Izstrelišče Kourou

Zemljevid vesoljskega izstrelišča Kourou

Vesoljsko izstrelišče Kourou (angleško Guiana Space Centre, francosko Centre spatial guyanais – CSG) je evropsko (francosko) vesoljsko izstrelišče v bližini kraja Kourou v Francoski Gvajani. Operativno je od leta 1968. Pozicija ima dve glavni prednosti: leži blizu ekvatorja, kar je ugodno za izstrelitve na vzhod zaradi večje rotacije v bližinji ekvatorja. Druga prednost je, da v primeru napak raket pri izstrelitvi, padejo delci na neposeljena območja. Porabljene stopnje raket padejo v ocean na vzhodu.

Z izstreliščem operira Evropska vesoljska agencija - ESA, francoska vesoljska agencija - CNES in Arianespace, ki izvaja komercialne izstrelitve. [1][2][3]. ESA uporablja izstrelišče za oskrbovanje mednarodne vesoljske postaje s plovilom Automated Transfer Vehicle.

Lokacijo za francosko izstrelišče so izbrali leta 1964. Leta 1975 so ustanovili Evropsko vesoljsko agencijo, ki tudi veliko uporablja izstrelišče. [4][5] Z istrelišča se izstreljuje tudi komercialne tovore drugih držav. ESA prispeva dve tretjini prihodka izstrelišča.

Zgradbe[uredi | uredi kodo]

Opuščeno izstrelišče ELA-2 za rakete Ariane 4
Sestavljalna stavba za Ariane 5
ELA-3 zemljevid

Kourou leži približno 500 kilometrov severno od ekvatorja (5°10' severne geografske širine). Pri tej poziciji dobi plovilo 460 m/s hitrosti (zaradi zemljine rotacije) za vzhodne orbite.[6] Bližina ekvatorju zahteva tudi manj manevriranja v geostacionarno orbito, ki ima inklinacijo 0° in tudi druge orbite z nizko inklinacijo.

Rotacija Zemlje je na Kourou 463 m/s (1,035 milj/h), na bolj severnem ameriškem izstrelišču Cape Canaveral (Kennedy Space Center) - 28°27′ S, pa je manj 406 m/s (908 milj/h). [7]

Zaradi teh dveh dejstev je izstrelitev enakega tovora z izstrelišča Kourou lahko cenejša kot iz drugih izstrelišč (npr. Cape Caneveral ali Bajkonur).

Glej tudi[uredi | uredi kodo]

Sklici[uredi | uredi kodo]

  1. »CNES at Europe's Spaceport«. European Space Agency. ESA.
  2. »ESA at Europe's Spaceport«. European Space Agency. ESA.
  3. »Arianespace at Europe's Spaceport«. European Space Agency. ESA.
  4. "Installation of the Guiana Space Center in French Guiana". Guiana Space Centre official website
  5. "Europe's Spaceport" Arhivirano 2012-06-15 na Wayback Machine.. European Space Agency official website
  6. »Satellite Programmes Overview - Launching Satellites«. EUMETSAT. Pridobljeno 30. decembra 2010.
  7. »Up, Up, and Away«. The Universe: In the Classroom. Astro Society. Pridobljeno 11. avgusta 2011.

Zunanje povezave[uredi | uredi kodo]