Krvotvorna matična celica

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Matična krvotvorna celica)
Tvorba krvnih celic; vse nastanejo iz skupne krvotvorne matične celice.

Krvotvorna matična celica (KMC), hematopoetska matična celica ali hemocitoblast je multipotentna matična celica, iz katere nastajajo vse krvne celice, tako mieloične (monociti, makrofagi, granulociti, rdeče krvničke, megakariociti/krvne ploščice) kot limfocitne (limfociti T in B, naravne celice ubijalke). Glede na to delimo KMC na multipotentne matične celice mieloične vrste (MMC-M) ter multipotentne matične celice limfatične vrste (MMC-L). Po nekaterih teorijah naj bi bile krvotvorne matične celice celo pluripotentne, tj. sposobne naj bi bile diferenciacije v večino zvrsti celic telesa, ne samo krvnih celic.[1]

Viri[uredi | uredi kodo]

Prikaz kostnega mozga in celic v njem.

Krvotvorne matične celice se pri odraslih nahajajo v kostnem mozgu (v stegnenici, kolkih, rebrih, prsnici in drugih kosteh). Odvzamemo jih lahko neposredno z vbodom igle na primer v kolčnico ali z ujetjem iz krvi (bolnik pred tem dobiva citokine, na primer granulocitne kolonije spodbujajoči faktor, ki spodbudijo, da se matične celice sprostijo iz kostnega mozga v krvni obtok). Pri rojstvu lahko otrokove krvotvorne matične celice pridobijo tudi iz popkovne krvi ali iz posteljice.

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. Ogawaa M; LaRuea AC; Mehrotraa M. (2013). »Hematopoietic stem cells are pluripotent and not just »hematopoietic««. Blood Cells, Molecules, and Diseases. Zv. 51, št. 1. str. 3–8. doi:10.1016/j.bcmd.2013.01.008.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]