Navadna jarica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Navadna jarica

Navadna jarica
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida
Red: Ranunculales (zlatičevke)
Družina: Ranunculaceae (zlatičevke)
Rod: Eranthis
Vrsta: E. hyemalis
Salisb.
Znanstveno ime
Eranthis hyemalis

Navadna jarica (znanstveno ime Eranthis hyemalis), tudi mrazovka ali ozimek, je v naravi redka, precej bolj pogosta je na gredicah in je ena prvih pomladnih cvetic.

Cveti od februarja do konca aprila, običajno še med ostanki snega. Jarico prepoznamo po vretencu dlanasto deljenih ovršnih listov na 5 do 15 cm visokem steblu, vrh katerega se odpre en sam rumen cvet velikosti 3-5 cm. Ta ima nadraslo plodnico in številne prašnike.

V Sloveniji v naravi raste na pogorju Bohorja v Posavju. Sicer pa raste v pasu od južne Francije do Bolgarije.

Etimologija[uredi | uredi kodo]

Beseda Eranthis je sestavljenka iz grških besed är spomladanski, anthos cvet in hyemalis zimski, pozimi cvetoč. V slovenščini poznamo več izrazov, ki kažejo, da cvetlica zacveti še pozimi: mrazovka, ozimek, ozimna roža, jarica, po Pleteršniku tudi božični koren. Pogovorni izraz je ta rumena po barvi cveta.

Zaščita[uredi | uredi kodo]

Zaradi svoje redkosti je v Sloveniji navadna jarica potencialno ogrožena in zato uvrščena na Rdeči seznam praprotnic in semenk.

Gojenje[uredi | uredi kodo]

Jarico so v Anglijo prinesli že leta 1567. Vrtnarji se niso zadovoljili z naravnimi vrstami, zato so vzgojili križance in različne sorte. Križanci so neplodni in se razmnožujejo le z razraščanjem matične rastline.

Viri[uredi | uredi kodo]

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]