PHP

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
PHP je tudi oznaka za filipinski peso.
PHP
Logotip PHP
RazvijalecPHP Group
Stabilna izdaja1 december 2005; 14 marec 2024
OSNa več operacijskih sistemih
TipSkriptni jezik
LicencaPHP License 3.01
Spletno mestohttp://www.php.net

PHP (trenutno tričrkovni rekurzivni akronim za PHP Hypertext Preprocessor, izvirno pa Personal Home Page Tools, slovensko orodja za osebno spletno stran) je razširjen odprtokodni programski jezik, ki se uporablja za strežniške uporabe oziroma za razvoj dinamičnih spletnih vsebin. Lahko ga primerjamo z Microsoftovim sistemom ASP, VBScript in JScript, Sun Microsystemovim sistemom JSP in Java ter sistemom CGI in Perl.

Podoben je običajno strukturiranim programskim jezikom, najbolj jezikoma C in Perl, in najbolj izkušenim programerjem dovoljuje razvijanje zapletenih uporab brez dolgega učenja.

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

PHP je bil napisan kot skupina CGI-programov v programskem jeziku C. Napisal ga je dansko kanadski programer Rasmus Lerdorf leta 1994, da bi zamenjal nekaj skript napisanih v Perlu, ki jih je uporabljal za upravljanje svoje spletne strani.

Lerdorf je sprva napisal PHP, da bi prikazal svoj življenjepis in hkrati zajemal podatke obiskovalcev strani. Tako je 8. julija 1995 izdal »Personal Home Page Tools«, zatem ko ga je združil s svojim interpreterjem za spletne obrazce (PHP/FI).

Uporaba[uredi | uredi kodo]

PHP primarno teče na spletnem strežniku, kjer jemlje PHP izvorno kodo za vhod in generira spletno stran kot izhod. Kot del PHP-ja sta tudi možnost zaganjanja skript v ukaznem načinu in kreiranje grafičnih aplikacij.

Skladnja[uredi | uredi kodo]

Primer programa v programskem jeziku PHP:

<?php
 echo "Hello world";
?>

Tak program na zaslon brskalnika izpiše: Hello world. Zahtevnejši program v PHP-ju, ki vsebuje stavek IF, izgleda takole:

 <?php
  if ( 1 + 1 == 2 ) {
    echo "Ena plus ena je dva!";
  } else {
    echo "Ena plus ena ni dva!";
  }
 ?>

PHP skripta vključena v HTML:

<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN" "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
 <html>
 <head>
  <title>PHP</title>
 </head>
 <body>
  <?php echo "Pozdrav!"; ?>
 </body>
 </html>

Primer obrazca (PHP in HTML):

<html>
<title>Obrazec</title>
<body>
<!--Polja-->
<!--Določimo kam naj se podatki pošlejo (pod action) in metodo (lahko POST / GET)-->
<form action="ime_datoteke.php" method="POST">
Polje 1:<input type="text" name="polje1"><br />
Polje 2:<input type="text" name="polje2"><br />
<!--Gumb-->
<input type="submit" value="Pošlji">
</form>
</body>
</html>
<?php
//Definiramo spremenljivke
$polj1 = $_POST['polje1'];
$polj2 = $_POST['polje2'];

//Izpis podatkov

echo "Polje1 je" . $polj1 . "<br />";
echo "Polje2 je" . $polj2;
//Spisal: MaticHribar
?>

PHP 8[uredi | uredi kodo]

PHP 8 je izšel 26. novembra 2020. PHP 8 je glavna različica in ima pomembne spremembe v primerjavi s prejšnjimi različicami.[1][2]

Spremembe in dopolnitve sintakse[uredi | uredi kodo]

PHP 8 vključuje spremembe, ki omogočajo nadomestne, bolj jedrnate ali bolj dosledne sintakse v številnih scenarijih. Operater nullsafe je na primer podoben ničelnemu združevalnemu operatorju ??, vendar se uporablja pri klicanju metod. Naslednji odrezek kode ne bo povzročil napake, če getBirthday() vrne nič:[3]

$human_readable_date = $user->getBirthday()?->diffForHumans();

Promocija lastnosti konstruktorja je bila dodana kot "skladenjski sladkor", ki omogoča samodejno nastavitev lastnosti razreda, ko se parametri posredujejo v konstruktor razreda. To zmanjša količino standardne kode, ki jo je treba napisati.

Druge manjše spremembe vključujejo podporo za uporabo ::class na objektih, ki služi kot alternativa za uporabo get_class(); neulovljeni ulov v blokih poskusi-ulov; spremenljive popravke sintakse za odpravljanje nedoslednosti; podpora za imenovane argumente; in podpora za končne vejice na seznamih parametrov, kar dodaja skladnost s podporo za končne vejice v drugih kontekstih, na primer v matrikah.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

  1. Brent. »What's new in PHP 8«. Stitcher. Pridobljeno 22. septembra 2020.
  2. »PHP 8 Released«. PHP. Pridobljeno 27. novembra 2020.
  3. Cory Althoff (2016). The Self-Taught Programmer: The Definitive Guide to Programming Professionally. Triangle Connection.