Iztok Čop

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje
Seznam medalj

Iztok Čop
veslanje
Tekmovalec za državo Zastava Slovenije Slovenija
Olimpijske igre
Zlato 2000 Sydney Dvojni dvojec
Srebro 2004 Atene Dvojni dvojec
Bron 1992 Barcelona Dvojec brez krmarja
Bron 2012 London Dvojni dvojec
Svetovno prvenstvo v veslanju
Zlato 1995 Tampere Enojec
Zlato 1999 St. Catherines Dvojni dvojec
Zlato 2005 Gifu Dvojni dvojec
Zlato 2007 München Dvojni dvojec
Srebro 1991 Dunaj Dvojec brez krmarja
Srebro 2001 Lucern Enojec
Srebro 2002 Sevilla Enojec
Srebro 2005 Gifu Dvojni četverec
Srebro 2006 Eton Dvojni dvojec
Bron 1993 Račice Dvojec brez krmarja
Bron 1994 Indianapolis Enojec
Bron 2003 Milano Enojec

Iztok Čop, slovenski veslač, * 17. junij 1972, Kranj, Slovenija, doma v Radovljici, je začel svojo veslaško kariero pri 13 letih na Bledu pod vodstvom Miloša Janše. Veslati je začel v disciplini dvojec brez krmarja.

Veslaška kariera[uredi | uredi kodo]

V paru z Denisom Žvegljem[uredi | uredi kodo]

V paru z Denisom Žvegljem leta 1991, komaj dva meseca po slovenski osamosvojitveni vojni, na svetovnem prvenstvu na Dunaju osvojil srebrno kolajno. Naslednje leto sta z Denisom na olimpijskih igrah v Barceloni s tretjim mestom priveslala prvo olimpijsko medaljo za samostojno Slovenijo. Dvojec je kmalu razpadel in Iztok je presedlal v enojca in leta 1995 v Tampereju (Finska) osvojil naslov svetovnega prvaka. Naslednje leto je na olimpijskih igrah v Atlanti osvojil nehvaležno četrto mesto.

Enojec in v paru z Luko Špikom[uredi | uredi kodo]

Po še nekaj ne preveč uspešnih sezonah v enojcu je leta 1999 skupaj z Luko Špikom v kanadskem St. Catharinesu osvojil naslov svetovnega prvaka v dvojnem dvojcu, naslednje leto na olimpijskih igrah v Sydneyu pa sta v isti disciplini priveslala prvo olimpijsko zlato kolajno za Slovenijo.

Naslednje tri sezone se je vrnil v enojec in redno osvajal kolajne na svetovnih prvenstvih, v olimpijskem letu 2004 pa sta s Špikom spet sedla v dvojni dvojec in si na olimpijskih igrah v Atenah priveslala srebrno kolajno. Naslednje leto na svetovnem prvenstvu v japonskem Gifuju se jima je posrečil še en podvig. Znova sta postala svetovna prvaka v dvojnem dvojcu, poleg tega sta v dvojnem četvercu (skupaj še z Matejem Prelogom in Davorjem Mizeritom) osvojila še srebrno kolajno.

Na OI v Pekingu 2008 sta z Luko Špikom osvojila zadnje (6.) mesto v finalu dvojnih dvojcev. S Špikom sta leta 2012 v dvojnem dvojcu nastopila tudi na Poletnih olimpijskih igrah v Londonu, kjer sta osvojila bronasto medaljo.

Načrt za nastop na zimskih OI[uredi | uredi kodo]

Načrt, da bi na zimskih olimpijskih igrah 2006 v Torinu nastopil v smučarskem teku, se je izkazal za preveč optimističnega.[navedi vir] Istega leta je na svetovnem prvenstvu v angleškem Etonu z Luko Špikom osvojil srebrno medaljo v dvojnem dvojcu in obenem napovedal možnost konca športne kariere.

Po koncu kariere[uredi | uredi kodo]

Maja 2014 je bil v produkciji RTV Slovenija predstavljen dokumentarni film Odsev zmage scenaristke Nuše Ekar in režiserja Boža Grlja o Čopovi športni karieri.[1]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. ^ "Odsev zmage - dokumentarni film o veslaču Iztoku Čopu". MMC-RTV SLO. 26. maj 2014. Pridobljeno dne 26. maja 2014. 

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]