Nick Jonas

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Nick Jonas
Portret
Osnovni podatki
Rojstno imeNicholas Jerry Jonas
Rojstvo16. september 1992({{padleft:1992|4|0}}-{{padleft:9|2|0}}-{{padleft:16|2|0}})[1][2] (31 let)
Dallas[3][1]
IzvorWyckoff, New Jersey,
Združene države Amerike
SlogiTeen pop, pop rock
Poklicigralec, kantavtor, skladatelj, pevec
GlasbilaVokal, kitara, bobni, klavir, klaviature, violončelo
Leta delovanja2002–danes
ZaložbaHollywood, Columbia
Prepoznavni instrumentiGibson SG

Nicholas Jerry Jonas, bolje poznan kot Nick Jonas, ameriški filmski, gledališki in televizijski igralec, pevec, tekstopisec in glasbenik, * 16. september 1992, Dallas, Teksas, Združene države Amerike.

Najbolje je poznan kot eden izmed članov pop rock glasbene skupine Jonas Brothers, v kateri nastopa skupaj s svojima starejšima bratoma Joejem Jonasom in Kevinom Jonasom. Z glasbeno kariero je najprej začel on, vendar je njegov producent menil, da skupaj bratje zvenijo bolje. Trenutno na televizijski seriji JONAS, ki se vrti na Disney Channelu, igra Nicka Lucasa poleg svojih bratov. Nastopa tudi z bandom Nick Jonas and the Administration, katerega prvi glasbeni album bo izšel leta 2010.

Zgodnje življenje[uredi | uredi kodo]

Nicholas Jerry Jonas se je rodil 16. septembra 1992 v Dallasu, Teksas, Združene države Amerike,[4] kot sin Denise, bivše učiteljice jezikov in pevke ter Paula Kevina Jonasa st., glasbenika in bivšega posvečenega ministra in pastorja Apostolske cerkve.[5][6][7] Vzgojen je bil v Wyckoff, New Jersey, skupaj z brati pa se je šolal doma, kjer jih je izobraževala njihova mama. Ima tudi starejša brata Paula Kevina Jonasa ml. in Josepha Adama Jonasa ter mlajšega brata Franklina Nathaniela Jonasa.

V starosti trinajst let so mu diagnosticirali sladkorno bolezen tipa 1 in nosi insulinsko črpalko OmniPod, da mu pomaga obvladovati bolezen.[8]

On in njegovi bratje imajo italijanske, nemške in irske korenine (ena izmed njihovih babic je Irka).[9][10]

Igranje[uredi | uredi kodo]

Broadway[uredi | uredi kodo]

Igralska kariera Nicka Jonasa se je začela, ko so ga v starosti šest let odkrili v brivnici, med tem, ko je bila njegova mama pri frizerju.[11][12][13] V starosti sedem let je že nastopal v Broadwayskem gledališču.[14][15] Igral je v gledaliških igrah, kot so Božična pesem (leta 2000 je igral Tiny Tima, v starosti osem let pa je upodobil Scroogea), Annie Get Your Gun (leta 2001 je igral malega Jacka), Lepotica in zver (v letu 2002 je upodobil Chipa) in Nesrečniki (leta 2003 je zaigral Gavrochea).[15][16][17][18] Po tem, ko so se Nesrečniki nehali izvajati, je igral v muzikalu Moje pesmi, moje sanje upodobil Kurta, igra pa se je predvajala v gledališču Paper Mill Playhouse.[19]

Televizija[uredi | uredi kodo]

Skupina Jonas Brothers z Demi Lovato

17. avgusta 2007 je Nick Jonas skupaj z bratoma Joejem in Kevinom Jonasom igral v epizodi Disneyjeve televizijske serije Hannah Montana, natančneje v epizodi, naslovljeni kot "Me and Mr. Jonas and Mr. Jonas and Mr. Jonas". Epizoda se je prvič predvajala po premieri filma Srednješolski muzikal 2 in televizijski seriji Phineas in Ferb.[20] Epizoda je podrla več rekordov, saj jo je gledalo več kot 10,7 milijonov gledalcev.[21]

