tam so našli Valentina zatopljenega v molitev. Od tam so ga odpeljali v Lateransko baziliko in ga posadili na papeški prestol. Najbrž že naslednjo nedeljo je bil posvečen za škofa pri Svetem Petru v Vatikanu in kronan s papeško krono. [3]

Viri se torej strinjajo v tem, da ga je izvolila enoglasno tako duhovščina kot verniki, tako plemstvo kot ljudstvo. Po posvečenju je vladal le okrog štirideset dni. Glede datumov pa se viri malo razlikujejo.

Smrt in ocena[uredi | uredi kodo]

Papež Valentin je umrl v Rimu, dne 10. oktobra 827. Pokopan je v Baziliki svetega Petra v Vatikanu. »Liber Pontificalis« ve o Evgenovem nasledniku na papeškem prestolu rimskem arhidiakonu Valentinu povedati veliko lepega in sicer, da je bil „gostoljuben, delaven, zgovoren, sočuten, usmiljen in velikodušen do potrebnih”, toda že štirideseti dan po izvolitvi ga je ugrabila smrt.[4]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Opombe in viri[uredi | uredi kodo]

  1. Enciclopedia dei Papi — 2000.
  2. Mann, Horace K. The Lives of the Popes in the Early Middle Ages, Vol. II: The Popes During the Carolingian Empire, 795–858. str. 183s.
  3. »Pope Valentine«. Kevin Knight: Catholic Encyclopedia New Advent. Pridobljeno 26. junija 2013.
  4. F. Chobot. A pápák története. str. 140.

Nadaljnje branje[uredi | uredi kodo]

  • M. Benedik: Papeži od Petra do Janeza Pavla II., Mohorjeva družba Celje 1989.
  • F. Chobot: A pápák története. Pátria, Rákospalota 1909.
  • A. Franzen: Pregled povijesti Crkve, Kršćanska sadašnjost – Glas koncila, Zagreb 1970. (po: Kleine Kirchengeschichte, Herder-Bücherei Bd. 237/238. Freiburg i. B. 1968 (2. izdaja).
  • Lexikon für Theologie und Kirche I-X, 2. Auflage, Herder, Freiburg im Breisgau 1930-1938.
  • F. X. Seppelt –K. Löffler: Papstgeschichte von den Anfängen bis zur Gegenwart. Josef Kösel&Friedrich Pustet, München 1933.
  • Mann, Horace K., The Lives of the Popes in the Early Middle Ages, Vol. II: The Popes During the Carolingian Empire, 795–858 (1906)
  • DeCormenin, Louis Marie; Gihon, James L., A Complete History of the Popes of Rome, from Saint Peter, the First Bishop to Pius the Ninth (1857)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

Nazivi Rimskokatoliške cerkve
Predhodnik: 
Evgen II.
Papež
827–827
Naslednik: 
Gregor IV.