Ivan Ribar

Iz Wikipedije, proste enciklopedije
Skoči na: navigacija, iskanje

Ivan Ribar, jugoslovanski (hrvaški) odvetnik in politik, * 21. januar 1881, Vukmanić, Avstro-Ogrska, † 11. junij 1968, Zagreb, Jugoslavija.

Ivan Ribar (levo) s Titom na Sutjeski

Ivan Ribar se je rodil v kraju Vukmanić blizu Karlovca. Doktoriral je iz pravne znanosti. Bil je eden izmed ustanoviteljev hrvaške Ljudske demokratske stranke ter poslanec ogrskega parlamenta v Budimpešti. Leta 1920 je bil Ivan Ribar izvoljen za predsednika demokratske stranke, kasneje pa za predsednika glavnega odbora. Po ukinitvi ustave leta 1929 je s svojo stranko vstopil v opozicijo, po letu 1937 pa je deloval v levem krilu stranke.

Leta 1941 se je vključil v narodnoosvobodilno vojno (NOV), bil je predsednik prvega in drugega zasedanja AVNOJ. V drugi svetovni vojni je izgubil oba svoja sinova partizana, izmed katerih je bil mlajši, Ivo Lola Ribar, sekretar SKOJ-a in narodni heroj. Kot gost se je udeležil Zbora odposlancev slovenskega naroda v Kočevju. Po osvoboditvi Jugoslavije izpod fašizma je Ribar kot predsednik vodil začasno ljudsko skupščino, zatem pa med letoma 1945 in 1953 prezidij ljudske skupščine. Umrl je v Zagrebu leta 1968, star 87 let.

Ivan Ribar je objavil knjigi Hrvatsko-srbska koalicija in Politički zapisi.

Glej tudi[uredi | uredi kodo]