Nick Jonas in njegova brata, Kevin in Joe, so posneli Disneyjev televizijski film, imenovan Camp Rock. V filmu so dobili vlogo vseh treh članov glasbene skupine "Connect Three." Joe Jonas je dobil glavno moško vlogo in hkrati tudi vlogo glavnega pevca v bandu, "Shanea Graya", Nick Jonas je dobil vlogo "Natea", kitarista iz banda, Kevin Jonas pa vlogo "Jasona", ki je imel v bandu tudi vlogo kitarista. Soundtracki za film so izšli 17. junija 2008. Film se je v Kanadi in Združenih državah Amerike premierno predvajal 20. junija tistega leta in sicer v ZDA na kanalu Disney Channel, v Kanadi pa na kanalu Family.

Kratka resničnostna serija, Jonas Brothers: Living the Dream, se je na Disney Channelu začela predvajati 16. maja 2008. Serija, ki se je predvajala vse do 5. septembra tistega leta, je dokumentirala življenje bratov na njihovi turneji, imenovani Look Me In The Eyes Tour.

Nick Jonas in njegovi bratje, Kevin, Frankie in Joe, kot Jonas Brothers trenutno snemajo televizijsko serijo, naslovljeno kot JONAS. Serija govori o članih pop glasbene skupine, ki si želijo zaživeti normalno življenje. Serija se na Disney Channelu predvaja že od 2. maja 2009.

Bratje Nick, Kevin in Joe Jonas so posneli tudi nadaljevanje televizijskega filma iz leta 2008, Camp Rock, ki so ga naslovili kot Camp Rock 2: The Final Jam. Film bo izšel leta 2010, v njem pa se bo pojavil tudi njihov mlajši brat, Frankie Jonas.

Petje[uredi | uredi kodo]

Samostojna kariera[uredi | uredi kodo]

Nick Jonas je rad prepeval že od otroških let. Leta 2002 je za gledališko igro Lepotica in zver, v kateri je igral tudi sam, Nick s pomočjo svojega očeta napisal pesem "Joy to the World (A Christmas Prayer)." Skupaj z vokali iz ozadja je s pesmijo nastopil na Broadwayski prireditvi "Equity Fights AIDS" leta 2002, pesem sama pa je izšla v glasbenemu albumu Broadway's Greatest Gifts: Carols for a Cure, Vol. 4.[22][23] V novembru naslednjega leta, leta 2003, je založba INO Records prejela kopijo pesmi "Joy To The World (A Christmas Prayer)."[24] Založba je pesem izdala na radiu Christian radio, kaj kmalu pa je pesem postala zelo popularna tudi na Record & Radio's Christian Adult Contemporary Chart.[23] Med tem, ko je Nick Jonas delal na svojem samostojnem glasbenem projektu, se je njegov starejši brat Joe odločil, da mu bo sledil in se pojavil v Broadwayski igri La Boheme v produkciji Baza Lurhmanna.

V septembru 2004 je založba Columbia Records odkrila Nickovo pesem.[22][23] Nick Jonas je malo za tem podpisal pogodbo z obema založbama, z INO Records in Columbia Records ter izdal singl "Dear God".[25][26] Njegov naslednji singl, "Joy to the World (A Christmas Prayer)" (nova samostojna izdaja), je izšel 16. novembra tistega leta.[27] Temu naj bi v decembru sledil njegov prvi glasbeni album, imenovan Nicholas Jonas, vendar so izid albuma prestavili.[28] Ko je album izšel, so ga izdali v omejeni izdaji.[29] Nick je skupaj z Joejem in Kevinom sam napisal več pesmi za album.[22]

Zgodaj leta 2005 je novi direktor založbe Columbia Records, Steve Greenberg, ponovno poslušal Nickov posnetek. Kljub temu, da Greenberg ni maral Nickovega albuma, mu je bil všeč njegov glas.[30]

