Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah
Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah grb.gif

Grb občine Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Obcine Slovenija 2007 Sveta Trojica v Slovenskih goricah.svg

Zemljevid na Geopedii

Površina:
Župan: Darko Fras
Prebivalcev
 - moških
 - žensk


Povprečna starost:
Delovno aktivnih:
 - brezposelnih:

Povprečna plača (avgust 2003):
 - bruto:
 - neto:
 

Študentov:
Vir: Statistični urad Republike Slovenije, popis prebivalstva 2002

Občina Sveta Trojica v Slovenskih goricah je kraj in ena od občin v Republiki Sloveniji. Občina je nastala 1. marca 2006 z izločitvijo iz občine Lenart.

Oktobra 2006 je bil za župana izvoljen Darko Fras (SLS).

Naselja v občini[uredi | uredi kodo]

Gočova, Osek, Spodnja Senarska, Spodnje Verjane, Sveta Trojica v Slovenskih goricah, Zgornja Senarska, Zgornje Verjane, Zgornji Porčič

Oris občine[uredi | uredi kodo]

Naravna pokrajina je v zadnjih letih močno spremenila videz, novi načini kmetovanja in sprememba kmetijskih kultur (veliko je monokulture koruze, v zadnjih letih pa se na veliko vračajo žita) so prizadeli prvobitno rastlinstvo in živalstvo (divje živali). Kljub temu je še nekaj ohranjenih prvobitnih krajinskih elementov. Sveta Trojica je razpotegnjeno, gručasto, deloma tudi urbanizirano središčno naselje. Občina se v zadnjih letih zelo razvija, dograjena in obnovljena je bila osnovno šolo, dograjena ter tudi obnovljena je bila trgovino, zgrajeno je bilo novo šolsko igrišče. V prihodnosti pa načrtujejo tudi izgradnjo hotela, kar bi močno vplivalo na turizem in izgradnjo čistilne naprave. V načrtu pa ima občina tudi izgraditev stanovanjskega naselja oziroma t.i. atrijskega naselja. Povprečna letna temperatura zraka je 10 °C. Najnižja mesečna povprečna temperatura je v januarju -2,5°C, najvišja pa v juliju 21°C. Zime so precej mrzle, pomladi zgodnje, poletja vroča, jeseni pa tople. Povprečje letnih padavin je 1090 mm; največ jih je v maju, juniju in juliju. Jesenski meseci so razmeroma suhi. Trojiško podnebje odlikujejo sončni dnevi; na leto jih je v povprečju kar 260. Megle v Sv. Trojici ni veliko; ob naraščanju vlažnosti in oblačnosti se pojavlja oktobra novembra in decembra na območju jezera.

Gospodarska razvitost občine in infrastruktura[uredi | uredi kodo]

Kraj je glede na svojo velikost, kar dobro razvit. Večina prebivalstva se ukvarja s kmetijstvom ali pa je zaposlena v bližnjih tovarnah v Lenartu ali v Mariboru. Kmetje se ukvarjajo predvsem z živinorejo in poljedelstvom. V domačem kraju imamo 5 trgovin, 8 manjših gostiln ali barov, 3 gasilske dome, osnovno šolo, vrtec, avtošolo, cerkev, pošto, nočni bar oz. night klub, 3 frizerske salone, mesnico in kulturni dom, ter dom ostarelih. Imamo tudi veliko samostojnih podjetnikov, ki se predvsem ukvarjajo z prevozništvom, gradnjo in storitvami. Skozi občino poteka tudi avtocesta, ki je pomembna za celotno Slovenijo. V Sv. Trojici v Slo. goricah je nezaposlenih okrog 57 moških in 27 žensk. Za infrastrukturo je v Sv. Trojici dobro poskrbljeno, večina cest je alsfaltiranih in urejenih. Glavna cesta, ki vodi skozi občino je urejena tudi s pločnikom. Vodovodni sistem v zadnjih letih obnavljajo in na vodovodno omrežje je priključenih večina oziroma skoraj vsa gospodinjstva. V kraju je tudi urejena kanalizacija, vendar še ni zgrajena čistilna naprava.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]