Mojster Eckhart

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Mojster Eckhart
Zahodna filozofija
Srednjeveška filozofija
Ime Mojster Eckhart
Datum rojstva okoli 1260
Kraj rojstva verjetno Hochheim[1], Turginija, Nemčija
Datum smrti okoli 1328
Kraj smrti Avignon ali Köln
Šola/tradicija krščanski novoplatonizem, mistika Renske šole
Glavna zanimanja metafizika (s teologijo), etika, mistika
Pomembne ideje razlika Bog in boštvo (Gottheit, die)

Mojster Eckhart (pravo ime Eckhart von Hochheim, tudi Eckehart), nemški teolog, filozof in mistik, * okoli 1260, Hochheim, Turginija, Nemčija , † okoli 1328, Avignon ali Köln.

Vzdevek Mojster se povezuje na dosežen naziv magistra teologije in ne povsem določenih razlogov je ta naziv sčasoma postal njegovo prepoznavno ime. Kljub temu, da je bil njegov učitelj med drugimi Albert Veliki, ga zgolj utrjevanje temeljnih konceptov novoplatonizma povezuje z dominikansko intelektualno linijo, ki je počasi prihajala pod vpliv aristotelizma talentiranega Albertovega učenca Tomaža Akvinskega. Najpomembnejši filozofski prispevek je vpeljava razlikovanja med Bogom in boštvom (nemško die Gottheit). Sicer je tudi spoznanje Boga središčna podmena njegovih intelektualnih in mističnih prizadevanj.

Dela[uredi | uredi kodo]

Fragment najstarejše znane Eckhartove pridige iz zbirke Univerze v Göttingenu

Njegov opus lahko razdelimo na teološki namenjen izvedencem v teologiji in pridigarski del namenjen članom dominikanskega reda. Teološke razprave je pisal v latinščini, skozi zgodovino se je ohranilo le malo teh razprav. Širši dominikanski skupnosti je namenjal pridige v nemščini, ki so najpomembnejši ohranjeni vir njegovih idej.

Obsodba[uredi | uredi kodo]

Leta ga je Kölnski nadškof obtožil herezije, leta 1329 je papež Janez XXII. v buli In Agro Dominico v tezah obsodil Mojstrova učenja za krivoverska. Dve leti pred sodbo je Mojster Eckhart izginil in do časa izreka sodbe verjetno umrl. Dominikanski meniški red si danes prizadeva za popolno rehablitacijo obsojenih tez in za razglasitev Mojstra Eckharta kot blaženega.

Literatura[uredi | uredi kodo]

  • Hribar, Tine, »Filozofija religije : poglavja o onto-teo-logiji«, Oddelek za filozofijo, Filozofska fakulteta, Ljubljana 2000, str. 185-197 (COBISS)
  • Maurer, Armand A., »Srednjeveška filozofija zahoda«, Mohorjeva družba, Celje 2001 (COBISS)
  • Mojster Eckhart, »Pridige in traktati«, Mohorjeva družba, Celje 1995 (COBISS)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]  1. ^ Točen kraj rojstva je negotov.