Nick Jonas trenutno dela na projektu "Nick Jonas and the Administration", ki pa ni povezan s skupino Jonas Brothers. Prvi album glasbene skupine Nick Jonas and the Administration bo izšel zgodaj letos (2010). Kevin Jonas je o skupini spregovoril za revijo Popstar!: "Nick je skupaj z The Administration izdal novo verzijo naše pesmi 'Tonight'. Je naravnost čudovita! Komaj čakam, da slišim še ostale posnetke. Vsi smo se zelo veselili tega projekta." Člani skupine Nick Jonas and the Administration so že potrjeni:[31] Tommy Barbarella na klaviaturah, Michael Bland na bobnih, John Fields na basu in David Ryan Harris na kitari.[31] Kljub temu, da je David Ryan Harris igral kitaro na snemanju albuma Who I Am, ni mogel oditi na turnejo, zato ga je nadomestil Sonny Thompson.

V januarju 2010 je Nick Jonas skupaj s svojo skupino The Administration začel s turnejo Who I Am Tour. To je bila njegova prva turneja, na katero se je odpravil brez svojih bratov. Turneja se je začela 2. januarja 2010 v Dallasu, Teksas in končala 30. januarja istega leta v Berkeley, Kalifornija.

Jonas Brothers[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Jonas Brothers.
Skupina Jonas Brothers (od leve proti desni): Nick, Joe in Kevin Jonas

Potem, ko so se spoznali z brati Jonas in slišali njihovo pesem "Please Be Mine", ki so jo napisali in z njo nastopali sami, se je založba Daylight/Columbia Records odločila, da bo s trojico podpisala pogodbo kot z glasbeno skupino.[22][32][33] Potem, ko so podpisali pogodbo z založbo Columbia, so se bratje poimenovali "Sons of Jonas", kasneje pa ime skupine spremenili v "Jonas Brothers".[34]

It's About Time, njihov prvi skupni glasbeni album, je izšel 8. avgusta 2006.[35] Menedžer banda je povedal, da je bil album izdan v omejeni izdaji, samo nekaj čez 50.000 kopij. Ker založba Sony ni pokazala zanimanja, da bi glasbeno skupino promovirala tudi v prihodnosti, so Jonas Brothers prekinili pogodbo z njimi in zamenjali založbo. Sodelovanje z založbo Columbia Records so prekinili zgodaj leta 2007.

Po tem, ko so ostali brez založbe, so bratje podpisali pogodbo z založbo Hollywood Records v februarju 2007.[36][37] Ob približno istem času so se bratje začeli pojavljati v reklamah za stekleničke za dojenčke, kjer so nastopali s petjem.[37] Njihov drugi glasbeni album, Jonas Brothers, je izšel 7. avgusta 2007.[38] Dosegel je peto mesto na lestvici Billboard 200 v prvem tednu. Prodal je okoli 3 milijonov kopij po vsem svetu.

Njihov tretji album, A Little Bit Longer, je izšel 12. avgusta 2008 in prodal več kot 2 milijona kopij po vsem svetu. Jonas Brothers so bili skupaj s skupinama Coldplay in AC/DC uvrščeni na deveto mesto na lestvici "najbogatejših glasbenih skupin", saj so s svojim delom zaslužili več kot 62 milijona dolarjev.

Njihov četrti glasbeni album, Lines, Vines and Trying Times, je izšel 15. junija 2009.

Turneje[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Turneje Jonas Brothers.

Turneje Nick Jonas & The Administration[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Who I Am Tour.

V januarju 2010 je skupina Nick Jonas & The Administration začela s turnejo Who Am I Tour, ki je promovirala njihov prvi glasbeni album, Who I Am.[39] Razen določenih posebnih dogotkov, na katerih sta se pojavila tudi Kevin in Joe Jonas je bila to prva turneja, na katero se je Nick Jonas odpravil brez svojih bratov.

