Igf1

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Gen IGF1 kodira inzulinu podoben rastni faktor 1 (ang. Insulin-like growth factor 1), poznan tudi pod imenom somatomedin C.

Pozicija gena[uredi | uredi kodo]

Lokacija gena IGF1 se razlikuje od vrste do vrste.[1]

Vrsta Kromosom Natančna lokacija na kromosomu
Človek (Homo sapiens) 12 12q23.2
Podgana (Rattus norvegicus) 7 7q12-q13
Miš (Mus musculus) 10 48,0 cM
Domača kokoš (Gallus gallus) 1
Navadna cebrica (Danio rerio) 4
Govedo (Bos taurus) 5
Divja svinja (Sus scrofa) 5
Navadni šimpanz (Pan troglodytes) 12
Pes (Canis lupus familiaris) 15
Konj (Equus caballus) 28

Delovanje proteina IGF1[uredi | uredi kodo]

Inzulinu podoben rastni faktor 1 spodbuja rast organizma s celim omrežjem reakcij, ki v končni fazi spodbujajo nastajanje proteinov, celično proliferacijo, diferenciacijo tkiva in celo zaščito proti celični apopotozi. Aktivacija IGF1 pride s strani rastnega hormona hipofize, njegova sinteza pa poteka v jetrih, od kjer deluje na različna tkiva in se veže na svoje receptorje. IGF1 se nahaja v 2 oblikah. Lahko se veže direktno na svoj receptor ali pa se prilepi na IGF-vezavni protein, kjer se zakoplje v zaščitno ovojnico in s tem zavlačuje in prilagaja reakcijo IGF1 s svojim receptorjem. IGF1 naj bi vplival tudi na dolgoživost celotnega organizma.

Vpliv gena na velikost psov[uredi | uredi kodo]

Gen IGF1 je povezan z majhno velikostjo domačega psa. Raziskava[2] je dokazala povezavo med različnimi haplotipi gena IGF1 in velikostjo psov.

Haplotipi gena A, B in C so povezani z majhno velikostjo. Homozigoti teh 3 haplotipov imajo manjšo velikost okostja in manjšo maso. Odkrita je tudi manjša vsebnost IGF1 v krvnem serumu. Homozigoti haplotipa D do L imajo večjo telesno maso in večje okostje. Pri pasmi Portugalski vodni pes, kjer je velika raznolikost v velikosti, imajo psi 2 haplotipa, B in I. Psi, ki so homozigoti haplotipa B so manjši kot homozigoti I in heterozigoti.

V splošnem je heterozigotnost haplotipov majhna. Pri manjših pasmah predstavlja le 25% heterozigotnosti velikih pasem.

Mutacija gena je na SNP 5 (44,228,468bp), ki lahko ločuje med haplotipi A, B in C, ter haplotipi D do L. SNP 5 sinonimen ekson IGF1 se pri psih nahaja na eksonu 3.

Opombe in sklici[uredi | uredi kodo]

Viri[uredi | uredi kodo]

Sutter NB, Bustamante CD, Chase K, Gray MM, Zhao KY, Zhu L, Padhukasahasram B, Karlins E, Davis S, Jones PG et al: A single IGF1 allele is a major determinant of small size in dogs. Science 2007, 316(5821):112-115.