Nikolaj Nilovič Burdenko

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Nikolaj Nilovič Burdenko
1876 - 1946
Sovjetska znamka (1976)
Nikolaj Nilovič Burdenko na znamki iz leta 1976
Kraj rojstva: Kamenka, Penzka oblast
Alma mater: Univerza v Tartu
Pripadnost: Zastava Rusije Ruski imperij
Flag of the Soviet Union Sovjetska zveza
Čin: Generalpolkovnik
Oboroženi
konflikt(i):
Rusko-japonska vojna
Prva svetovna vojna
Zimska vojna
Druga svetovna vojna
Odlikovanja: Heroj socialističnega dela
Stalinova nagrada

Nikolaj Nilovič Burdenko (rusko Никола́й Ни́лович Бурде́нко), ruski kirurg in general, * 1876, † 1946.

Bil je ustanovitelj ruske nevrokirurgije, glavni kirurg Rdeče armade (1937-46), akademik Akademije znanosti ZSSR (1939-46), predsednik Akademije medicinskih znanosti ZSSR (1944-46), heroj socialističnega dela (1943), generalpolkovnik medicine, Stalinov nagrajenec,...[1]

Življenje[uredi | uredi kodo]

Leta 1891 je vstopil v teološko semenišče, kjer je leta 1897 diplomiral in odšel v Tomskovo državno univerzo; zaradi sodelovanja v študentskem revolucionarnem gibanju je bil izključen. Leta 1906 je diplomiral na Univerzi v Tartu in tam čez štiri leta postal profesor.

Med prvo svetovno vojno je sodeloval v bojih ter organiziral bolnišnice ter medicinske evakuacijske točke[2].

Leta 1918 je postal profesor na Univerzi v Voronežu in leta 1923 je postal vodja medicinskega oddelka Moskovske državne univerze. Slednji je bil leta 1930 preoblikoval v 1. moskovski medicinski inštitut; na njem je kot vodja kirurgije ostal do konca življenja.

Prav tako je bil od leta 1929 direktor nevrokirurške klinike na radiološkem inštitutu Ljudskega komisariata za javno zdravje; leta 1934 je bil slednji preoblikoval v prvi na svetu nevrološki inštitut[3]. Med drugo svetovno vojno, leta 1944, je Burdenko bil imenovan za predsednika Posebne državne komisije za Katinski pokol. Slednja je krivdo za poboj pripisala Nemcev, kljub temu da so v resnici Poljake pobili Sovjeti[4].

Kot eden prvih je v klinični prakso uvedel kirurgijo osrednjega in perifernega živčnega sistema. Ukvarjal se je z raziskavami šoka. Iznašel je bulbotomijo (operacijo v zgornjem delu hrbtenjače)[5].

Pokopan je na moskovskem pokopališču Novodeviči.

Odlikovanja in nagrade[uredi | uredi kodo]

Po njem so poimenovali: Centralni nevrokirurški inštitut, Centralno vojaško bolnišnico, fakulteto kirurške klinike medicinske akademije v Sečevu, lokalno klinično bolnišnico v Penzi, cesto v Moskvi in Voronežu, asteroid 6754 Burdenko,...

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]