Zasebno življenje[uredi | uredi kodo]

Miley Cyrus je povedala, da je z Nickom Jonasom hodila od junija 2006 do decembra 2007. Potrdila je, da sta bila "zelo zaljubljena" in da sta z razmerjem začela malo po tem, ko sta se spoznala.[40][41]

Nick Jonas je tudi velik oboževalec bejzbola in da navija za moštvo New York Yankees.

Njegova najljubša igralca naj bi bila Matt Long in Keri Lynn Pratt, njegovi najljubši glasbeni izvajalci pa Stevie Wonder, Fall Out Boy, Johnny Cash, Elvis Costello in Switchfoot.

Vsi trije, Nick, Joe in Kevin Jonas, nosijo prstane, ki po besedah Joeja Jonasa "simbolizirajo naše obljube sebi in Bogu, da bomo ostali čisti do poroke." Nick Jonas je povedal, da so prstani "samo eden izmed naših načinov, da se razlikujemo od vseh ostalih."[42] Prstane naj bi začeli nositi, ko so jih njihovi starši, Kevin st. in Denise vprašali, če bi jih radi imeli.[43] Bratje naj bi se vzdržali tudi alkohola, kajenja in ostalih drog.[44]

Pravi, da je evangeličanske vere. Nekoč je dejal: "Ni važno, če vas svet vleče navzdol. S Kristusom imaš vse."

Dobrodelna dela[uredi | uredi kodo]

Nick Jonas je začel z organizacijo Change for the Children Foundation. Je solastnik petih različnih dobrodelnih ustanov, katerih cilj je zbrati denar, da bi pomagali otrokom s sladkorno boleznijo.[45] Potrdil je tudi, da podpira Children's National Medical Center v Washingtonu, D.C., ki skrbi za ljudi s sladkorno boleznijo.[46]

Od 6. avgusta 2008 je solastnik organizacije Bayer Diabetes Care tudi Nick Jonas kot ambasador sladkorne bolezni, ki je promoviral idejo, da bi mladi ljudje obvladovali svojo sladkorno bolezen; sam je bil diagnosticiran kot diabetik pri trinajstih letih.[47] Nick je pričal na ameriškem senatu, da bi promoviral raziskave sladkorne bolezni.[48]

Diskografija[uredi | uredi kodo]

Solo albumi[uredi | uredi kodo]

Leto Ustvarjalec Album
2004 Nick Jonas Nicholas Jonas (album)
2010 Nick Jonas and the Administration Who I Am[31]

Solo singli[uredi | uredi kodo]

Leto Singl Dosežki Album
US
[49]
CAN
[50]
2009 "Who I Am" 73 48 Who I Am
2010 "Stay"
"—" označuje, da se singl ni uvrstil na lestvico.

Ostale pesmi[uredi | uredi kodo]

Leto Naslov Dosežki[51] Album
U.S.
2008 "We Rock" (skupaj z igralsko ekipo filma Camp Rock) 30 Camp Rock
"Play My Music" 18
2009 "Send It On" (skupaj z Demi Lovato, Seleno Gomez in Miley Cyrus) 20 Brez albuma
"Bounce" (skupaj z Demi Lovato in "Big Robom")
2010 "We Are the World 25 for Haiti" 2

Pesmi, ki jih je napisal[uredi | uredi kodo]

Glavni članek: Seznam pesmi Demi Lovato.

Delo z Jonas Brothers[uredi | uredi kodo]

Filmografija[uredi | uredi kodo]

