Krompir

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Krompir
Potato and cross section.jpg
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Plantae (rastline)
Deblo: Magnoliophyta (kritosemenke)
Razred: Magnoliopsida (dvokaličnice)
Podrazred: Asteridae (štiriobročne zraslovenčnice)
Red: Solanales (razhudnikovci)
Družina: Solanaceae (razhudnikovke)
Rod: Solanum (razhudnik)
Vrsta: S. tuberosum
Znanstveno ime
Solanum tuberosum
L.
Krompir

Krompír (znanstveno ime Solanum tuberosum) je rastlina iz družine razhudnikovk. Gomolji teh rastlin se uporabljajo tudi kot živilo iz skupine povrtnin v prehrani ljudi.

Uporaba za prehrano[uredi | uredi kodo]

Zgodovina[uredi | uredi kodo]

V Evropo ga je prinesel Krištof Kolumb, kasneje drugi raziskovalci, ki so raziskovali svet in nova ozemlja. Krompir je bil prinešen v Evropo iz južne Amerike, nekje iz območja Čila in Peruja. Širil se je v notranjost postopoma iz kolonialnih držav Evrope, ki ležijo ob Atlantiku. V naše kraje je prišel v času Avstrijske monarhije, ko je vladala cesarica Marija Terezija, ki je želela poboljšati prehrano prebivalstva. Kmetje so se sprva upirali sajenju te poljščine, kasneje pa so jo sprejeli in posvojili za vsakoletno pridelavo. Danes poznamo preko 3000 vrst krompirja, bele, rumene, rožnate, rdeče barve in vodene ter mokaste strukture. Barva krompirja pravzaprav nima nobene pomembnosti pri prehrambni vrednosti krompirja, ima pa bistveno vlogo pri tem, za katere jedi je primerna ta vrsta krompirja.

Hranilna vrednost krompirja[uredi | uredi kodo]

Procentualno krompir vsebuje veliko količino vode do 80 %, beljakovin 1,7 %, ogljikovih hidratov 17,2 %, masti 0,1 %, mineralnih snovi vsebuje cca. 1,0 %. Največ vsebuje železa – 0,9 mg na 100 g, fosforja 0,6 mg in veliko vitaminov razen vitamina A.

Shranjevanje krompirja[uredi | uredi kodo]

Krompir za prehrano se mora najprej pravilno prebrati, osušiti, pustiti odležati v temnem prostoru, nakar se izloči vse gomolje z znaki gnilobe, okužbe s škodljivci in fizičnimi poškodbami, šele nato se ga skladišči za ozimnico v primernem temnem prostoru. Sončna svetloba povzroči v krompirju nastanek zelo nevarnega alkaloidasolanina, ki je strupen. Takšen krompir postane pod kožico zelen, kar je posledica hkratnega pojava klorofila. Že en srednje velik zelen krompir v 1 kg krompirja je dovolj, da bomo zastrupitev z solaninom dobro začutili.

Sorte krompirja v Sloveniji[uredi | uredi kodo]

Krompir med cvetenjem

Sorte krompirja, ki jih pridelujemo v Sloveniji od leta 1995 dalje, so:

Krompirjevi škodljivci[uredi | uredi kodo]

Krompirjev molj (znanstveno ime Phtorimaea operculella Tel.) je najbolj nevaren škodljivec, ki se lahko zaredi na krompirju. Dolg je okoli 5 mm z razponom kril od 15 do 17 mm, sprednja krila so sivo-rjave barve s temnimi pegami, zadnja krila pa so rumenkaste barve. Sprednja krila so močneje razvita kot zadnja, iz njegove zalege pa se razvije gosenica dolga približno 15 mm rumeno-bele barve. Gosenice se najprej razvijejo na zunanjem zelenem steblu, nato pa pred zabubljenjem preidejo na gomolj, kjer se zabubijo. Po uskladiščenju se razvijejo gosenice pod krompirjevo kožico in delajo prave rove v krompir ter povzročijo gnitje krompirja. Tak krompir ni užiten in mora biti strokovno odstranjen ter uničen.

Zelo škodljiv organizem z znanstvenim imenom Ralstonia solancearum (Smith) Yabuchi et al. povzroča krompirjevo rjavo gnilobo ter bakterijsko vnetje krompirja in paradižnika in je v Evropi na vrhu spiska najhujših škodljivcev na krompirju. Kjer ga opazijo, morajo nemudoma hitro ukrepati, sicer lahko uniči letino.

Pridelava krompirja v svetu[uredi | uredi kodo]

Pridelava krompirja v svetu v letu 2003 po podatkih Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO), prikazana v tabeli največjih pridelovalcev:

Pridelava krompirja v milijonih ton v letu 2003 (FAO)
Zastava Ljudske republike Kitajske Kitajska 66,8 Zastava Ukrajine Ukrajina 18,5 Zastava Nizozemske Nizozemska 6,4
Zastava Rusije Rusija 36,7 Zastava Poljske Poljska 13,7 Zastava Francije Francija 6,2
Zastava Indije Indija 23,1 Zastava Nemčije Nemčija 9,8 Zastava Združenega kraljestva Združeno kraljestvo 5,9
Flag of the United States ZDA 20,8 Zastava Belorusije Belorusija 8,6 * Zastava Slovenije Slovenija 3,2

Pridelava krompirja v svetu v letu 2010 po podatkih Organizacije za prehrano in kmetijstvo (FAO), prikazana v tabeli največjih pridelovalcev:

Pridelava krompirja v milijonih ton v letu 2010 (FAO)
Zastava Ljudske republike Kitajske Kitajska 68,4 Zastava Ukrajine Ukrajina 18,9 Zastava Nizozemske Nizozemska 6,8
Zastava Rusije Rusija 38,8 Zastava Poljske Poljska 17,9 Zastava Francije Francija 10,5
Zastava Indije Indija 25,6 Zastava Nemčije Nemčija 7,6 Zastava Združenega kraljestva Združeno kraljestvo 6,8
Flag of the United States ZDA 30,7 Zastava Belorusije Belorusija 7,5 * Zastava Slovenije Slovenija 3,3

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]