Kiberpipa

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Logotip

Kiberpipa je multimedijski in kulturni center, ki deluje v okviru Zavoda za kulturne dejavnosti K6/4 Študentske organizacije Univerze v Ljubljani (ŠOU). Center, ki je bil ustanovljen leta 2000, ima svoje prostore poleg sedeža ŠOU na Kersnikovi ulici v Ljubljani.

Dejavnost ustanove je usmerjena v spodbujanje kreativne uporabe sodobnih tehnologij - kot t.i. »hackerspace«,[1] digitalne produkcije vsebin in vzpostavljanje odprte informacijske družbe. Slednji cilj ponazarja njihov slogan »all our code are belong to you«.

Predavanje v Kiberpipi

V Kiberpipi med drugim delujejo računalniška delavnica, internetna kavarna, muzej računalništva in galerija sodobne digitalne umetnosti neuveljavljenih avtorjev. Na leto priredijo približno 200 kulturnih, izobraževalnih in umetniških dogodkov, ki imajo okrog 60.000 obiskovalcev. Med dogodki v organizaciji Kiberpipe so mednarodni festival HAIP (Hack/Act/Interact/Progress), ki vsaki dve leti združi umetnike in inženirje, ki se ukvarjajo s kreativno rabo tehnologije v umetnosti, tedenske Spletne urice s predavanji o sodobnih spletnih tehnologijah in mesečni LAMM (LinuxAudioMeetMe) posvečen produkciji zvoka v okolju Linux. Za organizacijo večinoma skrbijo prostovoljci.

Kiberpipa je del Mreže multimedijskih centrov Slovenije (M3C), povezuje se s podobnimi centri v Sloveniji in okolici in podpira projekt Creative Commons.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. ^ Za razlago pojma »hackerspace« glej Saini, Angela (19.6.2009). "DIY gadgetry". BBC Magazine. 

Viri[uredi | uredi kodo]

  • "Cyberpipe". Culture.si. Ministrstvo za kulturo RS. Pridobljeno dne 6.2.2012. 

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]