Filmi
Leto Naslov Vloga Opombe
2007 Johnny Kapahala: Spet v igri Pisatelj[52] Televizijski film
2008 Best of Both Worlds Concert On 3D koncertni film
Camp Rock Nate Televizijski film
2009 Jonas Brothers: The 3D Concert Experience On 3D koncertni film
Band in a Bus On Resničnostni DVD
Noč v muzeju 2 Angel Film
2010 Camp Rock 2: The Final Jam Nate Televizijski film; končano
Televizijske serije
Leto Naslov Vloga Opombe
2008 - danes Jonas Brothers: Living the Dream On Resničnostna serija
2009 - danes JONAS Nick Lucas Disney Channel
Stranski pojavi v televizijskih serijah
Leto Naslov Vloga Opombe
2007 Hannah Montana Himself "Me and Mr. Jonas and Mr. Jonas and Mr. Jonas" (sezona 2, epizoda 16)
2008 Disney Channel Games 2008 On Tretja obletnica
Studio DC: Almost Live On Druga sezona
Popolna preobrazba doma On "The Akers Family" (sezona 6, epizoda 2)
Disney Channel's Totally New Year 2008 On
2009 Saturday Night Live On Epizoda 14. februar 2009
The Grammy Nominations Concert Live! On Epizoda 14. februar 2009

Nagrade in nominacije[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Literatura[uredi | uredi kodo]

