Palingenia longicauda

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Palingenia longicauda

Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Arthropoda (členonožci)
Razred: Insecta (žuželke)
Red: Ephemeroptera (enodnevnice)
Družina: Palingeniidae
Rod: Palingenia
Vrsta: P. longicauda
Znanstveno ime
Palingenia longicauda
Olivier, 1791

Palingenia longicauda je vodna žuželka iz reda enodnevnic. Od glave do repa je dolga 12 cm.[1][2]

Za razliko od večine enodnevnic odrasla P. longicauda nikoli ne zapusti vode; njen cerk je v neprestanem stiku s površino vode.[3] To omogočajo počasi tekoči vodotoki in odsotnost rib, ki se prehranjujejo s površinskimi žuželkami.[2] Prisotnost P. longicauda je pokazatelj čiste neonesnažene vode. Danes so te žuželke izumrle v večini evropskih držav, najdemo pa jo lahko še v Srbiji in na Madžarskem na reki Tisa,[1] kot tudi v Romuniji na reki Prut[4] in v spodnjem porečju Donave.[navedi vir] V Srbiji je strogo zaščitena,[5] zaščitena pa je tudi na mednarodnem nivoju z Bernsko konvencijo.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 »Wild Serbia: The Tisa Mayfly (Palingenia longicauda.
  2. 2,0 2,1 »Riverfly: Teifi Rivers Invertebrate Monitors: Europe's largest mayfly«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 25. marca 2016. Pridobljeno 22. maja 2015.
  3. Kriska, György; Balázs Bernáth; Gábor Horváth (Februar 2007). »Positive polarotaxis in a mayfly that never leaves the water surface: polarotactic water detection in Palingenia longicauda (Ephemeroptera)«. Naturwissenschaften. 94 (2).[mrtva povezava]
  4. Bernerth, Haide; Tobias, Wolfgang; Stein, Stephanie; Turowski, Susanne (2002). »Section 4.2: Macrozoobenthos«. V Literáthy, Péter; Koller-Kreimel, Veronika; Liška, Igor (ur.). Joint Danube Survey: Technical report of the International Commission for the Protection of the Danube River (PDF). str. 42. Pridobljeno 10. januarja 2013.
  5. Prilog I - Strogo zaštićene divlje vrste biljaka, životinja i gljiva, Pravilnik o proglašenju i zaštiti strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta biljaka, životinja i gljiva.

Zunanje povezaves[uredi | uredi kodo]