Metamfetamin

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Metamfetamin je močno simpatomimetična snov z možnostjo terapevtske uporabe.

Lahko se ga injicira, vdihava ali peroralno zaužije.

Učinki[uredi | uredi kodo]

Visoki odmerki povzročajo akutno povečano stimulacijo osrednjega živčnega sistema in izovejo evforijo, razdraženost, zmanjšan apetit in občutek povečane energije in moči. Človek se počuti vznesenega, vzburjenega in močnega. Ima povečano željo po pogovarjanju. Kardiovaskularen odziv na metamfetamine se kaže v zvišanem krvnem pritisku in motnjah srčnega ritma. Akutnejši odziv vključuje strah, paranoje, halucinacije, psihotično vedenje, depresijo in izčrpanost.

Farmakokinetika[uredi | uredi kodo]

Učinek metamfetaminov traja po navadi 2 - 4 ure. Razpolovni čas v telesu je 9 - 24 ur. Metamfetamin se izloča v urin v glavnem kot amfetamin, oksidirani derivati in / ali deaminirani derivati. 10 - 20% metamfetamina se izloči v nespremenjeni obliki.

Prisotnost nespremenjenega metamfetamina v urinu je indikator uporabe metamfetamina. Večinoma je določljiv v urinu v obdobju 3 - 5 dni,v odvisnosti od pH.

Kronična uporaba lahko vodi v amfetaminsko psihozo, ki se kaže v paranoji, slušnih in vidnih halucinacijah, agresivnemu in blodečemu vedenju. Povzročajo psihično odvisnost. Odtegnitveni sindrom se kaže kot brezvoljnost, energetska izpraznjenost in depresija zaradi oropanosti noradrenalina in dopamina.