Minecraft

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Minecraft
Minecraft-prevod.png
Zaslonski posnetek pozdravnega zaslona Minecrafta 1.3.2 v slovenskem jeziku
Razvijalec(ci) Mojang
Založnik(i) Mojang, zdaj Windows
Izdelovalec(ci) Markus »Notch« Persson, Jens »jeb « Bergensten
Skladatelj(i) C418
Različica
Platforma(e) Mac OS X, Microsoft Windows, Linux, Android, iOS, Xbox 360, Raspberry Pi
Datum izida(ov)
Zvrst(i) igranje vlog
Igralski način(i) enoigralski, večigralski

Minecraft je videoigra igranja vlog s poudarkom na ustvarjalnosti igralca in je bolj znana kot ena izmed redkih enoigralskih (puščavniških) iger v tem obdobju. Igra je napisana v programskem jeziku Java, zato potrebuje najnovejšo verzijo Jave za uspešno poganjanje.

Po podatkih razvijalca je bilo do septembra 2013 prodanih 12 milijonov izvodov za osebni računalnik in skupno 33 milijonov na vseh platformah.[1]

Razvoj[uredi | uredi kodo]

Minecraft je bil samostojni projekt švedskega programerja Markusa Persson, bolje znanega pod vzdevkom Notch. Igra je bila prvič na voljo za igro 17. maja 2009 v Alpha verziji. V obdobju Alpha verzije, je cena za nakup znašala 9,95 € in je kupcu zagotovila vse posodobitve za ves čas razvoja.

Razvoj se je nadaljeval vse do Beta verzije 20. decembra 2010. Cena se je povečala na 19,95 € in je kupcu zagotovila vse naslednje posodobitve do vključno z različico 1.0. Igra je 18. novembra 2011 na prireditvi MineCon uradno prišla do različice 1.0.0. Trenutna uradna različica je 1.8.1, vendar proizvajalci vedno dodajajo novejše neuradne verzije (t.i. snapshot) na Twitterju ter na njihovem blogu za hitrejše odkrivanje hroščev in manj problemov pri uradni verziji. 2. decembra 2012 je Markus »Notch« Persson sporočil javnosti, da odstopa od položaja glavnega razvijalca in bo ta naziv pripadel njegovemu zaposlenemu Jensu »Jeb« Bergenstenu. Notch je še vedno stranski razvijalec, a večino svojega časa namenja novi igri, trenutno imenovani Minicraft, s katero je začel na tekmovanju imenovanem Ludum Dare, kjer je izziv narediti igro iz nič v 48 urah ter tudi na svoji novi igri imenovani 0x10c. Danes Minecraft razvija Microsoft.

Verzije (Versions)[uredi | uredi kodo]

Alpha verzija --- 17.5.2009

Beta verzija --- 20.12.2010

najstarejša verzija igre Minecraft Beta je 1.0. Najnovejša pa 1.8.3, z raznimi snapshoti (neuradnimi verzijami).

Igralni načini[uredi | uredi kodo]

Glavni namen igre Minecraft je njen unikaten puščavniški RPG model, ki generira naključen svet in tako omogoča novo igralno izkušnjo v vsakem novem svetu. Igra je sama po sebi zelo enostavna, omogoča brisanje kock iz prostora in dodajanje kock na drugi del sveta. Vsaka kocka ima drugačen učinek na igralca in v večini igralnih načinov tudi drugačno zahtevo za izbris ter prevzem v inventorij. Inventorij je kot nahrbtnik, v katerega se shranjujejo kocke in orodja. Orodja lahko igralec ustvari s postopkom izdelovanja, ki kocko spremeni v uporabni material in ta material v različna orodja, kot so lopata za nabiranje zemlje, kramp za razbijanje kamna itn. Ta postopek s imenuje »izdelovanje« (ang. crafting). Igra ima tudi več igralnih načinov, vsak od katerih predstavlja unikatno izkušnjo za igralca.

Classic[uredi | uredi kodo]

Prvotni način igranja se imenuje Classic. Ta del je v bil v prehodu na Beta verzijo odstranjen. Imel je možnost neomejene količine kock in hitro uničevanje kock, bil je tudi brez pošasti in bil je namenjen grajenju brez omejitev oz. igralni peskovnik.

Ta način je v trenutnih verzijah odstranjen in ga igralec lahko igra samo preko uradne strani v svojem spletnem brskalniku.