  1. 1,0 1,1 Person Profile // Internet Movie Database — 1990.
  2. Internet Broadway Database — 2000.
  3. Record #13560561X // Gemeinsame Normdatei — 2012—2016.
  4. Vena, Jocelyn (13. oktober 2008). »Jonas Brothers To Play Thanksgiving Halftime Show In Dallas - News Story | Music, Celebrity, Artist News | MTV News«. Mtv.com. Pridobljeno 24. februarja 2010.
  5. »arhivska kopija«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 1. aprila 2009. Pridobljeno 13. marca 2010.
  6. 26. februar 2009  (26. februar 2009). »The Jonas Brothers: It's full scream ahead | Pop & Hiss | Los Angeles Times«. Latimesblogs.latimes.com. Pridobljeno 24. februarja 2010.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: dodatno ločilo (povezava)
  7. »The Boy Band Next Door«. Newsweek.com. 4. februar 2008. Pridobljeno 24. februarja 2010.
  8. »Type 1 Pop Star, Nick Jonas Tells His Story«. Diabetes Health. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 11. maja 2008. Pridobljeno 24. februarja 2010.
  9. 19 mei 2009. »The JONAS Brothers talk purity rings & their Irish roots«. YouTube. Pridobljeno 24. februarja 2010.
  10. 11 juni 2009 (4. junij 2009). »Jonas Brothers Irish«. YouTube. Pridobljeno 24. februarja 2010.
  11. MTV: More Blink-182 Than Hanson, It's Time For The Jonas Brothers
  12. »Jonas Brothers - CCMmagazine.com«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 15. septembra 2008. Pridobljeno 13. marca 2010.
  13. MTV News: Jonas Brothers
  14. »Jonas Brothers: It's About Time«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. septembra 2008. Pridobljeno 13. marca 2010.
  15. 15,0 15,1 »Clubhouse Magazine«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. junija 2008. Pridobljeno 13. marca 2010.
  16. Playbill News: Beauty and the Beast Becomes 8th Longest-Running Show Aug. 4
  17. Playbill News: Photo Call: Les Misérables: Leading Mann
  18. Playbill Biography: Nicholas Jonas
  19. »Playbill News: Meg Bussert Joins Paper Mill Sound of Music; Complete Casting Announced«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21. avgusta 2008. Pridobljeno 13. marca 2010.
  20. Gina Scarpa, "'Hannah Montana' Airs New Episode On Big Night", BuddyTV.com, August 11, 2007.
  21. Joal Ryan, "High School Musical 2 Big 2 B Ignored", E! News, August 18, 2007.
  22. 22,0 22,1 22,2 22,3 »Kansas City Star: Band interview: The Jonas Brothers, on the road, promoting their first CD«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. septembra 2008. Pridobljeno 13. marca 2010.
  23. 23,0 23,1 23,2 »Allentown Morning Call: The Jonas Brothers: heartthrobs of the Hanson kind«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 2. oktobra 2011. Pridobljeno 13. marca 2010.
  24. »INO Records: Nicholas Jonas - Dear God«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. julija 2011. Pridobljeno 13. marca 2010.
  25. Dear God by Nicholas Jonas
  26. »About.com: INO Records Signs 12-Year Old Singer/Actor Nicholas Jonas«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 27. januarja 2012. Pridobljeno 13. marca 2010.
  27. Joy To The World (A Christmas Prayer) by Nicholas Jonas
  28. »About.com: Jonas Brothers It's About Time«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 28. januarja 2012. Pridobljeno 13. marca 2010.
  29. WalMart.com: Nicholas Jonas
  30. »Jonas Brothers deliver squeaky clean 'punk' music«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 26. februarja 2007. Pridobljeno 13. marca 2010.
  31. 31,0 31,1 31,2 »Nick Jonas On The Administration ALBUM«. oceanUP.com. 17. november 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. marca 2019. Pridobljeno 24. februarja 2010.
  32. »New Haven Register: Brothers In Arms«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. septembra 2008. Pridobljeno 13. marca 2010.
  33. »The Cute Boy Choir & Soloist Directory: Nicholas Jonas«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. julija 2017. Pridobljeno 13. marca 2010.
  34. MTV - The New Boy Bands
  35. »Billboard Discography - Jonas Brothers - It's About Time«. Arhivirano iz spletišča dne 11. decembra 2007. Pridobljeno 11. decembra 2007.
  36. »PR Newswire: The Jonas Brothers Sign Record Deal With Disney's Hollywood Records«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 13. februarja 2007. Pridobljeno 13. marca 2010.
  37. 37,0 37,1 Topps' Baby Bottle Pop Sweetens Its Effort
  38. »Billboard Discography - Jonas Brothers«. Arhivirano iz spletišča dne 17. avgusta 2007. Pridobljeno 17. avgusta 2007.
  39. Vena, Jocelyn (4. januar 2010). »Nick Jonas Gives Exclusive Update On Solo Tour«. MTV News.
  40. McNeil, Liz (7. avgust 2008). »Miley: Nick Jonas and I 'Were In Love'« (article). People.com. Pridobljeno 18. julija 2009.
  41. Jonas Brothers (18. junij 2009). Larry King Live. Intervju z Larry King. CNN. 
    Jocelyn Vena (19. junij 2009). »Joe Jonas Confirms Brother Nick And Miley Cyrus Are Dating«. MTV. Pridobljeno 21. junija 2009.
  42. »Jonas Brothers: We are all virgins«. US Magazine. 22. februar 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 25. avgusta 2009. Pridobljeno 31. maja 2009.
  43. »The Boy Band Next Door«. Newsweek.
  44. Zeidler, Sue (1. februar 2008). »Straight-laced Jonas Brothers defy rocker image«. Reuters. Pridobljeno 13. marca 2009.
  45. »Jonas Brothers - Nick Jonas, Diabetes«. CosmoGIRL!. 6. avgust 2008. Pridobljeno 24. februarja 2010.
  46. »Children's Hospital Foundation: Children's National Day at Nationals Park«. Dcchildrensfoundation.com. 5. julij 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 25. februarja 2012. Pridobljeno 24. februarja 2010.
  47. »Bayer diabetes care partners with Nick Jonas to encourage young people to proactively manage their diabetes«. Change For The Children. 6. avgust 2008. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 7. avgusta 2008. Pridobljeno 2. septembra 2008.
  48. »Nick Jonas Meets Barack Obama, Lobbies For Diabetes Funding«. Star Pulse. 24. junij 2009. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 5. marca 2016. Pridobljeno 24. junija 2009.
  49. »Nick Jonas & the Administration Album & Song Chart History - Billboard Hot 100«. Billboard (magazine). Pridobljeno 13. februarja 2010.
  50. »Nick Jonas & the Administration Album & Song Chart History - Canadian Hot 100«. Billboard. Pridobljeno 13. februarja 2010.
  51. »Billboard Artist Chart History - Jonas Brothers Singles«. Arhivirano iz spletišča dne 29. septembra 2007. Pridobljeno 29. septembra 2007.
  52. »Johnny Kapahala: Back on Board«. IMDb. Pridobljeno 29. julija 2009.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]