Pevsko društvo Lira

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
(Preusmerjeno s strani Lira (pevski zbor))

Pevsko društvo Lira je slovenski moški koncertni zbor iz Kamnika.

Zgodovina društva[uredi | uredi kodo]

Pevsko društvo Lira je najstarejši slovenski zbor. Ustanovljen je bil leta 1882 kot pevsko društvo z namenom, širiti in razvijati slovensko zborovstvo. V prvem odobju delovanja je zbor vodil Franc Stele. V tem obdobju je zbor z nastopi po domovini predvsem utrjeval narodno zavest. Leta 1920 je njeno vodstvo prevzel Ciril Vremšak in z njim dosegel razmeroma visoko raven, 1962 pa njegov sin skladatelj in pevec Samo Vremšak.[1] Lira se uvršča med najpomembnejše slovenske zbore tako po programski usmeritvi kot po tradicionalnem in sodobnem repertoarju, pa tudi koncertnih izvedbah z veliko sugestivno izraznostjo. Mednarodno se je zbor prvič uveljavil na tekmovanju v Arezzu leta 1965. Do sedaj je Lira gostovala že v mnogih državah, višek pa je prav gotovo dosegela leta 2004 z nastopom v znameniti koncertni dvorani Royal Albert Hall v Londonu. 18. oktobra]] 2008, po štirih letih, se je Lira že drugič kot prvi evropski kontinentalni zbor udeležila festivala The London Welsh Male Voice Choir festivala v znameniti koncertni dvorani Royal Albert Hall, kjer je pod taktirko prof. Andreja Missona uspešno nastopila z osemnajstimi pesmimi v angleškem in valižanskem jeziku.

Odlikovanja in nagrade[uredi | uredi kodo]

Leta 2003 je društvo prejelo častni znak svobode Republike Slovenije z naslednjo utemeljitvijo: »kot najstarejšemu samostojnemu slovenskemu pevskemu društvu za zasluge na področju slovenskega zborovskega petja in prispevek k slovenski narodni zavednosti«[2].

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Enciklopedija Slovenije. Mladinska knjiga, Ljubljana 1987-2002
  2. »Up-rs.si - Seznam vseh odlikovancev od leta 1992 do decembra 2007«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 21. avgusta 2011. Pridobljeno 21. januarja 2011.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]