Survival[uredi | uredi kodo]

Drugi način igranja se imenuje Survival. Ta del je bil vključen že v začetku in obstaja še danes. Je najbolj igrani del, kjer je cilj igre preživeti. Na poti igralcu stojijo pošasti, ki se prikažejo čez noč in ga hočejo pokončati. Trenutno obstaja 11 napadalnih pošasti, ki pridejo na plano ponoči. V tem načinu obstaja tudi lakota, ki ob izpraznitvi počasi zmanjšuje življenje igralca. Igra sama po sebi nima konca, vendar je 1.0.0 posodobitev predstavila realni konec, kjer mora igralec preiti v drug svet in tam uničiti zmaja imenovanega Ender Dragon. Po uničenju se igra oz. tisti svet konča, vendar igro lahko še vedno nadaljuješ.

Creative[uredi | uredi kodo]

Tretji način igranja se imenuje Creative. Ta način je enak kot Survival način, z to razliko da ni lakote, igralec ne more umreti,kocke uniči v trenutku in lahko leti. Večinoma se uporablja za neomejeno grajenje in daje igralcem možnost izražanja svoje arhiteške žilice in kreativnosti.

Hardcore[uredi | uredi kodo]

Četrti način igranja se imenuje Hardcore. Ta način je popolnoma enak kot Survival način, le da je igralec ob umrtju primoran odstraniti svet.

Adventure[uredi | uredi kodo]

Peti način igra se imenuje Adventure. V tem načinu igralec ne more podirati blockov ali jih razbiti, lahko pa še vedno uporablja redstone, vrata in druga dejanja. Primeren za custom made mape.

Spectator[uredi | uredi kodo]

Način se imenuje spectator. V njem igralec lahko samo opazuje, ne more podreti kock, in nima inventorija. Lahko opazuje skozi oči pošasti, živali ali igralcev. Lahko leti skozi kocke.

Dimenzije[uredi | uredi kodo]

V Minecraftu obstajajo 3 dimenzije: navadni svet (overworld), pekel (The Nether) in konec (The End). Vsaka dimenzija ima svoj komplet pošasti, ki se v njej pojavljajo.

Overworld[uredi | uredi kodo]

Je najbolj navaden svet. V njem igralec preživi večino časa, saj je to edina dimenzija, kjer se pojavljajo rudnine, kot so železo, zlato, dimanti...

The Nether[uredi | uredi kodo]

To je pekel v katerem najdemo duhove in zombi pujse (Zombie Pigman). Večinoma ga gradi poseben kamen, ki gori večno ko ga enkrat vžgeš. Tukaj se tudi najde še kar redko rudo imenovano peklenski kremen (Nether Quartz). Da pridemo v to dimenzijo, moramo zgraditi poseben portal. Zato potrebujemo 10 ali 14 kock obsidiana (vulkanskega kamna) in nekaj s čemer lahko prižgemo ogenj.

The End[uredi | uredi kodo]

To je dimenzija v kateri srečamo res veliko endermenov. Je dom ender zmaja, ki je najhujša pošast v igri. Ko ga premagaš, naj bi končal igro, seveda pa lahko še naprej gradiš poljubne stvari, kar je ravno čar Minecrafta.

Pošasti[uredi | uredi kodo]

Creeper[uredi | uredi kodo]

Je zelena pošast, ki se zapodi za igralcem in ga lovi dokler mu ta ne zbeži. Če mu pride v bližino eksplodira, uniči bližnje kocke in poškuduje igralca. So tudi ene od redkih pošasti, ki v stiku z soncem ne gorijo in so zato nevarne igralcu tudi čez dan, ko večina pošasti zgori. Creeperji so neslišni in se pojavljajo ponoči in v neosvetljenih jamah pod zemljo. Če v njega udari strela, postane električen creeper (charge creeper), ima 100% možnost spusta creeper glave.

Skeleton (Okostnjak)[uredi | uredi kodo]

Okostnjak, ki ima za orožje lok s katerim zelo natančno strelja na igralca ali drugo pošast, ki ga napade dokler ne uniči napadalca. Okostnjaki se največkrat prikažejo ob noči in pogorijo ob jutru, ko jih sonce zažge. So tudi eden izmed virov puščic, ki igralcu omogočajo da sam uporablja lok kot orožje.

Spider (Pajek)[uredi | uredi kodo]

Pajek se zapodi za igralcem in ga napada dokler le ta ne umre. Pajek ima sposobnost daljšega skakanja od igralca, kar mu daje prednost v bitki. Pajek ima to sposobnost, da vidi igralca čez trde kocke in se zato zapodi za njem še preden ga igralec sploh opazi. Je druga bolj znana pošast, ki čez dan ne zgori, vendar z to razliko, da čez dan pajek ni agresiven, razen če ga igralec ne napade prvi.

