Nadgorica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Ljubljana - Jedro vasi Nadgorica
LegaMestna občina Ljubljana
RKD št.11243 (opis enote)[1]

Nadgorica, (domače Nádgarca, v Nádgarci, nádgarški, Nádgarčani ali v Nádgorici, nádgoriški, Nádgoričani) je primestno naselje v Četrtni skupnosti Črnuče, Ljubljana. Po obliki gručasto naselje je navkljub urbanizaciji ohranilo vtis vasi s kozolci pred njo. Leži pod gozdnatim hribom Soteškim hribom, na starem cestnem ovinku proti Šentjakobu. Severno od naselja se širi močvirnata ravnica z gozdovi in zaraščajočimi travniki, južno pa obdelana prodnata ravnica Save. Poleg starejšega vaškega jedra s cerkvijo se zahodno in jugovzhodno od njega širi nekaj ulic novejših družinskih hiš in vil.

V naselju je še gasilski dom in nekaj trgovinic, mimo nje vozi tudi mestna avtobusna linija št. 21. Zanimivost Nadgorice je s skodlami iz skrilavca pokrita obnovljena cerkev Sv. Janeza Krstnika s freskama.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. »Opis enote nepremične kulturne dediščine, evidenčna številka 11243«. Pregledovalnik Registra kulturne dediščine (Zakon o varstvu kulturne dediščine, Uradni list RS, št. 16/2008). Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]