Karakal

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Karakal

Ohranitveno stanje taksona
Znanstvena klasifikacija
Kraljestvo: Animalia (živali)
Deblo: Chordata (strunarji)
Red: Carnivora (zveri)
Družina: Felidae (mačke)
Poddružina: Felinae
Rod: Caracal
Gray, 1843
Vrsta: C. caracal
Znanstveno ime
Caracal caracal
(Schreber, 1776)
Tipska vrsta
Caracal melanotis
Gray, 1843 (Felis caracal Schreber, 1776)
Razširjenost
Razširjenost
Sinonimi

Felis caracal

Karakal (znanstveno ime Caracal caracal), znan tudi kot »puščavski ris«, je divja mačka, ki je razširjena v Afriki, Srednji in Jugozahodni Aziji ter Indiji.

Karakal je dolg od 95 do 105 cm in visok 50 cm. Samci tehtajo od 8 do 20 kg. Karakali imajo močno telo in noge, ki mu omogočijo skok do 3 m. Imajo velika ušesa s čopki in zelo oster sluh. Zanamuje jih eden najboljših nočnih vidov med sesalci. Tako kot ostale zveri imajo dolge in ostre podočnike in zadnje kočnike. Njihovi repi so relativno kratki; ponavadi merijo okoli 35 cm. So zelo hitri in dosežejo hitrosti do 70 km/h. Med njihove naravne sovražnike spadajo hijene, pegaste sove in morda celo gepardi, ki kradejo plen.

Življenjski prostor[uredi | uredi kodo]

Puščavski risi prebivajo v visoki suhi travi, čemur je tudi prilagojen njihov kožuh, saj je podoben suhi travi. Tako kot veliko živali, Karakali prebivajo v brlogih. Risi so aktivni podnevi in ponoči, kjer uporabljajo svoj močan nočni vid.

Sklici in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Breitenmoser, C., Henschel, P. and Sogbohossou, E. (2008). »Caracal caracal«. Rdeči seznam ogroženih vrst IUCN. Verzija 2012.2. Svetovna zveza za varstvo narave.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: več imen: seznam avtorjev (povezava)

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]