Zombie (Zombi)[uredi | uredi kodo]

Zombi je pogosta pošast, ki je počasna, vendar igralca v skupinah hitro preobremeni. Zombiji se prikažejo ponoči in v neosvetljenih jamah in tudi zgorijo ob stiku z sončno svetlobo. Lahko tudi napadejo Vaščana in ga spremenijo v zombija.

Chicken jockey[uredi | uredi kodo]

Je mini zombi ali mini zombi vaščan, ki jaha kokoš. Na soncu ne gori. V 1.8.1 v vodi se ne ločita(v prejšnih različicah sta se).

Enderman[uredi | uredi kodo]

Velika pošast, ki je sama po sebi nenevarna dokler ga igralec direktno ne pogleda v oči. Ko igralec odmakne pogled, se Enderman zapodi za njim dokler ta ne umre. Enderman ima sposobnost teleportacije kar ga naredi zelo nevarnega za neveščega igralca. Imajo tudi sposobnost kraje kock, ki lahko igralca, misleč da je varen, neprijetno preseneti in se teleportira k njemu za hrbet.

Cave Spider (Jamski pajek)[uredi | uredi kodo]

Pajek, ki je podoben normalnemu pajku, vendar je strupen in bolj nevaren. Je tudi manjši, kar mu da možnost, da pride v prostore v katere normalni pajek ne more. Ima tudi to razliko, da jamski pajek se nikoli ne pojavi v običajnih okoliščinah kot normalen pajek. Pojavi se samo v zapuščenih rudnikih, kjer njihovo število hitro naraste iz nič na več kot deset.

Ghost (Duh)[uredi | uredi kodo]

Pošast, ki jo srečamo samo v drugem svetu oziroma The Nether. Je zelo velika in ob odkritju igralca na njega pošilja ognjene krogle, ki ob kontaktu z tlemi ali igralcem eksplodirajo. Duh mora imeti jasen pogled na igralca, preden bo le ta začel streljati na igralca.

Silverfish (Srebrna Ribica)[uredi | uredi kodo]

To so zelo majhne ribe, ki se pojavijo v posebnem gradu imenovanem Stronghold. Sama riba igralcu direktno ne prizadene poškodbe, vendar ga lahko hitro potisne v nevarno situacijo. Preden se pojavi, izgleda isto kot normalna kocka kamna vendar, ko je ta kocka pobrana iz strani igralca, se ribica prikaže in začne napadati igralca. Imajo tudi to sposobnost, da ena ribica lahko prebudi vse druge ribice v bližnjih kockah, kar povzroči pojav zelo veliko ribic v majhnem času.

Slime (Sluz)[uredi | uredi kodo]

Srednje velike zelene pošasti, ki se zelo redko pojavijo in ob pogledu na igralca tega takoj napadejo. Pridejo v treh velikostih in se ob uničenju razdelijo na 2 do 4 polovice manjše velikosti dokler ne pridejo do najmanjše velikosti, kjer ob uničitvi namesto razdelitve povzročijo padec Slime krogle. Slime se naravno pojavi samo v močvirju. Ob stiku z sončno svetlobo ne pogori.

Bat (Netopir)[uredi | uredi kodo]

Nenevarna pošast, ki leti. Največkrat najdena v dolgih in velikih jamah. Ob sončni svetlobi se skrijejo, ter se pokažejo ponoči.

Magma Cube (Magma Kocka)[uredi | uredi kodo]

Ena izmed mnogih The Nether pošasti, ki ob stiku z igralcem prizadene poškodbe, premika se s pomočjo hitrega skakanja in se ob uničitvi razdeli na manjše magme kocke, podobno kot pri pošasti Slime. So tudi ena redkih pošasti, ki ob stiku z lavo ne pogorijo, lava jih samo upočasni.

Spider Jockey (Okostnjak na Pajku)[uredi | uredi kodo]

Zelo redka in nevarna pošast, ki je sestavljena iz Pajka in Okostnjaka. Okostnjak na igralca strelja z lokom medtem ko ga pajek zelo hitro lovi. Pošast se pojavi ob pojavu pajka, ki ima 1% možnost, da se na njegovem hrbtu pojavi še okostnjak. Pošast ima iste lastnosti kot 2 različne pošasti, to pomeni, da mora igralec ubiti obe pošasti posebej. Obe pošasti pogorita ob stiku z sončno svetlobo, pojavita se pa ponoči in tudi v neosvetljenih jamah.

