Žvižgači

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Ochotona)
Žvižgači

Ameriška pika (Ochotona princeps)
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Razred: Mammalia (sesalci)
Red: Lagomorpha (zajci in žvižgači)
Družina: Ochotonidae
Thomas, 1897
Rod: Ochotona
Link, 1795
Tipska vrsta
Ochotona minor
Link, 1795
(= Lepus dauuricus Pallas, 1776)
Vrste

Glej besedilo

Žvižgači (znanstveno ime Ochotonidae) so družina v redu Lagomorpha (zajci in žvižgači), kamor spadajo tudi Leporidae (zajci in kunci). V družino uvrščamo en rod, Ochotona, vanj pa 30 vrst. Žvižgače imenujemo tudi piskači ali pike. Podobni so hrčku, v resnici pa so sorodniki zajcev. Beseda »pika« naj bi izhajala iz tunguške besede »piika« ali pa morda iz ruske besede »pikat'«, kar pomeni cviliti.

Življenjski prostor[uredi | uredi kodo]

Žvižgači živijo na območjih s hladnim podnebjem, predvsem v Aziji, Severni Ameriki in delih vzhodne Evrope. Evrazijski žvižgači živijo v družinah in si delijo nabiranje hrane in stražo. Severnoameriški (O. princeps in O. collaris) so samotarski.

V evrazijskih gorovjih si žvižgači svoje votline pogosto delijo s planinskimi vrabci, ki v njih gnezdijo.

Aktivnost[uredi | uredi kodo]

Žvižgači so nabolj aktivni pred začetkom zime. Ker nimajo zimskega spanja, so za toplot in hrano odvisni od nabranega sena. Žvižgači nabirajo svežo travo in jo odlagajo v kupe, da se posuši. Potem tako seno odvlečejo v votline in ga shranijo. Neredko tudi kradejo seno drugih žvižgačev. Nastale spore pogosto izkoristijo sosednji plenilci, kot so dihurji in velike ptice.

Vrste[uredi | uredi kodo]

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Hoffman, Robert S.; Smith, Andrew T. (16. november 2005). »Order Lagomorpha«. V Wilson, Don E.; Reeder, DeeAnn M. (ur.). Mammal Species of the World: A Taxonomic and Geographic Reference (3. izd.). Baltimore: Johns Hopkins University Press. str. 185–193. ISBN 978-0-8018-8221-0. OCLC 62265494.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]

v angleščini