Lugal-Ane-Mundu

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Lugal-Ane-Mundu ali Lugalanemundu (sumersko kralj [Bog] ustvaril nebo) je bil najpomembnejši kralj sumerske mestne države Adab in v Seznamu sumerskih kraljev edini predstavnik Adabske dinastije, ki je vladal v 26. ali 25. stoletju pr. n. št..

Seznam navaja, da je po porazu Meš-ki-ang-Nanija II. Urskega vladal 90 let. Sumerski napisi govorijo, da je osvojil celo Mezopotamijo od Perzijskega zaliva do Zagrosa i Elama.

Njegova država, katero nekateri zgodovinarji opisujejo kot prvi imperij v pisani zgodovini, je po njegovi smrti razpadla. Oblast v Mezopotamiji, se pravi hegemonija Nipurja, je pripadla Marijski dinastiji, začenši z Anbujem. Bolj verjetno je, da je bil edini hegemon po Lugal-Ane-Mundu samo zadnji kralj iz Marijske dinastije, Šarum-iter.[1] Po zlomu Adabskega kraljestva so druga prominentna mesta ponovno dobila svojo neodvisnost, med njimi Lagaš (Lugalanda), Akšak, katerega je kmalu zatem osvojilo kraljestvo iz Marija, morda pod Puzur-Niranom, in Ume, katerega kralj Lugalzagesi je razširil svoj imperij na cel Rodovitni polmesec.

Sklic[uredi | uredi kodo]

Predhodnik:
neznan kralj Ura
Kralj Sumerije
(po Seznamu sumerskih kraljev)
Naslednik:
Anbu Marijski
Predhodnik:
neznan
Lugal Adaba
okoli 25. stoletja pr. n. št.
Naslednik:
neznan