Witch (Čarovnica)[uredi | uredi kodo]

Redka in nevarna pošast, ki igralca zastrupi in se pojavi v temni hiši na vodi v močvirju. Ubijanje povzroči padec prazne steklenice, del svetlečega kamna, smodnik, redstone, oko pajka, palico, sladkor ali vodo v steklenici.

Blaze (Žarko)[uredi | uredi kodo]

Pošast, ki jo igralec sreča v Peklu. Ko igralca še niso opazili, se držijo tal. Ko opazijo igralca začnejo leteti in streljati na igralca dokler le ta ne umre ali jih uniči. So ene izmed težjih pošasti, zaradi letenja je meč proti njim neuporaben, lok pa pusti igralca odprtega za napade, puščice pa tudi odbijajo. Blaze ima tudi to lastnost, da ji lava nič ne naredi, igralec jo pa lahko napada z snežnimi kepami, to je ena od redkih uporabnih vrednostih snežne kepe.

Wither Skeleton (Posušen okostnjak)[uredi | uredi kodo]

Napadalna pošast, ki jo igralec sreča v Peklu. Ponavadi se ta najde v bližini Nether Fortress ali pa v notranjosti. Ima kamnit meč in ne loka.

Wither (Ovenelec)[uredi | uredi kodo]

Pošast, ki je zelo napadalna in je druga najnevarnejša pošast. Sam se nikoli ne pojavi, ga je pa potrebno zgraditi. Med bojevanjem se nebo otemni. Če ga ubiješ, izpusti zvezdo iz pekla.

Ender Dragon (Ender Zmaj)[uredi | uredi kodo]

Zmaja lahko igralec sreča samo tako da se odpravi v novi svet imenovan The End. To je svet, ki je polno Endermanov in zadnje pošasti Enderdragon. Za uničenje zadnje pošasti mora igralec najprej uničiti stolpe v tem svetu, ki ga zdravijo nato pa še uničiti pošast. Ko pošast umre, je igralec izpolnil pogoj za zaključitev igre. Ob zaključitvi igre se prikaže zadnji košček zgodbe, ki je enaka za vse, ne glede na to kaj je igralec delal v tistem svetu.

Endermite[uredi | uredi kodo]

Pošast, ki se pojavi v verziji 1.8 in je napadalna. Endermite je tako majhna kot Sliverfish, ampak se ne more skriti v steno. Lahko se pojavi z jajcem na Ustvarjalnem načinu in ko vržete Ender Pearl (Enderov Biser) ki ga dobite z premaganjem Endermana.

Guardian[uredi | uredi kodo]

Pošast, ki jo najdemo v guardian templih. vate strelja žarke, ki ti na določen čas zbijejo življenje. V templih najdemo zlate kocke.

Elder guardian[uredi | uredi kodo]

Pošast, ki jo najdemo v guardian templih. Ko prideš do templja zaradi nje dobiš mrzlico(ne moreš kopati). Ima 100% možnost spusta spužve.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Karmali, Luke (3.9.2013). "Minecraft PC Sales at 12 Million; Franchise at 33 Million". IGN. Pridobljeno dne 2.3.2014. 

Prijazna Bitja[uredi | uredi kodo]

Cow (Krava)

Krava je prijazno bitje, ki je pomembno za igralca, ker ob premaganju igralec dobi Leather (Usnje) in surovo govedino. Desni klik na njo z praznim vedrom pomolze kravo in igralec dobi mleko, ki ga lahko uporablja za piškote in torte. Krava sledi igralcu, če ima v rokah pšenico.

Pig (Pujs)

Pujs je žival, ki jo najdemo v navadnem svetu. Ob smrti pujsa igralec dobi surovo svinjino. Če na pujsa udari strela, postane Zombie Pigman (Zombi Pujs) . Pujs ti sledi, če imaš v roki korenje.

Sheep (Ovca)

Ovca je prijazna žival, ki ob ubitju igralcu da volno (v verzji 1.8 še Raw Mutton) . Z volno igralec lahko naredi posteljo, ki je zelo pomembna.

Chicken (kokoš)

Kokoš je žival, ki nese jajca, ki jih lahko uporabiš za izdelovanje torte. Če jo ubiješ dobiš piščanca in pero.

Vaščan (villager)

Vaščane najdemo v navadnem svetu, v vaseh. Z njimi lahko trguješ za smaragde (emeralds), če jih ubiješ ne spustijo nič(niti xp-ja). V vaseh lahko najdemo tudi kovačijo, kjer lahko najdemo pšenico, smodnik, vedra, železen oklep, železo, zlato, diamante in jabolka (ne najdemo vsega, in tudi v vsaki vasi ni kovačije).

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]