Matic in Blažka

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Matic in Blažka
AvtorJanja Vidmar
DržavaSlovenija
Jezikslovenščina
ŽanrPravljica
ZaložnikZaložba Karantanija
Datum izida
2009
Št. strani82
ISBN978-961-226-950-0
COBISS246411776

Matic in Blažka (COBISS) je socialno - psihološko mladinsko prozno delo avtorice Janja Vidmar. Knjiga je izšla v zbirki Navihanček pri založbi Karantanija, leta 2009. Knjigo je ilustrirala Katra Štrukelj. To je že šesta zgodba o Maticu.

Književne osebe[uredi | uredi kodo]

Matic je glavni junak in obiskuje 3. b razred. Je edinec, ki si želi domače živali. Matic je na začetku zgodbe poln predsodkov do Blažke nato pa spozna v kakšni stiski živi in skupaj z Urošem ji skušata pomagati. Kljub nekaj zapletom jima na koncu to tudi uspe.

Blažka je druga osrednja oseba v tej knjigi. Tudi ona obiskuje 3. b razred, vendar se z sošolci ne razumejo. Nihče ne ve zakaj se ne razumejo, samo nočejo se družiti z njo, saj nosi stare škornje in prevelike bunde. Blažka zbira star papir, da si bo lahko plačala končni izlet. Na koncu knjige Blažka dobi nove prijatelje.

Uroš Tudi Uroš obiskuje 3. b razred. Je Matičev prijatelj in tudi se ne druži z Blažko, čeprav ne ve zakaj. V knjigi pomaga Maticu pri njegovem načrtu.

Stranski liki: Matičevi starši, sošolci in sošolke 3. b razreda, učiteljica 3. b razreda

Analiza dela[uredi | uredi kodo]

Sodobna pravljica, ki obravnava drugačnost med otroki. Kraj dogajanja je v šoli in pri Maticu doma. Glavni književni osebi sta Matic in Blažka, učenca 3. b razred. Uroš, Matičevi starši, sošolci in učiteljica pa so stranske književne osebe. Čas dogajanja je februarja – okoli pusta.

V uvodu zgodbe je predstavljen odnos Matica in ostalih učencev 3. b do sošolke Blažke. Zaplet zgodbe predstavlja Matičevo spoznanje, da je Blažka revna in mora zbirati star papir, da bo lahko odšla z njimi na končni izlet. Odloči se da ji bo pomagal. Razplet zgodbe je pričakovan saj sošolci s pomočjo Matica Blažko sprejmejo medse in ji pomagajo zbirati star papir, da bo lahko odšla z njimi na končni izlet.