Jakopičevo sprehajališče

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Jakopičevo sprehajališče kot glavni del Plečnikove promenade

Jakopičevo sprehajališče je glavni del Plečnikove promenade, s katero je Plečnik posegel v urbanistično ureditev Lattermannovega drevoreda v ljubljanskem parku Tivolu.

Sprehajališče pa je v uporabi tudi kot stalni razstavni prostor oz. galerija na prostem.[1]

Zasnova[uredi | uredi kodo]

Sprehajališče poteka od stopnišča grada Tivoli do podhoda pod železniško progo oz. trikotnega parka.

Plečnik je sprehajališče uredil kot 25 m široko peščeno pot z robniki[2], 23 sredinsko postavljenimi betonskimi nosilci za steklene svetilke (med njimi pa je uredil cvetlično gredo) in klopmi ob straneh, nato pa je še promenado razširil z novo zasajenim drevoredom.[3] S tem je ne le vzpostavil povezavo med gradom Tivoli in centrom, ampak tudi povezal posamezne dele parka med seboj.[4] Zaradi pogostega vandalizma so odstranili prvotne svetilke in jih nadomestili s kopijami.

Leta 2009 je bila promenada in s tem tudi sprehajališče, kot Plečnikovo delo, razglašena za kulturni spomenik državnega pomena.[4]

Viri in opombe[uredi | uredi kodo]

  1. Ljubljanski.projekti.si - Promenada med Tivolijem in Ljubljanskim gradom
  2. »UKOM.gov.si - LJUBLJANA SREDIŠČE NAPOLEONOVIH ILIRSKIH PROVINC«. Arhivirano iz prvotnega spletišča dne 19. januarja 2012. Pridobljeno 19. januarja 2012.
  3. Slovenia.info - Ljubljana, Park Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib
  4. 4,0 4,1 Uradni-list.si - Odlok o razglasitvi del arhitekta Jožeta Plečnika v Ljubljani za kulturne spomenike državnega pomena

Glej tudi[uredi | uredi kodo]