Nevrolingvistično programiranje

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Nevrolingvistično programiranja (NLP) je pristop k psihoterapiji in organizacijskim spremembam, ki temelji na modelu medosebne komunikacije in se predvsem nanaša na odnose, uspešne vzorce vedenja in subjektivne izkušnje (zlasti vzorce misli) in sistem alternativnih terapije, ki si prizadeva za izobraževanje ljudi o samozavesti in učinkoviti komuniciji, da spremenijo svoje vzorce duševnega in čustvenega vedenja.

Ustanovitelja Richard Bandler in John Grinder (jezikoslovec) sta trdila, da je NLP koristen v iskanju načinov za pomoč ljudem za boljše, popolnejše in bogatejše življenje. Ime je bilo izbrano na podlagi pridobljenih izkušenj ("programiranje"), ki označuje prepričanje v povezavi z nevrološkimi procesi jezikom in vedenjskimi vzorci.

NLP je bil prvotno predstavljen leta 1970 kot učinkovita in hitra oblika psihološke terapije, ki lahko obravnava celo vrsto problemov, ki so jih psihologi označevali. Ti so fobije, depresije, motnje, psihosomatske bolezni in učne težave. NLP prav tako zagovarja možnost samoodločanja preko priučenih omejitev in poudarja dobro počutje in zdravo delovanje. Kasneje je bil predstavljen kot znanost odličnosti, ki izhaja iz študije ali modeliranja o tem, kako uspešni ali izjemni ljude na različnih področjih dosežejo svoje rezultate. Trdili so, da lahko ta znanja, ki jih lahko pridobi vsak, izboljšajo njihove učinkovitosti tako osebno kot tudi profesionalno.