Jože Anderlič

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jože Anderlič
Rojstvo1953
Državljanstvo Slovenija
 SFRJ
Poklicposlovnež

Jože Anderlič, slovenski poslovnež, * 1953.

Življenje[uredi | uredi kodo]

Prvotno je deloval v tujini. Leta 1973 je pričel delati pri Deutsche Lufthansa AG, nato pa je v Avstriji ustanovil podjetje za proizvodnjo higienskih produktov.

Leta 1990 je postal predstavnik avstrijske Ljudske banke v Ljubljani, kar je bil do leta 1993. To je bila tudi prva tuja banka v Sloveniji.

Pozneje je zgradil največjo industrijsko pralnico v Sloveniji Periteks in leta 1993 je ustanovil Kranjsko investicijsko družbo, ki se ukvarja z izgradnjo in upravljanjem nepremičnin. Družbo vodi še danes[1].

Leta 2015 je podjetnik priznal krivdo za očitano kaznivo dejanje pri prodaji in nakupu podjetja Hypo Upro; dobil je leto in pol pogojne zaporne kazni in milijon evrov denarne kazni.[2]

Zanimivosti[uredi | uredi kodo]

Leta 2010 je preko podjetja Mons (ki deluje v sklopu KID) podaril denar za izgradnjo Žitnega mostu v Ljubljani[3], ki povezuje Petkovškovo nabrežje in Poljanski nasip med Usnjarsko in Gestrinovo ulico[4].

Odlikovanja[uredi | uredi kodo]

Marca 2010 je bil odlikovan z avstrijskim zlatim častnim znakom za zasluge, saj je »na gospodarskem kot kulturnem področju pomembno prispeval k poglobitvi medsosedskih odnosov med Slovenijo in Avstrijo«[5].

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Finance-akademija.si
  2. »Jože Anderlič mora plačati milijon«. Delo d.d. april 2015. Pridobljeno 3. aprila 2015.{{navedi splet}}: Vzdrževanje CS1: samodejni prevod datuma (povezava)
  3. Dnevnik.si - Žitni most bo dodatno približal bregove Ljubljanice
  4. Ljubljana.si - Nov Žitni most
  5. Siol.net - Jože Anderlič z visokim avstrijskim državnim priznanjem